Никшић: Марко Ковачевић изабран за председника општине

Ковачевић ће дужност првог човјека општине Никшић обављати у наредне четири године, одлуком 22 одборника која чине нову већину

Марко Ковачевић (Фото: Дијана Савовић)

Како је најављивао још од објаве првих резултата никшићких избора, исте вечери – Марко Ковачевић на данашњој сједници Скупштине општине Никшић изабран је за предсједника те општине.

Ковачевић ће дужност првог човјека општине Никшић обављати у наредне четири године, одлуком 22 одборника која чине нову већину у локалном парламенту (За будућност Никшића – Мир је наша нација и Црно на бијело).

Он је на протеклим изборима предводио листу коалиције За будућност Никшића која је на изборима 14. марта освојила 11 одборничких мандата.

Непосредно пред почетак сједнице, Милутин Симовић је писаним путем обавијестио предсједника скупштине да подноси оставку на мјесто предсједника Општине Никшић.

Ковачевић је, на данашњој сједници локалног парламента, казао да су са представницима друге двије изборне листе, правећи нову владајућу већину, имали коректан договор о будућем управљањем Никшићем.

„Пронашли смо се у жељи да понудимо будућност и бољи живот за све без изузетка, да оно што будемо направили и нова радна мјеста која будемо отворили припадају свим нашим суграђанима, а не само изабранима“, казао је Ковачевић.

Оне је поручио да неће стварати аутсајдере, „нити ускраћивати, већ отварати простор и јачати грађанина Никшића кроз суверенитет ове земље”.

Говорећи о учинку претходне власти, Ковачевић је казао да није потребно објашњавати каква је пустош остала иза Демократске партије социјалиста (ДПС), и да се ових последњих дана осјећа „мирис танких слојева асфалта по многим улицама и уличицама“.

„Вјероватно је у питању још једна намјештаљка послова за своје партнере, још једно, опроштајно, завлачење руку у џеп наших грађана. Једино се поставља питање да ли ће фактуре за те послове стићи нама, као новој власти, или су паре већ однесене“, рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, бивша власт је претходних 30 година уништавала Жељезару, Боксите, Металац и остало по чему је Никшић био препознат и у којима је радио велики број људи.

„На нама је да доведемо инвеститоре и отварамо нова радна мјеста и то ће бити мјера нашег успјеха и основ опоравка нашег града“, рекао је Ковачевић и додао да ће им приоритет увијек бити грађанин и служење послу на добробит града.

Никшић (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Он је, говорећи о колегама из садашње опозиције, рекао да они желе да свој партијски пораз представе као друштвени.

Одборник Коалиције „Европски тим за Никшић“, Борис Муратовић, рекао је да је Симовић поднио оставку уочи почетка сједнице јер се одлучио на џентлменски чим, не желећи да улазе у било какве правне процесе, чиме би одуговлачили избор предсједника општине.

„Већ на првом кораку смо показали своју величину и да не желимо да успоравамо било какве процесе развоја наше општине, већ да ћемо бити активни судионици у свему томе“, навео је Муратовић.

Одборници те коалиције гласали су против избора Ковачевића, а њихова одборница Соња Милатовић рекла је да је недопустиво да се на челу Општине нађе човјек који у скупштинску салу улази након интонирања државне химне.

„Ковачевић је чувар вриједности и баштинар идеологија које се потпуно неспојиве са путем од којег не желимо да одступимо у име моралног дуга који имамо према нашим прецима који су животе дали за овај град. Он је борац за идеје за које нема мјеста у нашем идеолошком програму, због чега га сматрамо недостојним за функцију првог човјека града“, рекла је Милатовић.

Одборница Грађанског покрета УРА, Татјана Ђуришић Бечановић, рекла је да Ковачевић није ничим заслужио такво вријеђање.

„Процјењујте његов рад, па га онда вријеђајте. ДПС, луча тог Европског тима, спржила је овај град који треба да се подиже из пепела, а ви инсистирате на путу којим идете, а то је пут корупције и криминала“, рекла је Ђуришић Бечановић.

Дијана Савовић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 10. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Од 1945. први Србин на челу Никшића.

Оставите коментар