„Лига историчара“ захтева да се не спроведе одлука Уставног суда тзв. Косова о имовини Високих Дечана

Позивамо да се ова одлука не спроведе, јер ће њена примена бити кобна за Косово и његову будућност, стоји у саопштењу

Манастир Високи Дечани

Лига историчара је, путем саопштења за штампу, поново затражила од Катастарске агенције Косова (АКК) да не спроведе одлуку Уставног суда Косова о приватној и државној својини предузећа „Апико“ и „Илириа“, одлуку из 2016. којом се даје неосновано право да ова својина припада манастиру Дечани.

Удружење историчара позвало је владу да не спроведе ову одлуку.

„Позивамо да се ова одлука не спроведе, јер ће њена примена бити кобна за Косово и његову будућност, јер је Уставни суд Косова одлуком из маја 2016. године легализовао одлуке Милошевићеве ере и због тога захтевамо да АКК не спроведе уставну одлуку – у овом случају одлуку Милошевићевог времена“, каже се у саопштењу.

Они су затражили од владе и премијера Куртија да, што је пре могуће, посебном одлуком предузећа „Апико“ и „Илириа“ прогласи националним добром Косова, као и комплекс предузећа Дечије одмаралиште „Четинари Дечана“ у Дечану.

Према наводима портала КоССев, управо су имовинско-правни односи и ризици непримереног локалног развоја наведени као аргументи зашто су Високи Дечани уврштени недавно на листу 7 најугроженијих споменика културног наслеђа Европе за 2021, организације Европа Ностра.

Високи Дечани су претходно, 2004, уврштени на листу Унеска као угрожена светска баштина.

Амбасадори западних земаља сваког маја, уназад неколико година подсећају на то да косовске власти нису вратиле 24 ха манастирске земље Високим Дечанима, након што је косовски уставни суд 2016. године донео ову одлуку после дужег процеса.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 24. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading