Градишка: Откривен споменик Србима страдалим у акцији „Бљесак“

На споменику пише „Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побеђује“

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на откривању споменика (Фото: СРНА)

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик открили су у Градишки спомен-обележје војницима и цивилима погинулим у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак” на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

Цвијановић и Додик су, како је наведено, споменик за 1.241 погинулог Србина из Западне Славоније открили заједно са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и председником Удружења протераних Срба из Западне Славоније Крстом Жарковићем.

На споменику пише – „Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побеђује“.

Фото: СРНА

После откривања споменика, служен је помен погинулим, а потом су положени венци и цвеће.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је дужност сећати се страдалих у Западној Славонији, док је Додик навео да за ратне злочине у Западној Славонији нико није одговарао.

„Страдања попут овог никада не смемо заборавити и она треба да окупе све Србе око националног идентитета, цркве, РС и Србије“, казао је Додик.

Откривању споменика присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, народни посланик Огњен Жмирић у име Народне скупштине Републике Српске, као и председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Међу присутнима су били и представници Трећег пешадијског (Република Српска) пука, невладиних организација, као и Удружења протераних Срба из Западне Славоније.

Споменик за 1.241 погинуле особе српске националности из Западне Славоније од 1991. до 1995. године изграђен је недалеко од моста на реци Сави.

Око 16.000 припадника хрватских оружаних снага је 1. маја 1995. године напало 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 војника Републике Српске Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији „Бљесак“ 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 деце.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 24. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading