Александар Вучић: Нисам видео нон пејпер, залажем се за постојеће границе

Не могу да се сагласим са уједињењем Косова и Албаније, морам да поштујем територијални интегритет Босне и Херцеговине, изјавио председник Србије

Александар Вучић (Фото: А.Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није видео „нон пејпер” документ који је наводно достављен Бриселу, а предвиђа припајање Републике Српске Србији а Косова Албанији.

„Не могу да се сагласим са уједињењем Косова и Албаније, морам да поштујем територијални интегритет Босне и Херцеговине”, рекао је Вучић за Б92, преноси Бета.

Он је рекао да се залаже „за постојеће границе Србије, са Косовом и Метохијом, и са Босном и Херцеговином са Републиком Српском”.

„За нас је најважнији мир и пуна стабилност”, рекао је Вучић и додао да у то спада и наставак преговора са Приштином.

Словеначки премијер Јанез Јанша негирао је раније наводе медија да је председнику Европског савета Шарлу Мишелу доставио нон пејпер документ који предвиђа прекрајање граница на Балкану.

Бесмислена и глупа најава тужбе Вјосе Османи за ратну одштету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да на најаве косовске председнице Вјосе Османи да ће тужити Србију за ратну одштету може само да се „кисело осмехне” и да се пита „чему све то”.

Вучић је у емисији Фокус на телевизији Б92 рекао да је то „толико бесмислено и толико глупо да једноставно нема речи”.

Према његовим речима такве најаве долазе од оних који су „противправно кренули да комадају територију Србије”.

„Ми нисмо били увек цвећке а да су само други криви, али ако мислите да тако постижете компромис јасно је да то не желите, желите да остане тај замрзнут конфликт”, рекао је Вучић, јавља Бета.

Он је рекао да су ставови Београда и Приштине „дијаметрални” али да ће се радити на приближавању преко разговора у Бриселу.

„Мислим да је боље да немамо замрзнут конфликт него да га имамо”, рекао је Вучић и додао да преговори са Приштином неће бити настављени у Паризу „већ у Бриселу”.

Ако Приштина може да чека на исход дијалога, што би се нама журило

Србија ради на приближавању ставова Београда и Приштине, али ако неко каже да може да чека на исход дијалога, што би се нама журило, упитао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је то рекао гостујући на Б92 коментаришући изјаву председнице тзв. Косова Војсе Османи, да Приштина може да чека на решење косовског питања.

Вучић је потврдио да ће ускоро два пута путовати у Брисел.

Подсетио је да је бивша власт, предвођена Тадићем и Јеремићем, одлучила да изместе дијалог из Уједињених нација у Европску унију.

„Ти људи (у Бриселу) раде свој посао на коректан начин, ставови Београда и Приштине су дијаметрални, удаљени су и ту Брисел не може много да помогне”, рекао је и додао:

„Али, ми радимо на приближавану ставова, а ако неко каже да може да чека, што би се нама журило”, преноси Танјуг.

Поновио је да сматра да је боље да немамо замрзнути конфликт са Приштином и да га, како је рекао, остављамо нашој деци да га решавају.

Треба, навео је, размишљати колико ћемо изградити, фабрика, пруга, болница.

Снажимо војску да бисмо заштитили Србију

Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо превентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.

„Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова расклопљена ‘мига 29’, стижу још два и ускоро још много тога”, прецизирао је он, јавља Танјуг.

Вучић је, гостујући на Б92 тв, подсетио колико је војска свесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.

Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно делује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.

Оценио је да је министар Александар Вулин био одличан министар одбране, као и да верује да ће Небојша Стефановић бити врло добар на тој позицији.

Србија ће бити велесила у производњи вакцина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија због улагања у Институт „Торлак” постати „велесила” у производњи вакцина, не само руске вакцине против корона вируса Спутњик В, већ и нове, четворовалентне вакцине против грипа.

Вучић је за телевизију Б92 изјавио да је за обнову „Торлакове” зграде „одмах издвојено” 20 милиона евра преко Канцеларије за јавна улагања, а да је потребно још 18 милиона евра за машине за паковање вакцина.

„Само улагање у опрему за четворовалентну вакцину против грипа је 100 милиона евра”, рекао је Вучић и додао да таква вакцина неће почети да се производи одмах али да „верује да за четири године можемо то да имамо”.

Он је рекао да ће се у Србији производити и кинеска Синофарм вакцина против корона вируса, јавља Бета.

Вучић је говорећи о почетку производње руске вакцине против корона вируса рекао да из ЕУ није добио критике због тога.

„Не верујем да им смета али нисам сигуран да су одушевљени”, рекао је Вучић и додао да је за Србију „добро” да буде „на европском путу”.

Стравичан злочин у Сребреници, али треба да градимо будућност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се у Сребреници догодио стравичан злочин, и да не бисмо смели да заборавимо на поштовање бошњачких жртава, зато што неко жели „правно” да се обрачуна са Србијом и инсистира на томе да се тамо десио геноцид, уз примедбу да слични покушаји постоје и код појединих у Србији, из различитих разлога.

„Треба да изађемо из прича 1941, 1991, 1995., увек треба да запамтимо шта је било тада, да се сећамо, али да градимо будућност, а не да се спремамо за још једно полувреме”, рекао је Вучић за ТВ Б92.

Он је, поводом злочина у Сребреници, а на констатацију да је Мариника Тепић, била међу посланицима који су поднели скупштини предлог резолуције о геноциду у Сребреници, и питање како неко може да жели да сопствени народ прогласи геноцидом, рекао да о Тепић не жели да говори.

„Нећу да се обазирем на жену која је од кокошака у Моровићу видела дрогу, неважно је”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да се у Сребреници догодио стравичан злочин и да не смемо због других ствари да заборавимо на пијетет и поштовање према бошњачким жртвама.

„То је био језив злочин, морамо да признамо, да прихватимо, да разумемо шта се догодило, да осудимо и да нам се не понови”, указао је он.

Друго су, каже, правни термини и то што некима није довољно када покажемо истинско саучешће, већ желе правно да се обрачунају са Србијом, да би могли да наплаћују ратне одштете и да ставе жиг нашем народу.

„Онда видите да је све то политика и етикетирање једног народа. Разумем да ће то да раде Бошњаци, разумем да Хрвати никад неће да кажу да је у Јасеновцу био геноцид, иако није за поређење оно што се десило у Јасеновцу са било чим другим на простору бивше Југославије, икада. Али, морамо да разумемо да не можемо да не кажемо истину о Сребреници”, рекао је Вучић.

Он је приметио и да и код нас постоји стална потреба за додворавањем западним амбасадама, јер, како каже, мисле да ће их они или чувати или довести на власт.

То је, каже, патологија српске политике, коју примећује и у својој странци, а и у целокупном политичком животу.

„Постоји и тај аутошовинизам и деловање против свог народа, јер тако ћеш ваљда показати интернационализам и космополитизам, као да не можеш то да будеш и да волиш своју нацију”, рекао је Вучић.

Он је рекао да у Србији живи значајан број Бошњака и да се нада да ће они разумети да држава има исти однос према њима, као и према грађанима српске националности.

Много је, каже, уложено управо у Рашку област, јер је суштина у путевима, пругама, болницама.

Бројеви у вези са короном охрабрујући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се не зна када ће бити отворени угоститељски објекти, али је истакао да су бројеви у вези са корона вирусом вечерас охрабрујући.

„Ово што сам ја видео до 20 часова је боље него јуче, али сад не могу да вам кажем ништа до сутра. Не причам само у апсолутним бројевима, јер никад не гледам апсолутне бројеве, хоћу да видим проценат и хоћу да видим по местима и зато сам данас задовољнији него што сам био јуче”, рекао је Вучић на Б92, преноси Танјуг.

На питање да ли је одлучио где ће се ревакцинисати, Вучић је одговорио да ће то бити негде на југу или југоистоку Србије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading