Зоран Влашковић: Документи потврђују да је Косово и Метохија саставни део Србије

„Документ-пејпер” о Косову постоји, јасан је, прецизан, легитиман и легалан и потврђује да је Косово и Метохија саставни део Србије

Фото: Новица Коцић

Зашто се нагађа да ли постоји или не, или где се налази „нон-пејпер” (који не може бити обавезујући) о Косову, кад се зна да постоји оригинал „документ-пејпер” о Косову, који је обавезујући – и то у Њујорку, Бечу, Хелсинкију и Београду? „Документ-пејпер” је толико јаван, видљив и доступан, не само државама, већ и сваком грађанину, а њега би Приштина требало да прочита да би јој много шта било јасније.

„Документ-пејперс” о Косову су Хелсиншки споразум од 1. августа 1975. године, затим начела ОЕБС-а која се заснивају на 10 тачака Хелсиншког споразума (декалогу), затим највиши правни документ највеће правне организације у свету, Повеља ОУН, онда Бечка конвенција о дипломатији из 1961. године, па Бадинтерова комисија из 1991. године, а као кључна ту је и Резолуција 1244 из 1999. године, па Устав суверене државе Србије…

Сви ови међународни документи и споразуми су правноважећи и потписале су их кључне државе, земље Квинте и Америке. Но, кад је реч о Косову и земљама које су признале самопроглашену државу Косово, ови међународни споразуми и документи бачени су под ноге. То значи да су земље које су признале Косово правним насиљем, силом и окупацијом признале незаконито самопроглашену државу Косово и правним насиљем успоставиле амбасаде у Приштини.

Хелсиншким договором од 1. августа 1975. године призната је неповредивост граница у Европи након Другог светског рата, а 35 држава потписница обавезало се да ће поштовати људска права и темељне слободе, те да ће сарађивати на економском, научном, хуманитарном и другим подручјима.

Повеља УН забрањује „претњу или употребу силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе”. Но, у случају Косова, земље Квинте и друге које су признале Косово погазиле су све одредбе Повеље ОУН, највише правне организације у свету.

Србија је у чланство ОУН примљена 1. новембра 2000. године као посебна држава, у авнојским границама, и то по америчкој препоруци. Чак је Стејт департмент званично захтевао од Србије да у свом писменом захтеву за пријем у ОУН нагласи да Уједињеним нацијама приступа у авнојским границама, по препоруци Бандитерове комисије.

Дакле, „документ-пејпер” о Косову постоји, јасан је, прецизан, легитиман и легалан и потврђује да је Косово и Метохија саставни део Србије.

Зоран Влашковић,
новинар, Косовска Митровица

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 5. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading