Ханс Клуге (СЗО): Импресиван процес вакцинације у Србији

Цео свет зна да Србија брзо напредује у вакцинацији, али видети то сопственим очима је импресивно, изјавио директор СЗО за Европу

Ханс Клуге (Фото: Танјуг/Р. Прелић)

Регионални директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге обишао је данас вакцинациони пункт на београдском Сајму и том приликом оценио да је процес вакцинације у Србији импресиван.

„Имам веома позитиван утисак. Цео свет зна да Србија брзо напредује у вакцинацији, али видети то сопственим очима је импресивно”, рекао је Клуге у изјави за Танјуг, а упитан о импресијама након обиласка пункта за вакцинацију.

Он је казао да је могао да се увери да се за 10 минута може проћи читав процес од уласка, попуњавање папира до вакцинације.

Посебно је похвалио систем за пријаву и регистрацију вакцинације еУправу, рекавши да се ради о значајној иновацији. Објаснио је да му је тај ИТ систем детаљно објашњен и казао да сматра да је одлично постављен.

Клуге је казао да се у ЕУ говори о сертификатима и да је битно да СЗО, као паневропска организација, гледа и примере изван Уније.

Захвалио је посебно лекарима и медицинском особљу, који су хероји ове пандемије.

СЗО ће, према његовим речима, наставити да подржава Србију, а Србија, уверен је, подржавати остале земље Западног Балкана.

С процедуром на пункту за вакцинацију на Сајму делегацију СЗО упознали су државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски, директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић и координаторка тог пункта др Драгана Милошевић.

Они су му показали сваку тачку коју пролази особа која долази на вакцинацију, а посебно систем еУправе, преноси Танјуг.

Клуге је у разговору са особљем о дигиталном систему рекао да је он импресиван.

Такође, он је имао прилику да присуствује давању вакцине.

Претходно је Клуге разговарао са министром здравља Златибором Лончаром.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading