УН: У Јужној Азији од короне умрло 186 хиљада људи, а недостатак здравствене заштите убио 228 хиљада деце

Извештај о утицају пандемије – и закључавања која су уследила као одговор – односи се на Авганистан, Непал, Бангладеш, Индију, Пакистан и Шри Ланку, у којима живи око 1,8 милијарди људи

Извор: BBC

(BBC, 17. 3. 2021)

Поремећаји у здравственог заштити изазвани пандемијом ковида-19 довели су до процене о 239.000 смрти деце и мајки у Јужној Азији, према наводима новог извештаја Уједињених нација.

Извештај се односи на Авганистан, Непал, Бангладеш, Индију, Пакистан и Шри Ланку, у којима живи око 1,8 милијарди људи.

У извештају је утврђено да су најтеже погођени жене, деца и адолесценти.

У Јужној Азији до сада је забележено близу 13 милиона случајева инфекције вирусом корона као и 186.000 смртних случајева.

Многе земље, укључујући и оне у Јужној Азији, одговориле су на пандемију чврстим мерама закључавања (локдауни). Док су болнице, апотеке и продавнице хране остале отворене, готово све остало било је затворено.

Извештај под насловом „Непосредни и посредни ефекти пандемије ковида-19 и одговор у Јужној Азији“ (Direct and Indirect Effects of Covid-19 Pandemic and Response in South Asia) испитује последице ових владиних мера на здравство, установе друштвеног старања, укључујући школе, и на економију.

Призор из Бангладеша (Фото: Getty Images)

Процењује се да је било 228.000 смрти више код деце млађе од пет година у ових шест земаља пошто је пружање кључних облика помоћи и заштите, почев од давања хране до имунизације, било обустављено.

Наводи се да је број деце који је збринут због тешке неухрањености опао за више од 80 одсто у Бангладешу и Непалу, а имунизација међу децом опала је за 35 одсто у Индији и 65 одсто у Пакистану.

Извештај такође наводи да је смртност деце порастао највише у Индији у 2020. години – за 15,4 одсто, док за њом следи Бангладеш са 13 одсто. У Шри Ланки се догодио највећи скок смртности међу породиљама – 21,5 одсто, а затим у Пакистану – 21,3 одсто.

Процењује се да је дошло и до 3,5 милиона нежељених трудноћа, укључујући и 400.000 међу тинејџеркама, због недовољног приступа или потпуног недостатка контрацепције.

Целовит утицај пандемије – и закључавања која су уследила као одговор – тек постаје јасан пошто земље сагледавају последице на програме у сфери јавног здравља и образовања.

Стручњаци у Индији се већ прибојавају да ће стопе неухрањености бити значајно горе пошто буду пристигли подаци из различитих делова земље током неколико наредних месеци.

Неке земље у Јужној Азији, попут Индије, и даље се суочавају са порастом броја инфекција. Иако је државни локдаун обустављен у јуну прошле године, неколико индијских држава и области је изнова увело делимичне локдауне како би успорили ширење вируса.

Поремећаји у пружању здравствене неге такође су погодили оне који пате од других болести – извештај предвиђа додатних 5.943 смрти међу адолесцентима који нису могли да добију медицинску помоћ против туберкулозе, маларије, тифоидне грознице и сиде.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Бавимо се оним што уносимо у себе, али не познајемо чак ни основе себе самих у смислу свог физичког, материјалног постојања (нашег тела) а њим се баве науке попут биохемије и молекуларне биологије, анатомије. Наше материјално никад није само “материјално” јер увек има и неку “нематеријалну” димензију, тачније димензију оног што не видимо, оног што не перципирамо чулима уопште, али остаје питање да ли не постоји. Тиме би се у природним наукама бавила нуклеарна физика.

    Ако себе замислимо као неки најсавршенији ИТ систем, шта би у нама био хардвер, шта процесор, шта софтвер, и какве све то везе има са вирусима, вакцинама и одлукама у вези са вакцинацијама?
    Kо даје налог да се све у нашем телу дешава тако како се дешава*

    Мозак vs Ум.

    Власници примарних богатстава се окупљају на конференцијама са радним насловима “Велики ресет” на којима нам говоре о филантропским намерама да нас спасу, а и Планету заједно са нама, наводно бринући о “одрживости” наших живота на њој. Све је очигледније да том бригом на рачун грађанских пара широм Планете једино што “одржавају” је сопствена све већа моћ, која постаје Моћ Изабраних а они сами тзв. Златна Полумилијарда са идеологијом Новог Светског Поретка. Еугенична Полумилијарда је кроз целу модерну историју показивала да је Обмана њено омиљено и најефикасније оружје. Да ли је и Цовид-19 још једна летална Обмана? Највећи молекуларни биолози света, Раул Дидије и Лик Монтање су врло сумњичави не само према природи вируса већ и према вакцинацији против овог вируса као и о могућем постојању неке посебне намере у вези са Пројектом Цовид-19.
    По многим антиглобалистичким економским аналитичарима, овај пројекат је симболички најављен на отварању Олимпијских игара у Лондону 2012, сцене са болницама, медицинским особљем међу стотинама болничких кревета а у њима деца – многима се није допала ни као уметничко решење. Да ли су те сцене биле баш то? Познато је да глобалистичке идеологије воле симболику, као да њоме шаљу неку поруку не само грађанима, који најчешће поруку и не ствате (“теорија завере”, казаће већина ), или некоме од њих, изнад њих?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading