Петеру Хандкеу орден Карађорђеве звезде првог степена

Александар Вучић уручио Петеру Хандкеу орден Карађорђеве звезде првог степена и изразио му захвалност Србије због свега што је учинио за нашу земљу

Александар Вучић и Петер Хандке (Фото: Новости/Снимак екрана)

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са истакнутим аустријским писцем Петером Хандкеом којем је уручио Орден Карађорђеве звезде првог степена.

Вучић се са Хандкеом састао у 18 сати.

Срећан је српски народ што у своје пријатеље убраја и Хандкеа. Нашем народу бољи никада нису били потребни. Сваки Хандкеов глас звучи громогласно. Моји вршњаци упознавали су његово дело преко филмова Вила Вендерса. Сваки пут кад желим да разумем невоље нашег народа на Косову и Метохији посегнем за неком од књига Петера Хандкеа – рекао је Вучић.

Србија овим орденом показује захвалност Петеру Хандкеу. Хвала вам на свему што чините за нашу земљу и Србију – истакао је председник.

Након кратког обраћања председник Вучић је аустријском нобеловцу уручио Орден Карађорђеве звезде првог степена.

Хандке се кратко обратио присутнима:

Апсолутно нисам био спреман да ћу примити овако важан орден. Било ми је само речено да ћу да се сусретнем са вашим председником, нисам спремио никакав говор. Али то је одраз мог живота, често нисам спреман ни за шта. Када помислим на Србију увек помислим на Белог анђела из Милешеве. Имам једну копију код куће и кад год се сетим Србије погледам ту копију која показује на празан гроб, што показује да се Исус васкрсао. То ме увек наводи на размишљање и контемплацију. Увек се по лепом сећам Србије, хвала вам на овом ордену – рекао је Хандке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 9. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар