Еј-Би-Си: Бивши Обамини званичници који сад раде код Бајдена вишеструко богатији

Према Еј-Би-Си-јевој анализи више некадашњих Обаминих службеника вишеструко је увећало своје богатство

Барак Обама уручује Џозефу Бајдену Председничку медаљу слободе, 12. 1. 2017. године (Фото: Сузан Волш/АП)

(Волтерова мрежа/Еј-Би-Си њуз, 21. 3. 2021)

Неколико званичника из Обаминог доба поновно ангажованих у Бајденовој администрацији враћају се у Бијелу кућу са знатно пунијим џеповима и дубљим везама са великим корпорацијама, показују тек објављени финансијски извјештаји.

Према Еј-Би-Си-јевој анализи објављених финансијских извјештаја, више Бајденових главних званичника, укључујући шефа особља Рона Клајна, директора Савјета за унутрашња питања Сузан Рајс, директора Националног савјета за економију Брајана Диса и координатора за питања короне Џефа Зинтса вишеструко су увећали своје богатство у претходних неколико година.

Рајсова, која спада у најбогатије чланове Бајденове екипе, драматично је увећала своје богатство од посљедњег ангажмана у Бијелој кући за вријеме Обамине администрације. У управо објављеним финансијским извјештајима наводи да посједује између 36 и 149 милиона долара у разним видовима капитала.

Сузан Рајс (Фото: Кристофер Гудни/Блумберг/Гети)

То је скоро три до четири пута више него што је пријавила 2009. године, кад је почела радити у Обаминој администрацији као представник у УН. Тада је пријавила укупно богатство између 13,6 и 40,4 милиона долара, и тај износ није драматично порастао док је била савјетник за националну безбједност у другом мандату предсједника Обаме.

У најновијем финансијском извјештају Рајсова је пријавила да има дионице у вриједности између 250 хиљада и пет милиона долара у највећим корпорацијама, укључујући Џонсон и Џонсон, Епл и Мајкрософт. Имала је значајан удио дионица и у Нетфликсу, гдје је била члан Управног одбора, и пријавила да је прошле године зарадила више од триста хиљада долара по основу дионица. Уз то, пријавила је дионице у неколико индустријских компанија за нафту и гас, укључујући власнички удио између једног и пет милиона долара у мултинационалној канадској компанији за дистрибуцију природног гаса Енбриџ.

Рон Клајн, дугогодишњи Бајденов савјетник, такође је утростручио своје богатство у односу на 2009. годину, показује поређење његових ранијих и текућих финансијских извјештаја. Кад је 2009. почео радити у Обаминој администрацији као Бајденов шеф особља, Клајн је пријавио имовину у вриједности између 1,4 и 3,5 милиона долара, а сада почиње рад у Бајденовој администрацији с капиталом у вриједности између 4,4 и 12,2 милиона долара.

Рон Клајн (Фото: Блумберг/Гети)

Од свих званичника Бајденове администрације који су недавно објавили своје финансијске извјештаје, најбогатији је Џеф Зинтс, који је пријавио капитал у вриједности између 89,3 и 442,8 милиона долара. Његово богатство се више него удвостручило од 2009. године, кад је почео радити у Обаминој администрацији. Тада је пријавио имовину у вриједности између 45,2 и 205,7 милиона долара.

Џеф Зинтс (Фото: Мери Алтафер/АП)

И богатство представнице за штампу Бијеле куће Џен Псаки знатно се увећало у односу на њен први ангажман током Обамине администрације.  Она је 2009. пријавила између 32 и 130 хиљада долара капитала, и 125 хиљада долара прихода, док се према пријави из 2021. њено богатство увећало најмање десетоструко – до милион и по у капиталу, уз годишњи приход од преко 600 хиљада долара.

И богатство Брајана Диса се драматично увећало у односу на 2009. годину, кад је почео радити у Обаминој администрацији. Дис је, 2015. године, свега неколико мјесеци по преузимању дужности замјеника директора за Уреда за управу и буџет, пријавио имовину у вриједности између 81 и 215 хиљада долара, да би сад, као члан Бајденове администрације, пријавио имовину у вриједности између 2 и 7,2 милиона долара. Прије него је почео радити у Бајденовој администрацији, Дис је као један од директора у инвестиционом фонду Блек рок на име плате зарадио 2,3 милиона долара, у поређењу са платом од 175 хиљада долара коју је зарадио током посљедње године у Обаминој администрацији.

На наше питање да прокоментарише ове извјештаје, представник Бијеле куће нам је одговорио:

„Ови званичници Бијеле куће су искусни руководиоци из државног апарата чије је пређашње искуство у приватном сектору дио широке лепезе вјештина које стављају на располагање Влади. Вратили су се у Владу усљед своје дубоке привржености јавној служби, жеље да помогну да наш народ изађе из овог кризног доба, и јаке вјере да државна управа може радити у служби америчког народа.“

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading