Европска агенција за лекове: Потврђена веза између вакцине Астра Зенека и појаве крвних угрушака

Међу вакцинисаним особама, већи је број случајева церебралне тромбозе код младих него што бисмо очекивали, саопштили су из ЕМА

Фото: Frederic J. Brown/AFP

Високи званичник Европске агенције за лекове рекао је за један италијански дневник да је јасно да постоји веза између вакцине компаније „Астра Зенека“ и ретких случајева стварања крвних угрушака, али да узрок још није познат.

Шеф Одељења за безбедност и стратегију вакцинације Европске агенције за лекове (ЕМА) Марко Кавалери потврдио је да постоји веза између вакцине „Астра Зенеке“ и стварања крвних угрушака.

„По мом мишљењу, сада можемо рећи да је јасно да постоји веза са вакцином. Још не знамо шта проузрокује ову реакцију“, рекао је Кавалери за италијански лист Масађеро.

Кавалери је најавио и да ће Агенција током дана објавити и званично саопштење на ову тему.

„Покушавамо да добијемо прецизну слику о ономе што се дешава, да детаљно дефинишемо овај синдром“, истакао је Кавалери.

ЕМА је прошле недеље саопштила да очекује „ажуриране препоруке” након састанка свог одбора који почиње данас и траје до петка.

Фото: Joel Saget/AFP/Getty

„Међу вакцинисаним особама, већи је број случајева церебралне тромбозе код младих него што бисмо очекивали. То ћемо морати да кажемо“, истакао је Кавалери.

Употреба у неким земљама ограничена само на старије

Немачка, Италија, Француска, Шпанија и Холандија недавно су ограничиле употребу вакцине британско-шведске компаније само на старије људе. Увођење сличног ограничења разматра и Британија.

Велики број европских земаља обуставио је средином марта вакцинацију вакцином Астра-Зенеке због стварања крвних угрушака код неколицине људи који су је примили, као и неколико сумњивих смртних случајева.

Након што је Европска агенција за лекове саопштила да вакцина не изазива нежељена стања и да је корист од вакцинације далеко већа од ризика, већина земаља је вратила у употребу вакцину компаније Астра-Зенека.

Компанија је недавно променила и име спорне вакцине, па сада уместо једноставног „Астра-Зенекина ковид 19 вакцина“ носи име „ваксзеврија“.

(РТС, 6. 4. 2021)

„Астра Зенека” обуставила тестирање вакцине на деци

Универзитет у Оксфорду је прекинуо тестирање вакцине на деци и тинејџерима због бојазни од стварања крвних угрушака код млађих особа, пренео је сајт express.co.uk.

Портпарол универзитета у Оксфорду је рекао да је овај потез предузет из предострожности, додајући да још треба да се утврди да ли постоје здравствени проблеми код деце која су део тестирања, преноси Танјуг.

У тестирању вакцине на универзитету Оксфорд су учествовала деца између пет и 17 година и она трају од фебруара 2021. године.

Волстрит журнал тврди да је универзитет прекинуо тестирања и да чека савет британског здравственог регулаторног тела.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading