У Нишу откривена спомен-плоча доктору Миодрагу Лазићу

Доктор Миодраг Лазић, лекар који није хтео да се повуче, на данашњи дан преминуо пре годину дана

Спомен-плоча у част покојног др Миодрага Лазића Лазе, ратног хирурга, радника УКЦ Ниш и дугогодишњег директора Ургентног центра (Фото: Танјуг/Димитрије Николић)

Данас се навршава тачно годину дана од смрти др Миодрага Лазића Лазе, чувеног ратног хирурга и директора Ургентног центра. На годишњицу његовог одласка постављена је спомен-плоча у знак сећања на тог великог човека.

„Дневник ратног хирурга“, аутобиографија преминулог доктора и руководиоца Ургентног центра у Нишу др Миодрага Лазића (Фото: Танјуг/Димитрије Николић)

„Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији“, пише на спомен-плочи поред његовог насмејаног лика.

Лазић је преминуо након лечења од вируса корона 14. априла, а остаће упамћен и као лекар који није хтео да се повуче иако му је до пензије недостајало још неколико месеци, преносе Новости. Остао је са колегама да се бори против короне, али се и сам заразио а затим и подлегао обављајући своју професионалну дужност.

Ћерка преминулог доктора Миодрага Лазића Нина Вујошевић на откривању спомен-плоче у част њеног оца, радника УКЦ Ниш и дугогодишњег директора Ургентног центра (Фото: Спутњик/Димитрије Николић)

Он је један од симбола пожртвованости лекара у борби са короном.

Након његове смрти бројне Нишлије, али и бројни поштоваоци широм Србије, опростили су се од њега уз аплауз и песму “Марш на Дрину”.

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Перишић са министром здравља Златибором Лончаром на откривању спомен-плоче у част покојног др Миодрага Лазића Лазе (Фото: Спутњик/Димитрије Николић)

Лазић је ратних деведесетих спасио бројне рањенике и био цењен широм бивше Југославије. Постојала је иницијатива да нишки Клинички центар носи његово име, али је недавно је Влада Србије одлучила да се назив промени у Универзитетски клинички центар. Његово име носи Ургентни центар. На последњој Седници Скупштине Града, добио је улицу у родном Нишу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 4. 2021)


ИСПРАВКА: Техничком грешком био је изостављен крај текста (15. 4. 2021. у 10:40).



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading