Иван Нинић: У одговору БИА о смрти Владимира Цвијана недостају чињенице

Агенција је са шест докумената скинула ознаку тајности и навела да осим у изузетним случајевима нема овлашћења за спровођење увиђаја

Владимир Цвијан (Фото: Т. Јањић)

Београдском адвокату Ивану Нинићу достављени су одговори Безбедносно-информативне агенције (БИА) у вези са смрћу политичара Владимира Цвијана. Нинић је на „Твитеру” јуче објавио документа која је добио од БИА, на основу захтева за информације од јавног значаја који им је упутио.

Агенција му је доставила копије шест докумената, које су резултат тих активности, а са којих је директор БИА, на основу закона, 16. априла скинуо ознаку тајности.

Нинић је објавио и садржај тих шест докумената, а реч је о службеној белешци о контакту у Институту за судску медицину, од 24. марта ове године, као и службеној белешци о контакту у Адвокатској комори Београда, од 22. марта. Објавио је и извештаје о разговору са Цвијановом супругом, од 22. марта, о разговору са радником Југословенског речног бродарства од 25. марта, о разговору са Н. Н. лицем од 20. марта, и о разговору са Н. Н. лицем од 22. марта ове године.

„У тим одговорима недостају чињенице о Цвијановом начину живота, сусрету са људима, где је становао, кад је ушао у земљу, шта је радио, од чега је живео… БИА је очигледно задовољила неку врсту форме овим наводима у смислу смиривања друштвених тензија. Али, нисам сигуран да ће овај спектар информација амортизовати јавност која дуже време изражава сумњу у званичну верзију Цвијанове смрти”, каже Нинић.

Подсетимо, тело Владимира Цвијана пронађено је 5. јануара 2018. у Дунаву, два километра од Панчевачког моста у Београду. Тужилаштво се, међутим, о том случају огласило после више од три године.

Нинић закључује да је симптоматично то да се БИА тек у марту ове године интересује за случај Владимира Цвијана. Адвокат је 12. априла упутио захтев БИА, од које је затражио одговор на питање да ли је Цвијан по било ком основу био предмет оперативне обраде од стране БИА, односно да ли је БИА над њим спроводила посебне доказне радње тајног надзора комуникације и праћење и, ако јесте, по чијем налогу и због ког кривичног дела.

Такође, упитао је и да ли БИА у својим збиркама поседује податке о оперативној обради Цвијана, да ли су прослеђени тужилаштву, ком и када, односно ако су прописно уништени, ког датума је то учињено и на основу чије одлуке, преноси Танјуг.

Нинића је занимало и да ли је 5. јануара 2018, када је полицији пријављено да се у Дунаву налази тело Н. Н. лица, које је потом идентификовано као Владимир Цвијан, службеник БИА изашао на места догађаја, присуствовао увиђају и да ли је сачињена било каква оперативна информација, извештај или белешка.

 

Из БИА су одговорили да према прописима који уређују надлежности БИА, агенција осим у изузетним случајевима прописаним законом, нема истражна и полицијска овлашћења, што укључује и спровођење увиђаја, односно истражне и доказне радње у случајевима и догађајима као што је овај. То је у надлежности јавног тужилаштва, односно полиције”, наведено је у одговору БИА.

Мирослава Дерикоњић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading