Александар Вучић: Из ЕУ нам поручили да будемо понизнији

Један европски званичник на вечери рекао председнику да Србија мора да буде скромнија и да не сме свима да истиче колико је је успешна у вакцинацији и стопи привредног раста

Александар Вучић на ТВ Пинк (Извор: Снимак екрана)

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да му је поручено из ЕУ да Србија мора да буде понизнија и скромнија и да не сме да црта свима колико је успешна у вакцинацији и стопи привредног раста.

Вучић је на ТВ Пинк казао да му је то један европски званичник лично рекао на једној вечери. Он је одговарајући на питање о извештају Европског парламента истакао да се Србија налази на европском путу, а да је, што се извештаја тиче, било смешно помињање „Телекома“.

Он пита да ли је кад је реч о „Телекому“ спорно снимање серија које су успешне, или што се на тржишту бори за своје место, што неће да дозволи да припадне и нестане?

„Не разумем шта је смисао“, истакао је он.

Што се случаја Јовањице која се помиње у извештају тиче, казао је да су донете првостепене пресуде и да очекује да ће ускоро бити донете коначне.

Када је реч о Крику и Црти које су такође апострофирани, нагласио је да је важно да нико њима не прети, да нико не изговара њихове адресе, бројеве телефона, да могу да раде шта хоће.

„Мислим све најгоре о њима, у лице могу да им кажем колико лажи су изнели, колико су пристрасни. Али нико не сме да им прети и да их угрожава“, поручио је он.

Вучић је казао да је председник свих грађана и да као политички актер има право да одговори на неистине, али да никада неће дозволити да посланици, и политичари из његове странке или других угрожавају њихову безбедност или право на рад, на информисање или дезинформисање.

„Штампа у Србији је слободна, као што имамо право да одговоримо, али то мора да буде на прави цивилизован начин“, нагласио је он, преноси Танјуг.

Не могу да учествујем у дијалогу којег воде странци

Вучић је рекао да може да учествује у дијалогу са оним странкама које не желе мешање страних посредника, али не и у дијалогу који воде странци, јер је председник Србије.

На питање копредседнице Странке модерне Србије (СМС) Татјане Мацуре зашто дијалог касни, он је рекао да не зна да ли и зашто касни, али да они који буду хтели могу да разговарају.

Објашњава да он као председник Србије не може да учествује у дијалогу са странцима и тиме каже – „ви Срби сте много глупи и не можете сами да разговарате“.

Додао је да са онима који не желе мешање може да разговора или као представник странке или као посредник.

„Имамо много оних који желе суверену Србију и који желе разговор без странаца и то је оно што поштујем“, казао је Вучић.

Пада број заражених

Вучић је рекао да падају бројеви заражених, као и бројеви људи на респиратору, мада нешто спорије, док је за смањење број преминулих потребно више времена.

„Број заражених нешто брже пада у последњих 48 сати“, нагласио је председник додајући да је у понедељак увече прошле седмице било 31 одсто заражених, док је данас то 22,8 одсто.

Напомиње да је пре било потребна читава недеља да се смањи број заражених за један одсто, док сада то иде нешто брже на доле.

„Видећемо наредних дана да ли ће се тако наставити, ако се тим темпом настави онда верујем да има шансе за даљим укидањем мера и за слободнији живот. То је добра вест“, нагласио је Вучић.

(Спутњик, 5. 4. 2021)

Александар Вучић: Поносан сам што нисам никог изручио Хагу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не мисли да је снајпер био за њега, „то су нечије мисли, а ја то не мислим, немам ни један доказ за то, али ко зна”, преноси Бета.

„Што се тиче Маурицијуса то све људи знају, то је истина”, рекао је Вучић, за ТВ Пинк, на питање како је могуће да је серија Породица засенила снајпер (који је заплењен код групе Вељка Беливука) Маурицијус и друге теме.

Он је рекао да са Маурицијусом грађани нису нарочито изненађени због тога.

Поносан што нисам никог изручио Хагу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан што никог није изручио Хагу, мада притисци нису били мали на њега.

Он је, за ТВ Пинк, рекао да су председника Српске радикалне Странке Војислава Шешеља, који се храбро бранио у Хагу, вратили у Србију очекујући да ће спустити рејтинг Српској напредној странци, како би ушао у коалицију са неком „од њихових послушника из бившег  ДОС”.

„Али Шешељ није хтео да игра њихову игру”, навео је Вучић.

Војислав Шешељ, Александар Вучић (Снимак екрана/Хепи ТВ/Пинк ТВ)

Говорећи о серији Породица и бившем председнику државе Слободану Милошевићу, он је рекао да јој недостаје „историјско-политичке дубине”.

„Не виде се муке и проблеми са којима се Милошевић суочавао, зашто је ушао у сукоб са НАТО. Ни муке Зорана Ђинђића код изручења, ни Војислава Коштунице”, рекао је Вучић, преноси Бета.

Он је рекао и да „људи који су хапсили Милошевића нису поштовали своју реч”.

Још није повучена потерница против Марије Милошевић

Кривични поступак против Марије Милошевић, ћерке некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића застарео је 1. априла, мада суд још није донео формалну одлуку о томе и није обуставио поступак.

Марија Милошевић је оптужена јер је приликом хапшења свог оца 1. априла 2001. пуцала у дворишту виле Мир, из које је изведен, а на терет су јој се стављала кривична дела недозвољеног поседовања оружја и угрожавања сигурности више људи, међу којима је био и Чедомир Јовановић.

У тужилаштву за Танјуг кажу да је по истеку 20 година од овог догађаја по закону наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења за оба дела.

У суду за Танјуг кажу да још није донета формална одлука о застари, односно обустави поступка.

Слободан Милошевић и Мирјана Марковић на гласачком месту 24. септембра 2000. године (Фото: Срђан Суки/ЕПА-ЕФЕ)

Када буде, Милошевићевој ће бити укинут притвор и биће повучена потерница која је за њом и даље на снази.

Милошевићева је узела црногорско држављанство и годинама живи на Цетињу.

У овом поступку раније јој се судило у одсуству.

По укидању пресуде којом је била проглашена кривом када је наложено понављање суђења, одлучено је да се сачека да постане доступна суду, што се није догодило.

Градиће се болнице од Врања, Пирота, до Чачка

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се у изградњу нових клиничких центара и болница много улаже и да ће то Србији донети нови стандард и предност у односу на многе друге земље, па и у односу на ЕУ, преноси Танјуг.

Он је у интервјуу за ТВ Пинк рекао да увелико ради на реновирању Инфективне клинике и показао фотографије како ће та клиника изгледати, напомињући да у њу није улагано од 1928. године и да је то била најружнија зграда.

Истакао је да ниче и нова Тиршова 2, онкологија, Клинички центар Србије, а за њим и Клинички центар Војводине, а градиће се и нови клинички центар Крагујевац, као и 10 општих болница, од Врања, Пирота, Кикинде, Смедеревске Паланке, Чачка…

(Политика, 5. 4. 2021)

Александар Вучић: Нисам одушевљен потезима Црне Горе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом смене министра правде и људских права у Црној Гори Владимира Лепосавића због изјаве о Сребреници, да није изненађен нити одушевљен свим потезима нове власти у Црној Гори, као и да се лично надао да ће односи са Црном Гором бити бар за нијансу другачији.

Вучић је тако одговорио, гостујући на Пинку, на питање да прокоментарише смену Лепосавића због изјаве да ће признати геноциде у Сребреници „када се то недвосмислено утврди“, као и на питање како коментарише то што Србија помаже Црну Гору вакцинама а Црна Гора враћа на тај начин иако је он као председник државе био жртва покушаја атентата у Сребреници.

„Нисам изненађен, нисам одушевљен свим потезима нових црногорских власти. Њима је важније да су њима одушевљени у Стејт дипартменту и у Бриселу, него у Београду. То је њихов избор, нећу да се мешам у њихове унутрашње ствари“, навео је Вучић.

Поручио је да ће Србија наставити да помаже српском народу и удружењима и организацијама у Црној Гори, преноси Танјуг.

„Тога нећемо да се стидимо, то је наше право у складу са међународним правом, ми ћемо то да чинимо још више и у томе не може нико да нас спречи, нити да нам забрани. Што се тиче њихове политике, можда су се неки надали да ће бити много другачије. Ја сам се надао да ће бити за нијансу другачије. У сваком случају ми ћемо да покушавамо да градимо пристојне и добре односе са Црном Гором, која нам је међу најближима као и Северна Македонија и гледаћемо да градимо најближе односе“, навео је председник Србије.

(Спутњик, 5. 4. 2021)

Скраћивање и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар