Протојереј Андреј Ткачов: Благодарите Богу што је свеце послао свецима, а грешне вама, грешнима

Свети Никола није „угодник“ који само треба да нам угађа. Он је у првом реду угодник Божји, и захтеваће исто од нас. Захтеваће да сваке недеље идемо на Литургију. Завешће пост у складу с правилима, а не како смо навикли

(Православна Москва, 30. 10. 2016)

Донедавно је у Грузији живео један од најпознатијих подвижника ХХ века, архимандрит Гаврило (Ургебадзе). Знаменити старац, сада слављен као преподобан, оставио је за собом много благодарне памјати. А међу речима које су људи запамтили био је одговор гунђалима, којима су стално „свештеници лоши, влaст лоша, све лоше“.

Отац Гаврило им је рекао овако:

„Желели бисте да вам царица Тамара[1] буде председник, а да вам у парохији служи Николај Чудотворац. А ви сами – ко сте?“

А хтели бисмо и да свети Пантелејмон ради као лекар на поликлиници, а да за певницом пева цар Давид или бар Фјодор Шаљапин. Али, извините – јесте ли се погледали у огледало? Или завирили у своју савест? Или позвали у помоћ здраву памет, или бар савет оца Гаврила? Ви сами – ко сте Ви?

А онда сам сањао да Свети Никола заиста служи у нашој парохији. Без сумње, црква ће се одмах напунити људима, попут мреже с рибом кад ју је Петар бацио с десне стране брода. Ради чудеса, милостиње, благодатне помоћи. И то без икакве рекламе. И те како ће се напунити! Јер свак има неку муку. Син пије, снаја скита, новца нема, муж остао без посла, ја имам рак… Дакле – сви код оца Николаја! Помоћи ће свима.

Али Свети Никола није „угодник“ који само треба да нам угађа. Он је у првом реду угодник Божји, и захтеваће исто од нас. Захтеваће да сваке недеље идемо на Литургију. Штавише, увешће свеноћно бденије у правом смислу: целу ноћ бденије, а у зору – Литургија. Завешће пост у складу с правилима, а не онако како смо навикли – како ко може и жели. Средом се не једе. Ни петком. Псалтир да се учи напамет. Имајући у виду чувени шамар Арију, може се претпоставити да ће сваки слободоумник добити исто. И уопште, сва његова ватрена служба изгледаће пред развратном и лењом хришћанском заједницом данашњице као изазов, мука, обличење и изругивање.

Свети Николај Чудотворац (Извор: Православна Москва)

Па одох онда ја код Николаја, ради чуда, и то само на пар минута! Идем по чудо. Колико кошта? А потом – „морам хитно у Париз, послом!“ Ти, Никола, дај ми то што те молим, што пре! Али у душу не улази! У души је, знаш и сам – мрак. Одох ја, онда. Збогом Никола! Видимо се ускоро. До следеће потребе. А он теби: „Стани, човече! Погледај ме у очи! Шта имаш на уму, да храм претвориш у тржни центар? Добро хоћеш? Помоћ хоћеш? А Христа ради да се потрудиш, хоћеш ли? Раздужи се, помози сиромашнима, устани ноћу на молитву!“ И тако даље. А знате ли шта би било даље? Убрзо, за месец или два, Патријаршији би почела стизати писма и телеграми анонимних цинкароша и званично понижених и увређених. Жалили би се на онога коме се данас моле, да живи данас, а не у четвртом веку. Причали би о Николају Чудотворцу: „Груб, фанатик, службе су дуге, непримерено строг, чак се и свађа, вређа, нема љубави“, и тако даље.

Патријаршија ће одговорити да ову особу знају као несумњивог свеца. Не сумњамо у његова дела и речи. Будите кротки и слушајте га. Амин. А потом ће се и на Патријаршију сручити лавина: Рука руку мије! Све је лажно! Нема љубави! Време је за нове акције на Болотном тргу и у Саборном храму Христа Спаситеља. Активираће се трула штампа и остало медијско смеће. Чак ће и Министарство спољних послова оне велике државе у којој сунце демократије не залази изразити своју „забринутост“ због грубости и строгости Николаја Чудотворца, који служи у нашој парохији. Не уклапа се у савремене трендове слободе и других безумних речи. Што се мене тиче, ако имате илузија у смислу „било би лепо свецима бити с нама данас“, прекрстите се. Можда сте први или прва који захтева да се стреља овај светац (као у совјетско доба), јер се његова светост не поклапа с вашим сновима о светости. Ми имамо само снове. А светост је „другачија“.

Протојереј Андреј Ткачов (Фото: Соња Ракочевић)

А шта да нам је у парохији свештеник био Архангел Михаило? Храм би био празан! Сви би се престрављени и с осећањем потпуне грешности разбежали на све стране. Остао би само пепео у исповедаоници. Пепео грешника који је сагорео од стида на исповести након неколико питања Архангела који га је исповедао.

Укратко, кад Вам дође да гунђате да су сви лоши (а само Ви добри), размислите како би било да су Кнез Владимир или Андреј Богољубски заиста шефови државе, а да у Вашој парохији служи Јован Кронштатски. Добро размислите. Па почели бисте кукати! Баш Ви. А ја бих се смејао. А сад поново баците поглед на своје рођаке и своје добро познате свештенике. Просте и грешне, као што су сви. И радујте се. Заблагодарите Богу што је свеце послао свецима, а вама грешнима – грешне. И смирите се.


[1] Прим. СС: Света благоверна грузијска царица Тамара Велика (око1165. – 1213). Време владавине свете Тамаре је познато као златни век грузијске историје. (Извор)Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар