„Гугл” увео нову функцију – временску линију о климатским променама

Google Earth као функцију додао временску линију која показује како су се мењале обале, ширили градови, настајала пољопривредна земљишта…

Фото: Бета/АП

МЕНЛО ПАРК, САД – „Google Earth” је додао „тајмлапс” (временску линију), функцију која пружа увид у то како климатске промене, урбанизација и крчење шума утичу на климу током последње четири деценије.

Временска линија, сачињена од 24 милиона сателитских слика, заједно са 800 уређених видео-записа и интерактивних водича, омогућава корисницима да виде како се мењало било које место на планети, користећи податке НАСА, „Лендсат” програма америчког Геолошког завода и програма „Коперникус” Европске уније, јавља Ројтерс, а преноси Танјуг.

Климатске промене изазвале су честе и јаке поплаве, суше, олује и топлотне таласе, а оне су и разлог због којег расте глобална просечна температура ваздуха.

Функција временске линије на „Google Earth” платформи показује, на пример, како су се мењале обале, ширили градови и настајала пољопривредна земљишта уз истовремено нестајање глечера, шума и река.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading