Херцег Нови: Победа Демократа Алексе Бечића, слаб резултат ДПС-а

За Демократе је гласало 27,44, за ДПС око 21 одсто, док је за Новску листу и коалицију За будућност Херцег Новог гласало нешто преко 19 одсто гласача

Пројекција изборних резултата у Херцег Новом

Коалиција „Ни лијево, ни десно. Правац Нови”, освојила је 27,44 одсто гласова или 10 мандата, ДПС – СД 21,4 (8 мандата), За будућност Херцег Новог 19,5 (7 мандата), Новска листа 19,2 (7 мандата), УРА 7,8 (2 мандата) и Права 4,4 (1 мандат)

На данашњим изборима у Херцег Новом учествовало је  пет коалиција и једна листа, а право гласа имало је нешто више од 25.500 бирача који су гласали на 51 бирачком месту.

На 76 одсто обрађених гласова, према пројекцији коалиције „Ни лијево, ни десно – правац Нови“ ова листа је освојила нешто више од 28 посто гласова, док је коалиција “Европски тим за Херцег Нови” освојио 21 одсто, „За будућност Херцег Ново“ – 19 одсто, Новска листа 19 , УРА – 7 одсто и Права – 4 одсто.

То значи да на обрађених 76 одсто гласова и пројекције Демократа коалиција “Ни лијево, ни десно, правац Нови” ће имати 10 одборника, коалиција “Европски тим за ХН” – 8, Новска листа и коалиција око Демократског фронта по седам, УРА два и коалиција око Праве један, преносе подгорички медији.

(Политика, 9. 5. 2021)

Алекса Бечић: Историјска побједа, ДПС и остатак опозиције на историјском минимуму

Лидер Демократа Алекса Бечић је казао да се десило неколико историјских момената на изборима у Херцег Новом.

Он је појаснио да политички субјект на чијем је челу је на историјском максимуму, а опозиција на историјском минимуму.

Алекса Бечић (Фото: Лука Зековић)

„Ово је убједљива побједа, не само Херцег Новог, него у историјском вишепартизму. Наш политички субјект је на историјском максимуму, 80 на према 20 одсто је однос власти наспрам опозиције. То је најубједљивија побједа не само у Херцег Новом већ у историји вишепартизма. Историјски је и што је и наша листа имала више гласова него цјелокупна опозиција окупљена око ДПС-а“.

Лидер Демократа Алекса Бечић саопштио је резултате на 100 одсто обрађених гласачких листића.

„’Ни лијево ни десно, правац Нови’ има око 28 одсто подршке што је раст око 40 одсто у односу на парламентарне изборе. Имаћемо 10 одборничких мандата. ДПС и СД је у августу су имали 27 одсто а сада имају 22 одсто што је континуитет озбиљног пада подршке, односно осам мандата. Коалиција „За будућност Новог“ је имала у августу 44 одсто подршке а сада око 19 одсто подршке односно седам мандата. УРА ће имати два мандата, Права Црна Гора један мандат а Новска листа је освојила 19 одсто односно седам мандата. Обећали смо грађанима да ћемо бити најјача изборна листа и сматрам да је то добро за Црну Гору у цјелини, јер јача политика центра, чистине и моралне обнове Црна Гора“, рекао је Бечић.

Носилац листе „Ни лијево, ни десно – правац Нови“ Стеван Катић казао је да „Демократска партија социјалиста нестаје са политичке сцене“.

„Нека се радује Херцег Нови и читава Црна Гора”, рекао је Катић.

„Резултат је већи кад видите против чега смо се борили, од центара моћи, организованих група, и све те прљаве кампање”, казао је Катић.

Истакао је да је Херцег Нови задао посљедњи ударац диктаторском режиму.

Лидер Демократске Црне Горе, Алекса Бечић, је у Херцег Нови поводом локалних избора дошао службеним аутомобилом који користи као предсједник Скупштине.

(Вијести, 9. 5. 2021)

Петар Ивановић: Политика национализма је поражена

Носилац листе „Европски тим за Херцег Нови“ Предраг Дабовић казао да није битно ко је власт, а ко опозиција, битно је да сви дају допринос.

Петар Ивановић (лево) и Милош Николић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Он се захвалио свим активистима, волонтерима који су дали допринос у кампањи и свима који су препознали њихов програм који је грађански и проевропски.

„Част ми је што сам био носилац листе, сматрам да без обзира ко буде власт а ко опозиција, важно је да дамо сви допринос“, рекао је Дабовић.

Посланик ДПС-а Петар Ивановић рекао је да је резултат избора у Херцег Новом показао да је поражена политика национализма, те да је побиједила грађанска опција.

„Демократе нису побједници како се то представља, већ је то коалиција Здравка Кривокапића и Алексе Бечића, дакле у Новом није побиједила једна странка него коалиција“, казао је Ивановић.

Додао је да остају отворени за сарадњу са грађанским опцијама.

На питање да ли под тим мисли на Демократе, Новску листу или УРА-у, он је одговорио да постоје различите опције за формирање власти.

„Ако извагамо тежину резултата, видимо да је 75 одсто бирачког тијела подржало грађанске партије а 20 одсто националистичке партије. Политика национализма је поражена и то је за нас од изузетне важности. То значи да се неће лако формирати власт, да ће се правити коалиције и спремни смо да разговарамо са свим партнерима који дијеле вриједности као ми али инсистирамо на ономе што су грађанске вриједности“, нагласио је Ивановић.

Он је истакао и то да се пет партија, такмичило против једне, алудирајући на ДПС.

Портпарол ДПС Милош Николић је рекао да је подршка ДПС-у идентична као и на парламентарним изборима у Херцег Новом и да сви они који су мислили да ће срушити ДПС неће.

„Сви они који су мислили да ће срушити ДПС, од тога нема ништа, ова борба је тек почела, побиједиле су грађанске снаге које персонификују ДПС“, истакао је Николић.

(Вијести, 9. 5. 2021)

Иван Отовић: Велика побједа свих нас

Носилац листе коалиције „За будућност Херцег Новог и Боке“ Иван Отовић казао  је да су задовољни резултатима избора, те да је главна порука да је ДПС „послат у прошлост“.

Иван Отовић (Фото: Јелена Јовановић/Вијести)

„Велика побједа свих нас, и свих оних који мисле добро нашем граду. Резултат наше коалиције у односу на 2017.  је бољи за 25 одсто“, казао је Отовић.

Додао је да је рано причати о начину расподјеле будуће власти и да ће од сјутра са партнерима кренути у рад за добробит града.

Казао је да заједно са Новском листом и Правом Црном Гором имају 15 мандата, односно да су освојили 43 одсто гласова.

„Још једна порука да није само да смо јаки у Херцег Новом, него и да растемо. Упркос томе што је премијер Кривокапић стао на страну Демократа, задржали смо исти проценат који смо освојили на парламентарним изборима. Будућа коалиција ће радити у интересу грађана“, рекао је Отовић.

Истакао је да на изборни дан није било инцидената и да су избори прошли у миру.

(Вијести, 9. 5. 2021)

Саво Марић: Новска листа је у изборе ушла отвореног срца, са осмијехом

Носилац Новске листе „Наш град, наш брод“ Саво Марић казао је да се испред просторија те партије оправдано слави.

Фото: Лука Зековић

„Сигуран сам да је славље сасвим заслужено. Подсјетићу да је Новска листа партиципирала у власти претходне четири године, да нас је то вјероватно предодредило и дало нам снагу да уђемо у ове нове изборе. Друга ствар, ми смо једина партија која је самостално изашла на изборе”, казао је он.

Рекао је да је то било веома храбро, јер су за противнике имали пет подгоричких коалиција.

„Али смо ушли отвореног срца, са осмијехом, пуни енергије и искрени према својим суграђанима, што су они препознали. Ми смо разговарали са њима, нисмо их убјеђивали да гласају за нас“, казао је Марић.

Истакао је да су грађанима представили свој план – како могу да раде за добробит свих.

Испред просторија Новске листе кршене су епидемиолошке мјере донијете у циљу спречавања ширења коронавируса.

(Вијести, 9. 5. 2021)

Дритан Абазовић: Расте подршка грађанској опцији

Лидер грађанског покрета УРА Дритан Абазовић је изразио задовољство резултатом и истакао да су остварили дупло бољи резултат од прошлих локаних избора и 30 одсто више од парламентарних у августу 2020. године.

Дритан Абазовић (Фото: ГП Ура)

„На овај начин је доказано да расте подршка грађанској опцији и да не треба ићи у радикализацију. Желим да честитам коалиционим партнерима, носиоцима листе и свима онима који су учествовали у предизборној кампањи видјели смо да ДПС нема шансе да побиједи кад нема никаквог радикализма. Избори треба да буду празник демократије, на овим изборима нема побједника. Кампања се одвијала без тензија, сви људи су били насмијани, показали су свим градовима како треба да се организује изборни процес.  Јако смо задовољни резултатом. Вечерас смо добили много,  темељ стварања једне друге Црна Горе која припада свима која треба да има пуна једра према Европској унији“, казао је Абазовић.

Носилац листе „Црно на бијело“ Драшко Рашковић се захвалио свим грађанима који су гласали без обзира за кога су гласали и показали да избори могу бити празник демократије.

„Наша коалиција је спремна да преговара са свима осим са ДПС-ом, Херцег Новим нема времена за губљења, пред нама је туристичка сезона“, казао је Рашковић.

Андрија Петковић из Бокешког форума казао је да је најпоноснији да су грађани свих вјероисповијести и нација гласали за платформу Црно на бијело.

„Надамо се новим побједама“, казао је Петковић.

Унутар и испред изборног штаба коалиције “Ни лијево, ни десно. Правац кршене су епидемиолошке мјере донијете у циљу спречавања ширења коронавируса.

У изборним штабу коалиције „Црно на бијело – Може Бокешки“  кршене су епидемиолошке мјере донијете у циљу спречавања ширења коронавируса.

(Вијести, 9. 5. 2021)

Марко Милачић: Новљани декласирали ДПС

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да су Новљани и Новљанке „послали снажну поруку и декларисали ДПС“.

Марко Милачић (Фото: Права Црна Гора)

„ДПС је у односу на резултат из 2017. пала за 30 одсто и има испод 3.000 бирача у овом тренутку и то је кључна порука коју је Херцег Нови послао“, казао је Милачић.

Он је честитајући колегама из других партија на резултату позвао на брзо формирање власти.

„Права Црна Гора је задовољна са пет одсто у овом тренутку јер су ово први избори гдје наша партија самостална наступа и ми у Херцег Новом постајемо парламентарна странка“, казао је Милачић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 9. 5. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. ДФ је јачи за стотине чистих и неокаљаних гласова него прошлих избора и томе се треба радовати, док су Демократе, УРА јачи за ДПС прелетаче који ће тиме поново добити функције и фотеље у ХН и томе се само будале радују… ДФ је освојио 593 гласа више него 2017, а покојни ДПС 2207 мање.
    „Подгорице ко те ј*бе може Нови и без тебе“ – тако су прексиноћ скандирале присталице Новске листе. Не знам одакле неким људима идеја да је Новска блиска Демонкратама који су настављачи идеје великоцрногорско-катуњанско цуцког фашизма, све супротно од Новске која жели да те хегемоне опрати у Kатунске нахију да тамо туцају камен и себи зараде за живот, а не тако што ће ставити шапу на богатства Приморја и Боке.
    ДПС се гаси на начин да се утапају кадрови ДПС у Демократе. Чланске карте ДПС-а се замјењују црвеним чланским картама Демократа, и као такви, тим формалним чином стиче се амнестија, пере се биографија…од пораженог кадра из прошлости постајеш демократски кадар за ”будућност”.
    А политика, идеологија остају исте…комунисти били, комунисти остали, борци за независност Kосова, промотери montenegro вриједности. То је континуитет…шта је замијенити чланску карту ДПС-а за чланску карту демократа спрам фотеље и добро плаћене позиције…
    Бирачко тијело ДФ-а као константа, и у Никшићу и у Новом…џаба бочни и побочни удари, џаба државни функционери на највишем нивоу се укључише у локалне изборе, чак је Kривокапић и питање Превлаке, као рак ране ЦГ и цијеле Боке актуелизовао зарад локалних избора, Вукшић филовао Богдановића полуистинама…
    Нико не напада ДФ због Мандића и Kнежевића, већ зато што су Срби који се залажу за најближе односе Србије и ЦГ.

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading