Нова С: Шта пише у предмету Цвијан које тужилаштво крије?

Више јавно тужилаштво одбило је да да на увид предмет о Цвијановој смрти адвокату Ивану Нинићу

Владимир Цвијан (Извор: Јутјуб/ Снимак екрана/ РТВ Марш Ваљево)

Ко је идентификовао тело Владимира Цвијана, ко су полицајци који су дошли на увиђај, да ли је било трећих лица који би истрагу могли усмерити на неку другу страну, са ким је последњи пут комуницирао – само су нека од питања на које до сада нисмо добили одговор а тичу се смрти Владимира Цвијана, носиоца високе политичке функције чија смрт не престаје да интригира јавност од када се за њу сазнало. Ко је идентификовао тело Владимира Цвијана, ко су полицајци који су дошли на увиђај, да ли је било трећих лица који би истрагу могли усмерити на неку другу страну, са ким је последњи пут комуницирао – само су нека од питања на које до сада нисмо добили одговор а тичу се смрти Владимира Цвијана, носиоца високе политичке функције чија смрт не престаје да интригира јавност од када се за њу сазнало.

Последњи који је покушао да дође до одговора на ова питања био је београдски адвокат Иван Нинић, који је Вишем јавном тужилаштву у Београду, на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја, затражио предмет на увид, што је ВЈТ одбило.

„Будући да је о релевантним чињеницама у вези конкретног предмета јавност већ обавештена и да су информације у више наврата и објављиване како у дневној штампи као што су „Телеграф“, „Крик“, „Директно“ (наведени портали немају штампано издање прим. аут) и телевизијским емисијама на Првој телевизији, тако и путем јавног саопштења Вишег јавног тужилаштва у Београду, то у складу са одредбом члана 10. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, сматрамо да пружање тражене информације и омогућавање увида у списе предмета, у конкретном случају није неопходно, јер се ради о информацијама које су већ више пута објављиване и које су општепознате јавности“, навело је ВЈТ у свом одговору Ивану Нинићу.

Иван Нинић (Фото: Нова С)

Нинић за Нова.рс објашњава да је реч о једном помало атипичном образложењу.

„Оно што је било доступно је слободна интерпретација Тужилаштва, али те информације су свакако мањег обима од онога што се може сазнати увидом у предмет“, каже Нинић објашњавајући да само саопштење заправо не пружа довољно података на основу којих би се могло разазнати шта је позадина утапања Цвијана.

Увидом у предмет, на основу поменутог Закона, могли бисмо да добијемо одговоре на низ питања – ко, када, где и како је идентификовао тело, имена полицајаца који су први дошли на увиђај, подаци о другој форензичкој екипи, да ли је било трећих лица приликом увиђаја која су потенцијално могла да усмере истрагу у неком другом смеру, скицу, фотографије, евентуално изјаве сведока, шта је имао од личних ствари, да ли је полиција контролисала са ким је последњи пут комуницирао, где је завршио тај телефон, када је апарат искључен са базних станица, да ли је вршен преглед околних камера… Према Нинићевим речима:

„Ниједан од тих докумената тужилаштво није обзнанило. Овде се појављује велика дилема да ли јавна тужитељка има аутономију и да ли је можда „притиснута“ са стране. Са друге стране, да је оваква одлука тужилаштва незаконита, ту дилему немам“.

Оно што прожима целу ствар јесте чињеница да оваква одлука не доприноси смирењу јавности и продубљује сваку сумњу о Цвијановој смрти, сматра Нинић.

А сумње су почеле да се нижу од првог дана када је јавност у Србији сплетом необичних околности сазнала да је један политички функционер, блиски сарадник Бориса Тадића, Томислава Николића и Александра Вучића, који се касније повукао из Српске напредне странке чији је био члан, преминуо, те да је његова смрт настала услед утапања.

Тужилаштво је тада саопштило да на Цвијановом телу нису пронађени трагови који би могли да укажу на насилну смрт, предмет је 2018. године архивиран, а нико од политичких званичника, надлежних институција, Цвијанових колега адвоката, нико није сматрао да је овакву информацију треба поделити са грађанима Србије.

Додатну мистерију изазива чињеница да је Цвијаново тело кремирано, а да је на његовој спомен плочи наведено само име и године рођења и смрти. Поред тога, нејасно је и због чега је Цвијан, како је наведено у обдукционом налазу, на себи у тренутку смрти имао две јакне, зашто се његова породица ни у једном тренутку до сада није огласила…

Јована Алексић

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 10. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар