Петер Хандке: Литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада са мржњом

Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак њежно. Он је био као мало дијете, и несрећно, поготово ноћу, рекао нобеловац на церемонији додјеле „Велике награде Иве Андрића“

Петер Хандке (Фото: Зоран Шапоњић)

Добитник Нобелове награде за књижевност и „Велике награде Иво Андрић“ Петер Хандке истакао је да литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада с мржњом и то је велика разлика.

„Ови страшни ратови који су се догодили на Балкану, ма колико то апсурдно звучало, донијели су и нешто добро. Први пут сам у животу од ријечи до ријечи ишчитао дјела Иве Андрића“, рекао је Хандке на церемонији додјеле „Велике награде Иве Андрића“.

Према његовим ријечима, Андрић је можда посљедњи писац из 20. вијека са епском енергијом Балзака и Флобера, а можда и Стендала.

„Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак њежно. Он је био као мало дијете, и несрећно, поготово ноћу…“, рекао је Хандке.

Он је исказао захвалност и књижевним великанима попут Меше Селимовића, Милоша Црњанског…

„Убијеђен сам да без обзира на све наше разлике, били ми Срби, православци, хришћани или муслимани, веома је важно да култура, књижевност, боје, тонови, музика споје и спајају људе. Ја и даље тврдим да и људи који живе на Косову и Метохији, који живе у БиХ и другим дијеловима региона треба да нађу нешто што их спаја и да разговарају“, поручио је Хандке из Андрићграда.

Он је навео да је раније долазио на море у бившу Југославију, а да је захваљујући „том ужасу“ ушао и у унутрашњост, гдје нема мора, али постоје ријеке попут Дрине и град Вишеград.

Емир Кустурица уручио Петеру Хандкеу Андрићеву награду

Уз братске речи – „Хвала ти брате, хвала ти брате, хвала ти брате“, Емир Кустурица уручио је данас поподне у Андрићграду аустријском нобеловцу, великом српском пријатељу, писцу Петеру Хандкеу „Велику награду Иво Андрић“.

Петер Хандке и Емир Кустурица (Фото: З. Шапоњић)

Пре уручења награде о делу Петера Хандкеа говорио је професор Јован Делић, председник жирија ове награде.

„Страшни ратови на Балкану донели су и нешто добро. Први пут имао сам времена да до краја, од речи до речи, ишчитам Ива Андрића. И раније сам долазио у ове крајеве, углавном на море, а ови ужасни догађаји, ратови, припомогли су да навратим и у унутрашњост, и тако сам дошао и до Вишеграда. Веома сам захвалан на прилици да упознам дело Андрића, Селимовића, Црњанског, а одавде, из Вишеграда шаљем поздраве у Француску великом српском писцу Миловану Данојлићу. Без обзира на наше разлике, веома је важно да култура, музика, боје, спајају људе. Верујем да људи овог региона треба да нађу нешто што нас спаја, ја јесам стар, али, предлажем да се нађемо негде, да седнемо на неку ливаду, да причамо, да се разумемо“, рекао је Хандке захваљујући на награди.

(Искра, 7. 5. 2021)

Хандкеу уручен Орден Републике Српске

Аустријски књижевник и нобеловац Петер Хандке допутовао је у Републику Српску. Угостили су га највиши званичници и представници академске заједнице Републике Српске. Предсједница Жељка Цвијановић одликовала га је Орденом Републике Српске на ленти за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Хандке је поручио да је срећан што је дошао у Републику Српску, иако су, каже, јаки вјетрови дували против тога.

Хандке са Жељком Цвијановић и Милорадом Додиком (Фото: СРНА)

„Срећан сам што сам Бањалуци – ово је велики тренутак за мене“, изјавио је аустријски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност 2019. Петар Хандке. Каже да је дошао у Републику Српску, упркос јаким вјетровима који су били против тога.

„Нисам спавао цијелу ноћ, али сам одлучио да дођем овдје иако су против такве моје одлуке дували многи јаки вјетрови. Али ипак сам одлучио да дођем и срећан сам због тога“, истакао је нобеловац Петар Хандке.

Петар Хандке радо је виђен гост поручили су највиши званичници Српске. Предсједница Жељка Цвијановић Хандкеу је уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Посебно се захвалила за Хандкеов реалан приступ дешавањима на овим просторима.

„Многи који су слали ружне ријечи и настојали тим ружним ријечима да га обесхрабре да не дође у Бањалуку, чак је и то подијелио лично са нама. Он је ипак одлучио да дође у Бањалуку и мислим да је то велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спријече, водили неке логистичке активности да се ово не деси“, нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Хандке је био један од малобројних свјетских интелектуалаца који су деведесетих година били на страни српског народа и јасно се залагао за истину, да не може само српска страна једина бити одговорна за рат у бившој Југославији. Због тога је доживио озбиљан прогон, а у медијима чак и био етикетиран као фашиста. Хандке је човјек који је посвећен истини, и хвала му на томе, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Он је човјек који је посвећен истини, који је посвећен умјетности и сама признања која је до сада добио говоре о томе. А за Бањалуку ово је посебан дан када дочекујемо пријатеља и човјека за којег гајимо најбоља осјећања захвалности за све што је учинио у свом животу и дјелима – нагласио је Додик.

У Бањалуку, Хандке је стигао у пратњи српског редитеља Емира Кустурице који је рекао да се први пут десило, да нобеловац посјети град који је посвећен нобеловцу.

„Најсрећнији сам, јер сам довео човјека који је од седамдесетих година прошлог вијека задржао исту вјеру у умјетност као свету ствар. Да је другачије, Хандке не би био оно што јесте. Зато је он један од најзначајнијих званица које се могу дочекати у Бањалуци и Републици Српској – нагласио је Кустурица.

Хандкеу је у Бањалуци недавно подигнут и споменик, који је данас обишао заједно са Додиком и Кустурицом. Иако није могао да говори о првим импресијама сјетио се Врбаса и још једног великана – недавно преминулог Тозовца. Каже стихови његове пјесме најбоље описују његове осјећаје.

„Мислим о његовој предивној пјесми која завршава са „дугачка је Лајковачка пруга…“. За мене, то је почетак мог боравка овдје“, додао је Хандке.

Присјетио се и времена, када је прије 20 година посјетио Вишеград, кућу у којој је одрастао наш нобеловац Иво Андрић. Хандке је рекао да је за њега то био велики моменат. Није крио радост што ће се данас вратити управо на исто мјесто, с друге стране Дрине.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 7. 5. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Петер Хандке зрачи интегритетом и добротом коју су израз његове менталне и моралне снаге. Срећна сам и поносна што нам је пријатељ.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading