Федерико Ћенћи: Острво у Карипском мору погодила ерупција вулкана, евакуишу се само вакцинисани!

Ко ће гарантовати право на живот онима који су „криви” само зато што нису вакцинисани

Ерупција вулкана на Светом Винсенту (Фото: АП)

Већ данима је карипско острво Сент Винсент потпуно прекривено пепелом због снажних и вишеструких ерупција вулкана Ла Суфријер. Ситуација је толико критична да је премијер Ралф Гонсалвес наредио евакуацију 16.000 људи са севера острва. Међутим, поставио је услов: спасавају се само они који су примили вакцину. A шта је са осталима? Они неће моћи да се укрцају на спасилачке бродове и биће препуштени на милост и немилост вулкана.

Експлозивна ситуација

У видео-обраћању, Гонсалвес је објаснио да ће „главни медицински службеник идентификовати особе које су већ вакцинисане како би их могли пребацити у чамце.” Тим Сеизмичког центра Универзитета Западноиндијских острва у Кингстону на Јамајци проценио је да се стуб пепела након прве експлозије уздизао 10 километара изнад острва. До сада је то била најбучнија експлозија. Међутим Ричард Робертсон, геолог с тог универзитета, рекао је на конференцији за новинаре да може бити и горих ерупција. Стручњаци су додали да би се експлозивне ерупције могле наставити данима, па и недељама. Становници Сент Винсента били су сведоци и страшног феномена познатог као еруптивна грмљавина, која настаје када у стубу дима дође до појаве муња. Вулкан је последњи пут прорадио 1979. године, али најдраматичнија ерупција у новије доба десила се 1902. године, када је страдало 1.600 људи.

Премијер Светог Винсента и Гренадина (Фото: Ројтерс)

Острвљани пружају отпор вакцинама

Могућност понављања таквог трагичног сценарија задаје бриге властима на острву, али очигледно је да им је највећа брига да се сви вакцинишу. Реч је о томе да би већина евакуисаних острвљана била смештена на суседним острвима Света Луција, Гренада, Барбадос и Антигва, која, међутим, захтевају вакцинацију пре него што било коме дозволе да ступи на острво. „Ако су људи спремни да вас приме за време пандемије, они вам желе највиши могући ниво заштите“, коментарисао је новинарима премијер Гонсалвес. Опозициони сенатор Шеверн Џон рекао је да су многи људи спремни да остану на острву само да не приме вакцину. „Људи се веома плаше вакцине,” пренео је Ројтерс. Према подацима Светске здравствене организације које је пренео Тајмс, до сада је вакцинисано само 10% од приближно 100.000 становника Сент Винсента.

Катастрофа би могла трајати годинама

„Неће све бити савршено, али ако сви будемо радили заједно … изаћи ћемо из овога јачи него икада”, рекао је Гонсалвес. Такође је додао да се може десити да прођу месеци пре него што људи буду могли да се врате својим домовима. Али све зависи од обима ерупција. Стручњаци не искључују да за решавање катастрофе можда неће бити довољни месеци, већ године. А у међувремену, ко ће гарантовати право на живот онима који су „криви” само зато што нису вакцинисани, као да неко може сам себе да вакцинише? Можда ера ковида-19 већ уводи нове и тешке облике дискриминације?

Федерико Ћенћи (Federico Cenci) је oд 2013. до 2017. године сарађивао сa католичком новинском агенцијом Зенит (Zenit), бавећи се друштвеним и верским питањима, биоетиком, породичном политиком, као и унутрашњом и међународном политиком. Затим је наставио свој рад са In Terris, а тренутно пише за новине и часописе различитих врста

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 21. 4. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. А,када све ово прође они који су остали на острву не би требали да примају натраг ове шприцане,једноставно они су их издали и нема повратка на старо.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading