Павле Зелић: Нема преминулих који су примили обе дозе вакцине

Када је реч о нежељеним реакцијама на вакцине, Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије навео да је до јуче у подне забележено укупно 736 нежељених реакција

Павле Зелић (Фото: Снимак екрана/Политика)

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије наводи да је до сада забележено 736 нежељених реакција на све вакцине. Вакцина је ефикасна, безбедна и можемо да видимо излаз, каже Зелић напомињући да је суштина оснажити поверење у референтне институције.

Павле Зелић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да се сада, када је око 1.200.000 грађана примило другу дозу вакцине, очекује мерљивост ефикасност вакцине против ковида у Србији.

„Међу преминулима нема оних који су два пута вакцинисани. Студије из САД, Израела, Уједињеног Краљевства то показују, показаће се и код нас да вакцине делују и дају ефекат и ово ће се завршити у једном тренутку. У Америци су рекли за 4. јул, ја бих рекао можда за наш највећи празник Видовдан, 28. јуна да можемо да нађемо неки коначан излаз из ове епидемије“, рекао је Зелић гостујући у Дневнику РТС-а.

Извор: Снимак екрана/Стање ствари

Када је реч о нежељеним реакцијама на вакцине, Зелић је навео да је до јуче у подне забележено укупно 736 нежељених реакција на све вакцине, највише на „Синофарм“ – 263.

„То све проверавамо. Када гледамо у односу на укупан број вакцинисаних, то је занемарљиво“, наглашава Зелић.

Према његовим речима, било је укупно пет тежих реакција, а ниједна није захтевала дужу хоспитализацију.

Када је реч о борби против утицаја антиваксера и лажних вести, Зелић наводи да се АЛИМС протеклих неколико недеља бавио друштвеним мрежама како би демистификовале лажне информације.

Неколико страница је, наводи, делило информације да је повучена Астра Зенека, да се у маскама налазе црви, да нису дате дозволе за вакцине.

„Морамо стално да будемо будни да бисмо реаговали на такве појаве. Активни смо и кроз едукације, морамо да причамо са људима, разговарам са људима, да им објасним, да их охрабрим, често је мало довољно да се кроз лични контакт добије информација“, напомиње Зелић, преноси РТС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Наравно да нема преминулих после примљених вакцина јер се нису пожалили,а нису се пожалили јер су преминули.

  15
  1
 2. Zelicu, kao pametnog i postenog Coveka, pitam Vas: „Da li biste izjavu da nema preminulih posle C.19 vakcine potpisali pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu?“ Jer lako je nesto reci, treba iza toga i stajati. I ja cu Vam onda verovati.

  4
  2
 3. TOZOVAC IZLAZI IZ BOLNICE „Zahvaljujući vakcini izbegao je respirator i sa 85 godina uspeo da prebrodi koronu“ – Блиц 23.03.2021

 4. И Власта Велисављевић

 5. Павле Зелић: „Нема преминулих који су примили обе дозе вакцине“

  Каква шибицарска изјава! Па нема их јер се упокоје већ од прве дозе!

  Зна ли се колико их је умрло непосредно после прве дозе, а да нису Зафир Хаџиманов и још неки познати?

Оставите коментар