Мексико: Влада моли Маје за опроштај због неправде и дискриминације

Мексичка министарка унутрашњих послова, Олга Санчез Кордеро, замолила за опроштај у име мексичке владе за грешке и неправду почињену над народом Маја

Извор: РТС

Мексичка влада упутила је у понедељак извињење аутохтоном народу Маја због дугогодишњег злостављања и дискриминације, обележавајући годишњицу битке из 1901. године којом је окончана једна од последњих побуна домородаца у Северној Америци.

Церемонија је одржана у градићу Тихосуко у општини Фелипе Кариљо Пуерто, средишту побуне домородачког становништва, због своје историје познат као “престоница Маја”.

“Вековима су ти људи трпели експлоатацију и злостављање. Данас препознајемо нешто што већ дуго негирамо – грешке и неправду почињену над народом Маја”, рекла је мексичка министарка унутрашњих послова Олга Санчез Кордеро.

Министарка је замолила за опроштај у име мексичке владе.

“Данас у име мексичке владе молимо за опроштај због неправде почињене над вама током наше историје и због дискриминације чије сте жртве и данас”, истакла је је Санчез Кордеро.

Извињење народу Маја долази у тренутку када Мексико обележава 500 година од шпанског освајања и 200 година своје независности.

У срцу отпора домородаца исписује се нова страница мексичке историје како би се постигао мир и помирење.

Иконографије и мотиви Маја често се користе у Мексику за привлачење туриста, али највећи део профита од туристичких атракција не долази до домородачког становништва.

“Знамо да имамо сјајну историју, да нас показују као пример и да људи зарађују пуно новца на нашем имену, али тај новац никада не долази до наших заједница”, објашњава активиста Алфаро Јам Канул.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор такође је био присутан на церемонији, у пратњи председника Гватемале Алехандра Ђаматеиа, у чијој земљи тренутно живи највећи број Маја.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading