Политика: Ко мути реку Пек 

Међу наложеним мерама је да кинеска компанија реши проблем отпадних вода, да се на површинском копу „Јужни ревир” поред корита реке Мали Пек изграде додатни канали и таложници

Пек када је био замућен (Фото: Н. Јоксић)

Иако су анализе воде из дела Пека који протиче кроз Кучево пре месец дана показале вишеструко повишене вредности тешких метала, тек након недавне изјаве министарке Зоране Михајловић, да је компанији „Зиђин” наложено да до 30. априла у Мајданпеку заврши постројење за пречишћавање отпадних вода које испушта у ту реку, клупко је почело да се одмотава. Из Министарства рударства и енергетике за „Политику” објашњавају да су их становници Мајданпека обавестили да је дошло до замућења Пека, те да су одмах на терен изашла три инспектора – за заштиту животне средине, водни и рударски.

Kонстатовано је да долази до јаког замућења водотока Мали Пек које почиње уливом из кишне канализације код аутобуске станице у Мајданпеку. Потом поред корита те реке које је измештено, и у зони је извођења рударских радова компаније „Зиђин”, налази се руднички пут за саобраћај тешких камиона –дампера, и радионица за њихово одржавање, где у кишовитом периоду долази до распадања подлоге и стварања муљевите суспензије која се слива и у реку. Констатовано је и да поред пралишта аутомобила не постоји изграђен таложник који би прихватио замућене воде, наводе из тог министарства.

Наложено је да кинеска компанија реши проблем отпадних вода, да се на површинском копу „Јужни ревир” у зони рудничког пута поред корита реке Мали Пек изграде додатни канали и таложни базени за механичко пречишћавање воде, да се редовно чисте таложни базени за прихват атмосферских вода који су изграђени код погона „Дробилана”, те да се о томе воде евиденције. Да се очисти наталожени материјал из корита Малог Пека код погона „Ново сребро” и израде таложници. Министарство ће контролисати спровођење налога чији рок истиче 30. априла, али, како наводе, радиће и на утврђивању других могућих загађивача, који потенцијално злоупотребљавају и кишну канализацију града.

Из компаније „Зиђин”, одговарајући на питања „Политике”, инсистирају на томе да они нису једини загађивачи Пека, позивајући се на недавну изјаву помоћника министра рударства и енергетике Дејана Милијановића, да су три инспектора утврдила да замућење Пека почиње у делу где се атмосферска канализација улива у њену притоку – у реку Мали Пек. Даље наводе да је због мутне воде низводно од реке Пек, 4. марта анонимно пријављено да Рудник бакра Мајданпек из „Северног ревира” испушта киселу воду, али су инспектори за заштиту животне средине тада утврдили да до тога није дошло.

Наредне посете три инспекцијска органа биле су 11. и 18. марта. Утврђено је да „Северни ревир” не испушта киселу воду и да нема доказа да је замућење у низводном току реке Пек узроковано испуштањем воде из Рудника бакра Мајданпек. Међутим, инспекцијски тим је наложио пречишћавање воде из „Јужног ревира” и постројења за дробљење руде, укључујући и чишћење таложника за прихват атмосферских вода и дела корита реке Мали Пек, као и инсталирање уређаја за мерење количине воде која се испушта у реку и уређаја за испитивање квалитета воде пре и после третмана, наводи се у писаном одговору компаније „Зиђин” за наш лист.

Додаје се да су већ очистили све постојеће таложнике, инсталирали један ултразвучни мерач количине воде која се испушта у реку, а други би требало данас. Завршена су и два нова таложника, а трећи ће бити готов до краја априла. Такође су очистили корито реке Мали Пек од муља који се таложио деценијама.

Раније објекти за заштиту животне средине нису били комплетни. Песак и прашина са рударских путева испуштани су у реку. Последњих деценија, када год би се десиле обилне падавине, блато и песак са дна корита поново би замутили воду, што је свакако утицало на квалитет, тврде власници рудника у Мајданпеку. Кажу да су уложили знатна средства да инсталирају нове пумпе и цевоводе за рециклажу свих отпадних вода из филтраже и њихов повратак у флотацију. Посао ће бити завршен до краја априла и тада се отпадне воде из филтраже неће испуштати у реку Велики Пек, поручују из „Зиђина”.

У току је израда и новог пројекта пречишћавања рудничких отпадних вода у РБМ-у који ће, како наводе, реализовати када добију одобрење надлежних српских институција.

Министарство за заштиту животне средине ни после пет дана није одговорило на питања „Политике” о загађењу Пека.

Преминуо борац за чист Пек

Небојша Јоксић (1967), еколошки активиста из Кучева и саговорник „Политике” на ову тему, преминуо је 16. априла у Општој болници Пожаревац од последица вируса корона. Остаће упамћен као један од администратора групе „Сачувајмо Пек” и најгласнији у борби за реку поред које је одрастао. Нажалост, није дочекао решење проблема, али ни остварио план да оснује удружење грађана с којим би наставио да се бори против загађења Пека и кучевачке природе.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading