N1: Прве дозе Спутњика с Торлака у јуну, Вучић најављује и производњу кинеске вакцине

Прве вакцине ће бити спаковане већ 15. маја, али је после тога потребно да прође 21 дан како би се користиле, изјавио председник Вучић

Александар Вучић током примања прве дозе кинеске вакцине (Фото: EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL)

Вакцине Спутњик В против корона вируса од сада ће се пунити и у Србији, на Институту Торлак. Прве дозе у употреби би могле бити у јуну, а председник најављује и да ће се наредне године производити не само руска, него и кинеска вакцина. Тих и других доза вакцина у Србији је до сада дато преко три милиона. Како би се вакцинација убрзала и у Републици Српској, њима је данас, симболично на Торлаку, поклоњено 20 хиљада доза Астра Зенека вакцина.

Поздрављање радника, упознавање са асортиманом Торлака, спонтане похвале…

Лончар: Ти си спасио Торлак 2014. године.

Вучић: Па добро, то је… Хвала ти што се тога сећаш.

Спонтано пропитивање прве жене тог Института…

Вучић: За шта немамо новца за домаће тржиште?

В.д. директорка Торлака: За усклађивање са ГНП стандардом неких делова производње.

Вучић: А то је у парама Вера?

В.д. директорка Торлака: Не знам напамет.

Вучић: А што не знате?

В.д. директорка Торлака: Зато што мора да се уради озбиљна студија.

Вучић: Што је нисте урадили?

В.д. директорка Торлака: Кошта студија преко пола милиона.

Вучић: Ајде урадите ту студију.

Александар Вучић у разговор са директорком Торлака, лево Милорад Додик (Фото: Снимак екрана/Танјуг)

Овако је, укратко, изгледао први део програма на Торлаку. У другом чину тек, чули смо и по коју непотпуну информацију о ономе што је заправо повод за долазак на овај Институт – о руској вакцини која се од сада и овде пуни. Више детаља биће договорено на састанку наредног дана.

„Ово су први примерци, прошли су без контроле, тек толико да вам покажем. Вера, ово је доза, је ли тако? Ово је та једна доза коју ви примите, то је вакцина коју вам шприц забије у раме, дакле, то је та једна доза, да ја то простим речником објасним народу“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Осталих 15 до 20 хиљада доза у употреби би требало да се појави између 5. и 10. јуна. Биће спаковане, каже Вучић, већ 15. маја, али је после тога потребно да прође 21 дан како би се користиле.

„Верујем да ћемо пре краја године успети да обезбедимо да можемо сами да производимо Синофармову или Спутњикову видећемо, а до марта и једну и другу супстанцу, и једну и другу течност и да онда народу понудимо широку палету домаћих вакцина“, додао је Вучић.

Не само нашем народу, него и региону, поручује председник. План је да из Торлака за те потребе изађе до 30 милиона доза. До тада Републици Српској помажемо поклањањем вакцина које већ имамо. У овој тури, комшије су добиле 20 хиљада доза Астра Зенеке.

„Ово нам значи зато што смо ми због укупних односа у БИХ и на нивоу БиХ показали потпуни неуспех око набавке вакцина, имајући у виду наравно и стање на тржишту произвођача“, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

А стање на тржишту или фармацеутски лоби криви су, према мишљењу председника, за негативне коментаре о произвођачу вакцина које су отишле и за Бањалуку.

„Оно како ја видим, наравно постоји рат, јер ја видим сад како расте цена вакцина. Оно што смо ми набављали за 12, 13, 14 долара сад је већ скоро дошло до 20 долара. А Астра Зенека је јефтина вакцина зато што то нису правили за велики профит“, навео је председник Србије.

Ипак, Европска комисија раскида уговор са Астра Зенеком, а Немачка се залаже за то да млађи од 60 година не приме и другу дозу овог произвођача. Наши стручњаци мисле да уколико није било нежељених реакција, нема разлога за такву одлуку.

„Моје неко размишљање остаје само у тој млађој популацији, јер мислим да код њих постоји мали ризик од развоја тешких болести и да код њих треба бити обазрив приликом примене Астра Зенека вакцине – да ли је већа корист од њене примене или штета од примене, ако већ имамо доступне друге неке вакцине“, сматра професор Медицинског факултета Радан Стојановић.

Осим ове, Србија наставља да набавља и друге вакцине, па би према најавама, у понедељак требало да стигне још 211.000 доза „Фајзерових“, а до краја месеца још пола милиона кинеске вакцине.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading