Ана Брнабић: Сви вакцинисани грађани Србије добиће од 1. маја дигитални ковид сертификат

Другу дозу вакцине, како је рекла Ана Брнабић, примило 1.462.125 грађана, што је 25,6 одсто пунолетне популације

Фото: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће вакцинисани грађани Србије од суботе, 1. маја, добијати дигиталне ковид сертификате.

Брнабићева је, у парламенту одговарајући на питање посланице Јасмине Каранац (СДПС), како мотивисати грађане да се вакцинишу, указала да је Србија успоставила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата.

Ти сертификати треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана.

Брнабићева је пренела да се до 15 часова у Србији укупно, макар једном дозом, вакцинисало 2.150.280 грађана, што је изнад 30 одсто укупног пунолетног становништва.

Другу дозу вакцине, како је додала, примило је 1.462.125 грађана, што је 25,6 одсто пунолетне популације, преноси Танјуг.

Када је реч о имунизованима, а то су грађани којима је од друге дозе вакцине прошло две недеље или пет у случају АстраЗенека вакцине, до сада их је 1.265.974, односно 20,2 одсто пунолетне популације.

Рекла је да ће Србија имати ускоро око 40 одсто укупне популације која би била вакцинисана, што је добро, али истовремено је указала да постоје велике разлике између градова и општина.

Најуспешнији је у вакцинацији Београд, посебно централне градске општине.

Навела је да је у Старом Граду више од 62 одсто укупно пунолетног становништва вакцинисано, на Савском Венцу 61 одсто, на Врачару око 60 одсто.

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

Најслабија је вакцинација у општини Тутин са само осам одсто пунолетне популације, а потом следе Нови Пазар, Лајковац, Љиг, Жагубица, Мерошина.

Такође је казала да највећи степен вакцинације постоји у популацији старости између 65 и 74 године, са више од 60 одсто, што је, оценила је, одлично, јер се ради о угроженој категорији.

Код особа старијих од 75 година вакцинисано је 52 одсто, али код оних до 35 година још се мора много тога урадити, констатовала је Брнабићева.

Подсетила је да држава заједно са Београдом, Новим Садом и другим градовима, као и фестивалима, од 15. маја покреће кампању за мотивисање младих да се вакцинишу.

Такође је пренела да је на јучерашњој седници Кризног штаба одлучено да се отворе пунктови за вакцинацију у тржним центрима, те да ће први бити отворен у Ушћу, затим Делти, а потом вероватно у Крагујевцу и Нишу.

„Масовно отварамо и локалне домове здравља за вакцинацију. Похвалила бих општину Босилеград, где иду од куће и вакцинишу грађане. Мораћемо тако у неким разуђенијим општинама даље од градског језгра”, објаснила је она.

Рекла је да је у Србији све боља и стабилнија епидемиолошка ситуација.

„Бројеви падају, а највећи део тога је захваљујући вакцинацији, што се најбоље види у Београду, где драматично пада број оболелих. Вакцинација ради”, истакла је премијерка апелујући на грађане да се вакцинишу.

Она је подсетила да 98 одсто, актуелно нешто мање од 5.000 хоспитализованих ковид пацијената, није вакцинисано.

Нагласила је да Србија има вакцине тренутно за сигурно још 350.000 грађана, а од 5. маја добија нову испоруку 104.000 вакцина компаније Фајзер, те стижу додатне количине вакцина и из Ковакс програма.

„Немамо проблем са вакцинама, хајде да будемо одговорни и вратимо се нормалном животу”, закључила је Брнабићева.

(Политика, 29. 3. 2021)

Холандија: Збор кршења полицијског часа наплаћено више од девет милиона евра

У Холандији су особама које се нису придржавале полицијског часа у периоду од 23. јануара до 28. априла, што је прописана мера у циљу спречавања ширења коронавируса, изречене казне укупне вредности од девет милиона и 25.000 евра

У саопштењу холандске полиције наведено је како се мера полицијског часа значајно одразила на заједницу, али и полицију, јавља Анадолија.

Полицијски час у Холандији остаје на снази (Фото: Ројтерс/Piroschka Van De Wouw)

У саопштењу је речено како је написано око 95.000 прекршајних налога због кршења полицијског часа који је од 23. јануара до 30. марта био на снази од 21 до 4,30 сати, односно од 31. марта до 28. априла у периоду од 22 до 4,30 сати.

Холандска полиција је у прва три месеца ове године имала више од 212.000 сати прековременог рада, што је за 65 посто више у односу на прва три месеца прошле године.

У прва четири месеца ове године организовано је око 1.500 демонстрација, што је двоструко више него у истом периоду прошле године. Уједно, то је повећање од 20 одсто у односу на прва четири месеца 2019. године.

Протести су значајно допринели прековременом раду полиције.

С обзиром на то да је за једну казну изречено 95 евра, укупна вредност новчаних казни у последња три месеца износи 9.025.000 евра.

(Н1, 29. 3. 2021)

Грчка: Попуштање мера тек на почетку туристичке сезоне

Грци су озбиљно разочарани. У последњем тренутку кризни штаб је одустао од најављеног укидања СМС броја 13033, чиме је требало да се после шест месеци коначно врати слобода кретања, укину строги карантин и „живот на сламку”.

Бројеви купаца у маркетима у Грчкој (Фото: Ј. Павловић-Стаменић)

Узалуд се очекивало се да ће се од 3. маја, кад се отварају баште кафића и ресторана, без СМС одобрења које је већ предуго начин живота, моћи на улицу, у шетњу, у супермаркет, у другу општину… Да ће у заборав отићи забрана чије је непоштовање коштало 300 евра и за коју су епидемиолози веровали да је заједно с полицијским часом један од начина да се епидемија држи под контролом, што на крају није дало очекиване резултате. Јер, после пола године, ефикасност „пријаве” укуцавањем броја 13033 при сваком изласку почела је да се смањује… Многи су, кад су схватили да је попустила и будност полиције, почели да је пренебрегавају, а у време полицијског часа на градским трговима одржавале су се журке које су окупљале хиљаде младих.

Чињеница да и даље дневно уме да буде и до три хиљаде заражених короном, да је на респираторима више од 800, а да умире између 80 и 90 људи, утицала је на одлуку кризног штаба да одустане од наговештених обећања да ће се, зарад мира и психолошког стања нације, одлучити на попуштање. Дакле, уступак једино за угоститељски сектор, уз обавезу да гости укуцају СМС поруку, наведу где иду и на време се врате кући. Међу угоститељима узбуђење и нестрпљење. Особље кафића и ресторана ужурбано припрема столове, мери растојање, перу се тенде, гланцају прозори, сређује инвентар… Многи већ имају резервације, нема слободних столова за 3. мај.

Забрана кретања важиће вероватно још две седмице, до почетка туристичке сезоне и увек у зависности од епидемиолошке ситуације. То значи да до тада остаје и обавеза заказивања одласка у продавницу или тржни центар, као и полицијски час, који ће само са 21 сат бити померен на 23 сата и трајати до пет сати ујутру.

Иначе, уочи празника, и поред забране путовања у другу област, многи и даље покушавају да стигну до завичаја. На наплатним рампама дежура 10.000 полицајаца, колоне возила су непрегледне, стотине аутомобила и даље враћају јер немају основу за напуштање места становања. Они који не одустају покушавају да одобровоље полицију: неки невешто лажу, једна Атињанка је рекла полицајцу да неће да се врати кући и да ће на рампи остати до Ускрса, друга је, опет, пренели су сви ТВ канали, почела да пева из свег гласа. Нису могли да је зауставе, али је нису ни пустили да отпутује. Главобољу стварају имућни Грци, који, да би избегли забране на излазним рампама, ангажују приватне хеликоптере и путују на острва. По цени од пет хиљада евра, пилот сакупља друштво ван аеродрома и одвози на жељену дестинацију.

Припремају се и плаже, које ће се отворити 1. маја. Постављају се мреже, негде већ и лежаљке, јер метеоролози кажу да ће и по температури овај Ускрс бити неуобичајен за мај. У Атини се очекују 32 степена, што је за само два степена мање од рекордна 34 степена у мају 1999. Они који не оду на плажу и нису могли да путују већ су резервисали смештај у вилама и кућама надомак главног града. Агенти кажу да су најтраженије оне веће, с баштом, роштиљем и базеном, а да се цене крећу од 120 до 1.500 евра и већ су букирани сви расположиви капацитети.

Јасмина Павловић Стаменић

(Политика, 29. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар