Сремска Митровица: Постављен споменик браниоцима града у Априлском рату 1941.

Ово je споменик свима који су у ратовима и мировима што се на нашем простору трагично смењују били спремни да се жртвују, рекао иницијатор постављања споменика Стево Лапчевић

Извор: Сремскомитровачки портал

Споменик погинулим војницима Краљевине Југославије у Априлском рату откривен је на платоу код Старог моста. Откривању споменика присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, градоначелница Светлана Миловановић, заменик градоначелнице Петар Самарџић са сарадницима, иницијатор постављања споменика Стево Лапчевић и други.

Споменик војницима Краљевине Југославије погинулим приликом одбране града у Априлском рату пројектовао је архитекта Завода за заштиту споменика културе Иван Филиповић.

Спомен-обележје свечано је открио заменик градоначелнице Петар Самарџић. Иницијативу за постављање споменика дао је новинар Стево Лапчевић.

Овај споменик није само спомен браниоцима града који су у априлу пре осам деценија гинули бранећи нашу Митровицу од надолазећих агресора, рекао је Лапчевић и додао да је ово споменик свима који су у ратовима и мировима што се на нашем простору трагично смењују били спремни да се жртвују.

Споменик је подигнут у облику војничког крста, лицем окренутим ка граду, а на залеђени су постављене шине које представљају противтенковске барикаде. Средства за израду споменика и уређење платоа обезбеђена су захваљујући нашим суграђанима и бројним спонзорима који су финансијски помогли пројекат.

Опрема: Стање ствари

(Сремскомитровачки портал, 25. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading