Фондација Алек Кавчић: Издавачка кућа Клет тужила фондацију

Клет тражио забрану рада сајта besplatnabiblioteka.com и могућност наручивање уџбеника преко њега

Извор: N1

Издавачка кућа “Клет” тужила је фондацију Алек Кавчић и, као привремену меру која треба да траје до окончања поступка, затражила од суда да се забрани рад сајта besplatnabiblioteka.com и могућност наручивање уџбеника преко њега, преноси Бета.

Клет је тужбу поднео, како су навели, због „нелојалног понашања фондације које може да створи штету тужиоцу, нудећи уџбенике за два динара по страници“, а сматрају да су до сада оштећени за 3,66 милиона динара.

Фондација је у саопштењу оценила да „тужба садржи неистине“, а додају и да су за судски процес припремили „мноштво доказа о корупцији која прати избор уџбеника по школама“.

„Све ћемо доставити суду. Након тога, спремни смо и да све поделимо са медијима. Имамо писана сведочења издавача који своју корупцију правдају корупцијом другог издавача. И то све траје годинама, а све на штету родитеља основаца“, наводи се у саопштењу.

Фондација је навела да су јој поједини медији потврдили да су неки од текстова који су у последња два месеца излазили о бесплатним уџбеницима, фондацији Алек Кавчић, као и о самом професору Кавчићу, заправо плаћени, а да ће судским путем тражити да се објави ко је плаћао те текстове.

Александар Алек Кавчић, професор на Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу, у САД, почео је од јануара да нуди бесплатне уџбенике за образовање у Србији, који су у електронској форми на интернету, а који су били доступни и за штампу.

Тај потез је критиковало више издавачких кућа, уз тврдње да се тиме нарушавају ауторска права.

Опрема: Стање ствари

(N1, 24. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading