Владимир Лепосавић: Не подносим оставку – мој задатак је помирење

Почео сам свој одговор тиме да ја не негирам злочин геноцида у Сребреници, нити да на то имам право, појашњава министар правде у Влади Црне Горе

Владимир Лепосавић (Фото: Саво Прелевић)

Министар правде и људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић рекао је да неће поднети оставку јер је његов задатак помирење и побољшање међуетничких односа и додао да то није питање његове тврдоглавости, него да је реч о вредностима за које се бори.

Лепосавић сматра да је питање о Сребреници које му је упућено у црногорском парламенту злонамерно, али истиче да је покушао да на њега одговори у најбољој намери.

„Почео сам свој одговор тиме да ја не негирам злочин геноцида у Сребреници, нити да на то имам право, где сам ја мислио да је то за пристојан свет и елементарно добронамеран свет”, казао је Лепосавић за РТС, преноси Танјуг.

Истиче да су током деведесетих, хиљаде, десетине и стотине хиљада српских жртава остале без праведног задовољења и без правде у смислу да су злочинци за злочине који су Срби претрпели остали слободни, некажњени итд.

„Рачунајући на ту фрустрацију, ово питање управо има за циљ да стално производи агресију, да производи чак и опонирање другој страни односно и негирање самих злочина”, рекао је Лепосавић.

„Пошто знам то, и пошто сам се бавио тиме, између осталог ја сам докторирао међународно-правну заштиту верских, језичких и националних мањина где је најважнији део тог мог рада и истраживања био анализа спречавања међуетничких конфликата, ја сам на тај начин реаговао и објаснио зашто је то питање лоше. Ја сам покушао да објасним у чему се састоји проблематичност таквих питања, јер она имплицирају кривицу целог народа дакле, свих оних који су тако питани”, додао је.

Каже и да политичари често у јавности говоре једно, а раде друго.

„Ја нисам политичар и мислим да се у томе састоји превара. Превара оних који говоре лажно о томе да не желе да изазивају односно да стварају дојам о колективној кривици”, навео је министар правде и људских и мањинских права Црне Горе.

„Ако стално питате људе ‘да ли они лично признају злочин геноцида и ако тако за годину дана испитате стотину хиљада људи и стотину хиљада људи да признање о томе, да ли вам се чини да се онда ствара и осећај и атмосфера колективне кривице’, рекао је Лепосавић.

Он је казао и да је добио велики број порука подршке од својих суграђана Муслимана који су му децидно рекли да не доживљавају његово одговор као злонамеран.

„Морам да кажем да сам ја сам припремао одговор на то питање свестан тежине тог питања, али и улоге коју имам. Чак сам пре тога консултовао своје пријатеље исламске вероисповести и разговарао са њима и рекао им да је то мој стручан став, мене као човека и члана владе, али и питао их за мишљење у смислу – да ли би формулација мојих речи и одговор повредио њихова осећања као припадника друге или различите вере и вероисповести и добио одговор не, тако да сам се у том смислу припремао на начин за који мислим и да је верски и државнички, политички и службенички сензибилан”, истакао је Лепосавић.

Лепосавић је истакао да државни органи, а пре свега Скупштина, одлучују о томе да ли ће се окончати његово министровање, али да он „не пакује кофере”, јер, како каже, зна врло добро и осећа да је у праву, да је разлог његовог иступања добар и праведан и да је у корист свих.

Скупштина Црне Горе (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Каже и да његовим евентуалним разрешењем влада неће пасти, али и подсећа да је из најбројније коалиције парламентарне већине речено да они не планирају да руше Владу.

„Оно што би могло да падне су појединачне маске, дакле, пале би маске и евентуално легитимитети и рејтинзи појединих политичара или појединих посланика или појединих политичких група онога што је парламентарна већина”, навео је Лепосавић.

На питање о томе да ли је под нечијим утицајем, Лепосавић наводи да верује да је „искључиво свој човек”.

Каже да јесте био правни заступник Митрополије црногорско-приморске, епархије будимљанско-никшићке и да је то највећа професионална и лична част коју је могао да доживи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 4. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Афера Сребреница је само повод, а стварни напад на Владимира Лепосавића министра правде лежи у потписивању Темељног уговора са Српском православном црквом, јер премијер Здравко Kривокапић избегава да Влада то изгласа.
    План Kривокапића, као и ДПС-а је да се Темељни уговор проследи Скупштини, а не да га Влада усвоји, како је предвиђено.
    Лепосавић је припремио Темељни уговор са СПЦ који треба да потпишу српски Патријарх и премијер Kривокапић. Од тог момента креће напад на Лепосавића од стране ДПС-а, што је прихватио и премијер Kривокапић тражећи његову смену због Сребренице, иако је позадина свега Темељни уговор, а то се крије од јавности.
    План Kривокапића је да Темељни уговор који треба да потпише са Патријархом, не усвоји Влада, него да документ проследи Скупштини, ово из разлога јер УРА, макар један њен посланик или посланица, неће дићи руку за Темељни уговор, што значи да он неће проћи.

    Зато се дигла фрка у јавности око Сребренице, да би се прикрила стварна намјера премијера, а све то, нажалост верујућег народа, на руку иде ДПС-у.

    Здравку Kривокапићу је прошле недеље Темељни уговор предао високи службеник Српске патријаршије у манастиру Ждребаоник, уз присуство владике Јоаникија.

    Kривокапић је убрзо након тога напустио састанак и отишао да се види са неким амбасадором, али се не зна да ли је у питању састанак у вези Уговора или не, али је са собом понео папире који су му предати, односно сами Темељни уговор који треба да потпише заједно са Српском православном црквом.

    9
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading