Дритан Абазовић: Темељни уговор најбоље потписати након избора митрополита Црногорско-приморског

За мене је питање односа према геноциду у Сребреници – вриједносно, а не политичко или правно питање, рекао потпредседник Владе Црне Горе

Дритан Абазовић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) најбоље би било потписати након избора митрополита црногорско-приморског, казао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић.

Он је за лист Данас рекао је да је намјера Владе, када је у питању тај документ, била – и приликом доношења актуелног Закона о слободи вјероисповијести, да све вјерске заједнице – укључујући и СПЦ, буду дио јединственог правног поретка.

„Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада – која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и прије чина потписивања. Такође, лично сматрам да би можда најбоље било да се уговор потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер колико се сјећам, то је била жеља митрополита Амфилохија Радовића. Најважније је да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.“

Абазовић је казао да се радује скоријој посјети свим земљама региона, те да му је жао што пандемија коронавируса и рестрикције путовања успоравају те билатералне сусрете. „Вјерујем да ћемо, већ до краја године, обићи све земље региона и важне партнерске земље у свијету. Као мала земља, Црна Гора може и треба бити искрени пријатељ са свима“, рекао је Абазовић за лист Данас.

На питање како се ипак догодило да прије Србије посјети Косово, казао је да је на Косову боравио „приликом одласка у службену посјету Републици Сјеверној Македонији“.

„Очекујем ускоро посјету свим земљама региона и позивам све грађане тих земаља да посјете Црну Гору током љетње туристичке сезоне“, напомиње Абазовић, не прецизирајући, како наводи лист, да ли је из Србије стигао било какав позив.

Нагласио је да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом. „Ми смо држава која се у великој мјери ослања на туризам, а током пандемије корона вируса регионално тржиште је добило на посебном значају. У том смислу, али и у бројним важним инфраструктурним, саобраћајним, безбједносним и другим пројектима, та регионална сарадња има посебан значај за нашу земљу. Црна Гора може и треба бити пријатељ са свима, како у региону, тако и шире.”

На оцјену листа да су односи Црне Горе и Србије погоршани након протјеривања српског амбасадора Владимира Божовића, те на питање под којим условима је могућ његов повратак на мјесто амбасадора, Абазовић је одговорио да Влада са Србијом жели окренути нови лист политичких односа.

„Ако већ не можемо да мијењамо прошлост, желимо да мијењамо будућност. Сигуран сам да званичници Србије размишљају на исти начин.“

Абазовић је рекао да је актуелна Влада, убрзо након формирања, обновила захтјев за изручење бившег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића, који је правоснажно осуђен за бројна кривична дјела и који “годинама избјегава правду”. “Захтјев црногорске владе, али и готово свих грађана Црне Горе је у потпуности оправдан, јер њиме тражимо изручење човјека који је персонификација организованог криминала и који је црногорски буџет оштетио за више десетина милиона евра. Желимо да се одредимо према овом питању, надајући се да ћемо са државом Србијом пронаћи заједнички језик и привести Маровића правди.”

На питање колико озбиљно схвата пријетње рушењем “апостолске владе“, које је потписао анонимни аутор, најављујући “црногорско прољеће”, Абазовић је казао да су организовани криминал и корупција “деценијама уназад срасли са системом” у Црној Гори, због чега данас велики број људи – који су били умијешани у наведене незаконите послове, са правом страхује од процесуирања и кривичне одговорности.

„Ти људи, са различитих позиција моћи, финансијски и логистички предано раде на дестабилизацији нашег друштва, а све у циљу избјегавања правде. Међутим, ми смо одлучни у својим намјерама, па ће рука правде закуцати на врата свих оних који су се огријешили о законе Црне Горе, као и оних који су годинама поткрадали државни буџет и радили науштрб националних интереса наше државе. Без таквог, одлучног става, као и свих других реформских процеса, политичка промјена коју смо остварили неће и не може имати свој суштински карактер“, рекао је вицепремијер.

Абазовић је, на констатацију да му је појачано обезбјеђење због озбиљних пријетњи, казао да Управа полиције (УП) професионално и одговорно ради свој посао, па су предузете све мјере како би се евентуални ризици смањили на минимум.

„Иако нисам навикао на такав амбијент, јер изнад свега цијеним сопствену слободу кретања и дружења са људима, због функције коју обављам дужан сам да се повинујем њиховим савјетима и да поштујем све безбједносне процедуре. Међутим, све те пријетње и објективни ризици нас неће спријечити у одлучној борби против корупције и организованог криминала, а за Црну Гору мира, толеранције и владавине права. Поновићу, за остваривање правде сам спреман платити било коју цијену.“

Абазовић је рекао да су, након побједе на изборима 30. августа прошле године постали једина мета свих који су у сукобу са законом Црне Горе”. „То је искључиво због тога што знају да са нама нема компромиса и зато што водимо принципијелну и непоколебљиву политику. Са криминалним структурама треба да ‘комуницира’ само Тужилаштво на нивоу процесних радњи које треба да предузме против њих.”

Логична подршка предлогу премијера за смјену Лепосавића

На сједници Скупштине 11. маја би требало да се нађе и предлог за разрјешење министра правде Владимира Лепосавића, а Абазовић је казао да су представници Грађанског покрета УРА, као представници партије која учествује у власти и која је гласала за актуелну Владу “логично – најавили подршку предлогу премијера, који у свим демократским друштвима има право да предлаже именовање и разрјешење чланова сопствене владе”.

„Да ли ће друге партије власти или опозиционе партије подржати намјере премијера Здравка Кривокапића, остаје да се види“, додао је.

Упитан да ли је по њему Лепосавић погријешио изјавом о Сребреници или је премијер Кривокапић пренаглио у намјери да га смијени, Абазовић је истакао да је Црна Гора, без обзира на изражену хетерогеност партија које чине нову већину, у обавези да поштује све међународне уговоре и обавезе, посебно у свјетлу интегративних процеса и скорог чланства Црне Горе у Европској унији.

„За мене је питање односа према геноциду у Сребреници – вриједносно, а не политичко или правно питање. Жао ми је што и многи људи, првенствено из ДПС-а, који су тада били на највишим државним функцијама и који су логистички и финансијски подржавали крваве ратове на простору бивше Југославије, данас чине све да политички злоупотријебе питање Сребренице и да на њему остваре некакав јадни политички профит. Само суочавањем са прошлошћу и процесирањем свих налогодаваца ужасних злочина почињених током 90-их година, наша држава и све државе региона могу искорачити напријед. То нам је свима толико потребно како би градили успјешну будућност.“

Сматра да је Влада стабилна и да треба „сви заједно да повећамо њену учинковитост у наредном периоду.“

Казао је да свака партија има легитимно право да води политику на начин на који жели, да се УРА ни најмање не боји нових избора, али да би било крајње неодговорно и себично размишљати о њима, с обзиром на то са каквим проблемима се држава тренутно суочава.

„Док год влада траје и док год има подршку парламентарне већине, а мислим да та подршка није упитна, она ће радити у пуном капацитету и на најбољи начин одговарати потребама грађана. Црна Гора се суочава са превише проблема да би се бавили искључиво изборима и рејтинзима политичких странака. Уколико и у наставку будемо радили добро и савјесно, немам дилему да ће грађани/ке то препознати и наградити.“

На наводе листа Данас да је Кривокапић предлогом за смјену Лепосавића „поприлично наљутио и Србију, а поприлично је ваше сусједе наљутио и закон о држављанству“, Абазовић је рекао да се од многих тема у Црној Гори смишљено прави баук, а да се онда “готово свакодневно драматизују на оба пола медијске сцене”.

„Многима одговара стварање атмосфере хаоса и апокалипсе, око сваког, па и најпростијег техничког питања, јер је примарни интерес хомогенизовање бирачког тијела кроз радикализовање реторике. Мислим да такво стање није одрживо и да ће врло брзо политички процеси кренути ка свом расплету.“

Поводом тврдњи једног од лидера ДФ-а Милана Кнежевића, који тврди да је премијер Кривокапић оптужио Абазовића и њега да га руше, Абазовић је подсјетио да је и раније казао да немају времена да се баве таквим стварима, нити да од политичке сцене стварају „шпанску серију“. „Наша држава се суочава са озбиљним економским, здравственим и другим изазовима који не смију бити на чекању. Такви државни послови су наш апсолутни приоритет“, нагласио је он.

На питање колико у дестабилизовању Владе учествује предсједник Мило Ђукановић и његов ДПС, те да ли вјерује да премијер повлачи потезе у дослуху са Ђукановићем, како тврде неки у владајућој коалицији, Абазовић је рекао како сматра да многима у Црној Гори не одговара прекидање “досадашње корупционашке праксе” као ни снажна борба против организованог криминала.

„Уколико неко жели да промијени ову владу, има на располагању све уставне механизме у црногорском парламенту. До тада, заиста не бих коментарисао свакодневне излете бројних политичких и медијских актера, као и плаћених аналитичара. Док год смо ту, свој посао ћемо радити максимално посвећено, поштено и одговорно. И неће бити недодирљивих“, закључио је Абазовић.

Опрема: Стање ствари

(Данас/Вијести, 4. 5. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Шта рећи, ово коврџаво дериште нато бот је некима из Србије идол, углавном залуђенима (брозовштином). Надам се да ће ове млађе генерације да дођу барем до 50% Срба у Црној Гори, да само од нас самих зависи садашњост и та ”будућност” о којој блебеће нато и његови смрадови (један од њих овај горе).

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading