Вечерње новости: Представници бившег режима против темељног уговора Црне Горе и СПЦ

Митрополит је јасно говорио да ће тај документ потписати он а не патријарх СПЦ, упозорава Милош Николић

Мило Ђукановић и почивши митрополит Амфилохије (Извор: ИН4С)

Они чија политика је хапсила и прогонила митрополита црногорско-приморског, као и епископе, свештенство и вернике у Црној Гори због одбране светиња, сада траже да се „поштује воља митрополита Амфилохија“ поводом потписивања темељног уговора државе и СПЦ.

„Демократска партија социјалиста тако тражи објављивање текста овог споразума и истиче да би патријархов потпис на овом документу био противан ставу покојног митрополита. Од Кривокапићеве владе, чији је родоначелник покојни митрополит Амфилохије, тражи се да погази његову вољу и да уговор потпише Порфирије, иако је митрополит јасно говорио да ће тај документ потписати он, дакле представник Митрополије, а не патријарх СПЦ“, казао је Милош Николић, портпарол ДПС и посланик ове странке.

Патријарх српски Порфирије потврдио је да је споразум између Црне Горе и СПЦ спреман, што је изазвало незадовољство присталица такозваног суверенистичког блока у Црној Гори.

Грађански активиста и бивши председник Савета за грађанску контролу рада полиције и секретар у Министарству за људска и мањинска права Александар Зековић позвао је све грађане Црне Горе да пруже демократски одговор на „клерикализацију друштва, фаворизовање СПЦ и наметање дискриминације као редовног стања“.

Посланица Социјалдемократске партије Црне Горе Драгиња Вуксановић на седници Законодавног одбора председнику тог тела Марку Ковачевићу (ДФ) поручила је жустро:

„Ви сте унапред рекли да ће доћи до потписивања темељног уговора са Српском православном црквом. А ја вам сад кажем да неће доћи до потписивања. Као што ви тврдите да хоће, ја вам кажем да неће, јер би то било политичко, правно и етичко признање одлука Подгоричке скупштине из 1918. на које нећемо пристати”, поручила је Вуксановић Станковић.

Темељни уговор који ће уредити односе између државе Црне Горе и Српске православне цркве – једином традиционалном верском заједницом са којом званична Подгорица нема закључен овакав споразум – биће озваничен и потписан почетком маја, у данима после Васкрса. Према начелном договору са премијером Здравком Кривокапићем, патријарх ће отпутовати у Подгорицу и у име СПЦ потписати уговор.

Захтевају разрешење Лепосавића

ДПС, Социјалдемократе, Либерална партија и СДП предале су најављену интерпелацију којом се тражи разрешење министра правде др Владимира Лепосавића, због, како наводе његовог негирања и релативизовања „геноцида у Сребреници“.

„Интерпелацију је потписало свих 40 посланика опозиције, уверених у то да грађански концепт наше државе и наша европска и евроатлантска перспектива немају алтернативу“, казао је Мирко Станић (СДП).

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 24. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading