Зоран Ћирјаковић: Србија данас има два непријатеља – аутошовинизам и антиваксере

Новинар Зоран Ћирјаковић у „Ћирилици“ код Миломира Марића рекао да су антивакцинашки ставови највише антисрпски

Зоран Ћирјаковић (Фото: Хронограф)

Новинар Зоран Ћирјаковић је у „Ћирилици“ код Миломира Марића на емотиван начин позвао људе у Србији да се вакцинишу.

Ћирјаковић је навео да Србија данас има два непријатеља – аутошовинизам и антиваксере.

Како каже антивакцинашки ставови су највише антисрпски.

Твит Зорана Ћирјаковића

 • Нама се ту представља као нека слобода, а то није слобода. Ми смо одувек били друштво солидарности, а не индивидуалне себичности. Не могу да верујем да неко говори против вакцинације и да је толико против своје земље. Такав себичлук не могу да разумем. Вакцинишите се, сачувајте и себе и своје ближње – рекао је Ћирјаковић.

Ћирјаковић је навео и да се лично уверио у делотворност свих вакцина јер је више пута путовао у Африку претходно примајући цепива против различитих болести.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 26. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

14 replies

 1. Уважени Ћирјаковић би требао бити опрезнији поводом изјава о вакцини, данас, и вакцини уопште. Нити један озбиљан, нормалан, човек није против вакцине, али јесте против нечега што је то само по називу, али се не зна, егзактно, шта је, нити њена учинковитост; притом склепано преко ноћи. Народ не зна шта су, заправо, те, вакцине, наводно против ковида, јер се генерисао толики степен сумње, како у институције, тако и у стручњаке. Специфично не народ руралних крајева. У ери масовног мега-лагања, војних, самоиницијативних, инвазија на народе и културе, толиких интереса, неком је стало да спашава, бројчано, планету! Коме да, а коме не, да се види! Заправо, сваки, скоро, од стручњака сервисира неку политичку, или профитно-интересну, организацију. Сумња је, дакле, оправдана, свакако, и преко потребна.

  Зашто нас, као друштво, није, заиста, брига за већи морталитет од наталитета, и толики одлив младих људи! Србија нестаје, тако да је ковид, у поређењу са тим, мезерија, иако врло опасан вирус, по одређене групације, уз мучну, свесну, смрт!

  Зашто нас, као друштво, није брига за ДНЕВНУ смртност, величине 150-160 особа, које односе болести кардиоваскуларног система? Тако већ деценијама… Молим вас дневно умире 150-160 особа од једне (групе) болести, а да смрт, то јест живот, тих људи је нешто другоразредно. Да ли је то предмет неке дебате, јавног помињања, уопште!

  Зашто нас, као друштво, није брига за ДНЕВНУ смртност, величине око 50 особа, које односе болести канцера?

  Зашто нас, као друштво, није брига за дневну смртност, од дијабетеса?

  Итд….

  Дневно, у Србији, умре око 300 људи. Испада да нико, до појаве ковида, није умирао, јер дневник није почињао бројем умрлих!

  У свету је, до данас, званично, умрло 3.12 милиона људи од, укупно, 7800 милиона. То значи 0,04%, или на 10000 особа умре њих 4. Ако се узме број оболелих, онда, јасно, тај број расте.

  На афричком континетну, свака држава, има од 5-20% процената својих државаљана инфицираних ХИВ-ом!

  Колико умире, дневно,особа од сиромаштва, то јест глади!

  Време у коме исте обале запљускују, подједнако, тако опречни ставови презентоване, нам, стварности не могу донети ниша друго до скепсе, опирања, чекања, самоизналажења решења, бар код, оних, мислећих. То, наравно, није добро, али једино смислено! Јер, какав је смисао поверовати потврђеном лажову!

  Ако се лекари, нобеловци, еминетне личности, научници, доказани, потврђени, туже, чак, са својим колегама, услед дијаметралних ставова, око исте ствари, једног вируса, па шта да се очекује од човека свакодневнице!

  Реченица да некоме желите тешку болест услед, исконског, права да сумња – у времену у коме је све лажна истина – да сумња у демагоге моћи и интереса, њиховог утеривања стада у оне амбаре за које смтарају да су одговарајући, јесте трагична и недолична.

  Људи неће да говоре језиком статистике и чињеница, отуд опрез код сваког: колико младих, здравих, особа умире од ковида! Колико, старијих особа, здравих, умире од ковида! Код колико њих је ковид само убрзао чин смрти! Колико умре са ковидом а колико само од њега! Колико се раније дешавало смртних случајева од запаљења плућа, а колико данас! Да ли маска штити од, актуелног, вируса! Где су се скрили сви они досадашњи вируси! Колико су раније вируси односили живота! Итд.

  Колико су грађани Србије запуштени у здравстном смислу, или пак нису; па тако за остале државе! Колики је животни век једног Србина, Јапанца и Шпанца…! Зашто вирус, поникао у Кини, је тако лако преплавио свет, а у Кини ишчезао! Да ли имуни систем човека има рупе и које су!

  Видите, милиони питања, ничу као печурке, после кише…

  Заиста је бесмслено да је Србија имала вишедневни полицијски час, кад је било по десет заражених дневно, а данас, кад је тај број вишеструко, стоструко, већи, нема! То се зове политика, а не медицина! Не треба полицијски часк, никоме, већ дисциплина и апел на физичку дистанцу спрам најугроженијих група.

  Бесмислено је, и то, да је вирус, прво, био нешто тривијално, безопасно, коме се смејало, а сад је толико опасно, да је имплеметитано у сваки трен дана и ноћи, у професију, интеракцију људи, итд.

  Коначно, смешно је и то да политичари знају боље од лекара, јер њихова реч, одлука, односи превагу: остати на власти, по сваку цену, па то значило полцијски час, или ову или ону епидемијску меру, кључно је.

  Како ће се економије држава понашати, након свега – ако ово „наког свега“ икад дође – од чега ће народ живети, како ће лекари лечити људе од, сада већ запуштених, примарних болести, кад неће имати држава новца за плате! Ево, колико људи умире од запуштености примарних болести!

  Зар нису људи дисциплиновани, бар старији, зар не носе маске, зар није 1/5 грађана вакцинисана, опет старији и угрожених; па зар није логична сумња да ту нешто не штима, а да се озбиљна полемика, истином, не води.

  Прво, маске штите, дрго, вакцина поготово, а бољитка нема: шта да се очекује, даље, него нешто налик: мораћете се вакцинисати сваке године, или трећа доза, или е да нисте било би још више умрлих, вирус мутира, нови сој се појављује… Вурис постоји, несумњиво, али има игре и демагогије у вези њега, које се не смеју пренебрегнути.

  Зашто никоме не падне на памет да узме две особе, дотад изванредног дравља, заражене вирусом, па јавности преноси, дневно, неколико пута, информације у вези пацијената, а не инванзивно извештавати у првој секунди дневника: умрло 20, 30, 50, а то што се хиљаде опоравило не помиње се. Исто тако, старе и већ болесне: пацијент боловао од тога и тога, ковид убрзао смрт на начин тај и тај. Неком је зубобоља нејтрауматичније искуство у животу, а неко је није, никад, ни доживео. Само то има смисла, остало је застрашивање, као и коментар, уваженог, З. Ђирјаковића.

  Медији, политика, толико плаше народ, а страх је непријатељ човеку, велики.

  На шта личе те поруке: скочите с моста, спасите себе и своје ближње! Ко нам их саопштава: вирусолог, епидемиолог, имунолог, или дневна политика!

  49
  11
 2. Оно прије

  Оно прије
  И јесте и није
  И моје
  И којечије

  И сан
  И јава
  И писмо
  И глава

  Оно прије
  Сад ми се смије
  Спирална путања
  У џунгли лутања

  Оно прије
  Накит из праисторије
  У ниски лажи
  Прави се бисер крије

  Момчило

  20
  3
 3. Чињеница да много богатије земље нису могле да обезбеде вакцине а ми смо имали и да бирамо, мени говори да нешто није у реду.

  54
  2
 4. Ћирјаковића прилично ценим (делимично и под утиском текстова Антонића, али га је врло занимљиво слушати) и имам утисак да га је Марић замолио да у његовим емисијама наступа нешто бомбастичније, како би се подизала гледаности. Отуд и наведена аргументација која не стоји.

  12
  10
 5. Поштовани господине Ћирјаковић,

  Веома радо читам Ваше текстове и изузетно Вас поштујем али ово што сте изјавили код Марића је без и мало смисла. Ако имате неку озбиљнију аргументацију од приче о вакцинама против афричких болести радо бих је чуо. Овако сте само изнели неколико празних квалификација: „индивидуална себичност“, „антиваксерски=антистпски ставови“ итд.

  Да се разумемо, пре три месеца сам примио вакцине против тетануса што је ваљда довољан доказ да нисам антиваксер. Али то ме не спречава да будем неповерљив према неким другим вакцинама, нпр. према новоствореним вакцинама направљеним да лече новонасталу болест. Можда су оне добре и исправне али ме још нико није уверио да заиста јесу, а у питању је мој живот. Једино што чујем јесте заглушујућа пропаганда за вакцинацију и против антиваксера. Али што је пропаганда већа ја сам све сумњичавији. Поготово се сумња повећава када неку пропаганду воде глобалисти потпомогнути својом другосрбијанском пешадијом.

  43
  4
 6. “Не могу да верујем да неко говори против вакцинације и да је толико
  против своје земље.“?!

  Вакцинација се не доводи у питање, већ вакцине против Ковид-19, које су
  недовољно испитане и за које нико ништа не гарантује – ни произвођач,
  ни увозник /Министарство здравља Србије/, ни лекар који вакцину
  “преписује“, па ни техничар који је убризгава у тело примаоца вакцине, а
  пацијент потписује сагласност да прихвата такве вакцине?!
  Пацијент, у ствари, потписује сагласност добровољног учешћа у
  експерименту „in vivo“ и својим потписом преузима сав ризик од могућих
  последица!
  Учешће у експерименту је добровољно, осим ако се не спроведе насилно.

  Зашто Ћирјаковић не предложи вакцинацију без обавезног потписа
  сагласности корисника/примаоца вакцине, да Држава својим потписом
  гарантује исправност истих и сноси сав ризик, за случај нежељених
  последица?
  Тако је било за време “епидемије“ великих богиња у СФРЈ, када није била
  потребна писмена сагласност/потпис пацијента, већ је држава СФРЈ била
  гарант!
  Али, Држава Србија не може да гарантује – јер су вакцине још увек у фази
  испитивања, недовољно проверене, а пацијент који не жели да прими
  вакцину – проглашава се “да је против своје земље“, од стране – “новинара“
  Зорана Ћирјаковића?
  Србија је одабрана, уз пристанак домаћих издајника, да буде полигон за
  испитаивање, и зато у асортиману, као ни једна земља ЕУ, има “ШВЕДСКИ
  СТО ВАКЦИНА“
  Пристанак домаћих издајника, да од Србије направе експериментални
  полигон, је цена даљег њиховог политичког опстанка, поред, разуме се,
  и немерљиве материјалне/новчане надокнаде.

  Зоран Ћирајковић пре вакцинације и после вакцинације није исти тај
  Зоран Ћирјаковић – то су “ДВА“ Зорана Ћирјаковића.
  Један је /пре вакцинације/ – “органски“, а други је /после вакцинације/ –
  “ГМО“ /“генетски модификовани“/!

  40
  5
 7. Сјећам се повика: „Бјежимо, иду доктори!“ из једне од приповјетки Бранка Ћопића. Грохотом сам се смијао. Сад ми није до смијеха. Показало се да обична сељачка мудрост није без основа, већ да је утемељена на вјековном искуству.

  Такође се сјећам да ми је другар причао догодовштине његовог дједа из њемачког конц логора. Главни непијатељ им је био доктор.

  Да се разумијемо, примио сам све прописане вакцине. Плус тетанус након повреда. Уопште нисам сумњао.

  Сад сумњам. И те како. Чекам да се вода избистри. Па да видимо камо даље…

  48
  7
 8. Pa autosovinisti, drugosrbijanci su najveci vakseri, da se tako izrazim, Drugu stranu cine antivakseri koji su u proseku patriotski nastrojeni. Znaci nesto ne stima u ovoj Cirinoj konstataciji.

  47
  7
 9. Кад Ћирјаковић звучи онако како изгледају дачићеви кустоси из “ мим дана „, тада си сигуран да је миломир марић “ ћирилично “ обрадио рекламу за snickers – кад си гладан, ниси сав свој… Гре’ота Ћирјаковићу, тебе ситог и збринутог, ја гладан и незбринут, невакцинисан и родољубив, нећу више ни читати ни слушати… Па макар и знао да л’ се рече сникерс или снајкерс. Надам се да се ревакцинисани председник “ отворио “ у Ћирјаковићем случају и за sprite, гледаће се на пинку, слутим… Је л’ се каже сприте или спрајт ? Питам ваксере, они сигурно знају, баш као и кустоси, баш као и Ћирјаковић…

  33
  5
 10. Добри наш Ћирке, није ти добро. Муко моја, постајеш користан идиот система.

  41
  6
 11. Преучио.

  28
  4
 12. Где је ту логика госн. Ћирјаковић? Знате ли да ово није медицинско већ искључиво правно питање? Зашто се заштићени боје незаштићених? Зашто је нечији страх од заразе и могућих последица болести важнији од нечијег страха од вакцине и могућих последица исте? Зашто је право једних изнад права других? Знате ли да је приморавање другог човека да учини свом телу нешто да би заштитио вас једнако насилничкој агресији? Свима па и антиваксерима саветујем да се не правдају пред незналицама које им лепе разне етикете. То нема сврхе јер већина етикета не значе ништа осим самопројекције сопствене немоћи и немоћи дефинисања проблема. Као етикетирани антиваксер себе дефинишем за противника ваксера. А ко су то ваксери ако не силеџије које насрћу на телесни интегритет и туђа права? Вакцине нису критеријум нити ме интересују тако да не могу бити ни против ни за вакцине. Али јесам против ваксерске насртљивости и кршења основних права а нарочито против мешања медицине у правну науку.

  32
  3
 13. Другосрбијанац газду мијења, али вокабулар никада.

  17
  5
 14. Trust Science Not Morons

  1
  6

Оставите коментар