Пентагон уклања кинески Сјаоми са „црне листе”

Акције Сјаомија скочиле за више од шест одсто на берзи у Хонг Конгу након што је Америчко Министарство одбране донело одлуку да ту корпорацију скине са владине „црне листе”

Фото: Xiaomi/The Verge

ВАШИНГТОН – Америчко Министарство одбране уклониће кинеску корпорацију Сјаоми са владине „црне листе”, чиме се отвара пут будућим америчким улагањима у ову пекиншку компанију која производи паметне телефона, извештава Ројтерс.

У судској одлуци, на коју се позива британска агенција, наводи се да ће две стране договором решити актуелну парницу без даљег судског спора, како би се окончао кратак и контроверзни сукоб између кинеске хардверске компаније и Вашингтона.

Портпаролка компаније Сјаоми је изјавила да управа пажљиво прати најновији развој догађаја, не износећи детаље, преноси Танјуг.

Акције Сјаомија скочиле су за више од шест одсто на берзи у Хонг Конгу пошто се вест о овој одлуци брзо проширила.

Званичници америчког Министарства одбране нису били доступни за коментар.

Раније ове године, Пентагон је под администрацијом бившег председника САД Доналда Трампа, објавио да је ова фирма повезана с кинеском војском и ставио је на тзв. листу ентитета која ограничава америчка улагања у компанију.

Слична ограничења уведена су за још седам кинеских компанија.

Сјаоми је након тога поднео тужбу против америчке владе, оцењујући њену одлуку „незаконитом и неуставном” и негирајући било какве везе са кинеском војском.

У марту је, под новом администрацијом председника Џоа Бајдена, савезни судија привремено блокирао примену „црне листе”, позивајући се на „дубоко неутемељен” поступак америчке владе о стављању Сјаомија под забрану.

Ројтерс додаје да, након ове победе Сјаомија, и друге кинеске компаније које се налазе на „црној листи” разматрају подношење сличних тужби.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар