Хрватска: Геј партнери могу да усвајају децу

У Хрватској геј и лезбејским паровима дозвољено усвајање деце

Фото: Depositphotos/Ivonnewierink

Након одлуке Управног суда у Загребу да и геј партнери имају право на процену о усвајању деце, из Удружења „Дугине обитељи“ званично је потврђено да истополни животни партнери могу да приступе том поступку.

Како пише у саопштењу, након пет година правних битака Управни суд у Загребу крајем априла је у случају Младена Кожића и Иве Шеготе пресудио да они не смеју бити дискриминисани у поступку процене за усвојење због тога што су склопили животно партнерство.

„Ова историјска пресуда отвара врата свим геј и лезбејским паровима у Хрватској који желе да постану усвојитељи и потврђује да животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови“, кажу у Удружењу, преноси портал Индекс.

Сад је на потезу, кажу, Министарство рада, пензионог система, породице и социјалне политике, које би будућим поступцима требало да исправи неправду, узевши у обзир законе, Устав, конвенције и одлуку Уставног суда за удомитељство која се може и сме везати за усвојење, поручују из Удружења „Дугини обитељи“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading