Кинески министар спољних послова Ванг Ји: Демократија није Кока-кола

Демократија није Кока-кола, где Сједињене Државе производе оригинални сируп, а цео свет има један укус, наводи Ванг Ји

Ванг Ји (Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

ПЕКИНГ– Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да демократија није Кока-кола и да Сједињене Државе не могу приморати цео свет да буде истог укуса који су оне створиле.

Ванг је током видео конференције са представницима америчког Савета за спољне односе рекао да ниједна сила не може негирати пут којим су кренуле друге земље и да ниједна држава неће променити сопствени систем у складу са симпатијама и антипатијама других, преноси РИА Новости.

Ми никада не усвајамо стране моделе, не извозимо своју идеологију и не тражимо од других земаља да копирају кинеске методе, истакао је Ванг.

Он је рекао да уместо тога Кина позива све земље да следе пут развоја који одговара њиховим националним условима и потребама људи, да се поштују и уче једни од других.

„Демократија није Кока-кола, где Сједињене Државе производе оригинални сируп, а цео свет има један укус. Ако на Земљи постоје само један модел и једна култура, свет ће изгубити виталност и шансе за опстанак”, нагласио је кинески министар.

Он је рекао да Пекинг спроводи политику социјалистичке демократије, која одражава вољу народа, одговара специфичностима Кине и коју подржавају грађани.

„Само зато што се тај облик демократије разликује од америчког, Кина је означена као” ауторитарни „и„ диктаторски „режим, што је само по себи манифестација недемократског”, нагласио је Ванг.

Шеф дипломатије Кине је указао да је најважније достигнуће током деценија контаката између Кине и Сједињених Држава схватање да их разлике не спречавају да траже заједнички језик и остварују узајамно корисну сарадњу и мирну коегзистенцију, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading