Вук Јеремић: Нон пејпер пробни балон за СПЦ

Када отворите пут за чланство Косова у УН, тада сте изгубили сваку контролу шта ће се у будућности догађати на том простору, каже Јеремић

Вук Јеремић (Фото: ФоНет/Огњен Стевановић)

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је „нон пејпер“ по којем би Србија требало да призна самопроглашено Косово као независну државу „врста пробног балона, првенствено за Српску православну цркву (СПЦ)“ и да има одређену тежину, али да, по његовом мишљењу, не представља никакво охрабрење за СПЦ.

„У том папиру нема нових момената осим посебног статуса СПЦ, која је највећа брана потписивању споразума који би имао правно дејство признања међународно правног суверенитета Косова и зато је, за разлику од претходних папира, доста простора посвећено будућем статусу цркве“, рекао је Јеремић за Newsmax Adria, саопштила је Народна странка.

Јеремић је истакао да је у последњем „нон пејперу“, чији би најбољи превод на српски језик био предлог, као и у осталим претходним папирима, најважније чланство Приштине у УН.

„Када отворите пут за чланство Косова у УН, тада сте изгубили сваку контролу шта ће се у будућности догађати на том простору. Нема међународно правног узуса који спречава да две суверене земље донесу одлуку о уједињењу, што би могле да ураде Албанија и Косово ако добије чланство у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да 2006. године, када је Црна Гора прогласила независност, никоме није пало на памет да би 15 година касније СПЦ могла да „дође у егзистенцијални проблем“.

„То би сутра могло да се догоди у некаквој великој Албанији, али тамо не би могле да се организују литије за одбрану СПЦ“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, навео је да је данас разговарао са „својим важним контактима у Европи“ и да се са њима сложио да је реч о „папиру који није скуван у тамо некој пи-ар агенцији, него да су у томе одређеног удела по свој прилици имале и кључне престонице ЕУ“.

Упитан да ли може да наслути ко би могла да буде „паметна жена“ коју је председник Србије Александар Вучић поменуо као ауторку текста, Јеремић је одговорио да би могао да наслути, али да не би спекулисао, и додао да није реч о немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер она „не би одвојила толико времена да напише детаљни папир тог типа“.

Јеремић је истакао да би у нормалним околностима српска дипломатија морала да буде главно оруђе у општењу са међународним актерима по том питању, али да она данас игра секундарну улогу јер сву важну међународну комуникацију води Вучић лично.

„Министарство спољних послова се бави ефемерним стварима и то на не нарочито похвалан начин. Мислим, иначе, да је садашњи министар спољних послова Никола Селаковић један од бољих чланова владе – није купио диплому, изражава се уређено, може да артикулише повезане реченице, није психијатријски случај – што није мала компаративна предност у односу на остале чланове владе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да, међутим, начин који Селаковић води министарство, пре свега када је реч о „партизацији кадрова“, доводи Србију у ситуацију да црвени.

„Једна велика пријатељска земља, која није признала Косово, франкофонска држава, одговорила је уздржано на предлог Србије за амбасадора у тој земљи. Они су вратили његову биографију са примедбом да би били задовољнији када би Србија послала његову ’логичније сређену биографију’. То је сигнал Србији да не шаље тог човека, а разлог је то што он не говори француски језик. Надам се да ће Селаковић то јако озбиљно узети у обзир“, рекао је Јеремић.

На питање „зашто Народна странка није јуче била у Јагодини“, где је Мариника Тепић давала исказ у полицији поводом оптужби да је Драган Марковић Палма умешан у подвођење, Јеремић је одговорио да „то што медији нису јавили не значи и да Народна странка није била тамо“.

„Била је потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић са нашим људима из Јагодине и Београда. Она се о том страшном случају најексплицитније изјаснила, а изјаснили су се и председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић и председник Одбора Народне странке за правосуђе Боривоје Боровић“, рекао је Јеремић.

Упитан о реваншизму за који се залаже, Јеремић је одговорио да је „реваншизам исто што и лустрација, али да лустрација није нарочито позната реч“, и додао да је „реваншизам донео резултате у бившој Источној Немачкој и у Чешкој“.

„Правосуђе, ако је слободно, лако решава проблеме са убицама, лоповима, педофилима – ту је све јасно. Не бојим се да ће једног дана бити проблем кривично правно процесуирати Палму, Ану Брнабић, Синишу Малог… Али шта ћемо са онима који се нису огрешили о правне регуле, а јесу о етичке? Шта ћемо са Жељком Митровићем, Предрагом Сарапом, Небојшом Крстићем, Драганом Ј. Вучићевићем, Владимиром Орлићем или Мајом Гојковић“, упитао је Јеремић.

Јеремић је додао да је „правно утемељен и педантан обрачун са тим и таквим типовима“ једна од основних претпоставки за успостављање владавине права.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 4. 2021)



Categories: Вести

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading