Нова С: Седам најопаснијих антиваксера у Србији

Иако број антиваксера у Србији и свету није занемарљив, последњих месеци су се издвојила поједина имена

Фото: Нова С

У свету већ годинама уназад круже сулуде антиваксерске теорије које покушавају да негирају доказане научне чињенице, а Србија као земља није изузетак. Током протеклих годину дана, од почетка пандемије корона вируса, у домаћем јавном простору, више него икада раније, појавили су се гласови оних који себе називају докторима, научницима и медицинским радницима, а који шире дезинформације и (не)свесно угрожавају здравље милиона људи.

О познатим и опасним антиваксерима се током протеклих дана говорило више него раније, делом и због тога што је полиција јуче привела такозвану докторку Јовану Стојковић, и то због ширења непроверене и научно неутемељене пропаганде против вакцинисања, а полиција се појавила и на вратима Јелице Дабовић, најстарије сестре некадашњих успешних кошаркашица Ане и Милице Дабовић, која такође шири теорије завере у вези са вакцином против корона вируса.

Кривични законик Србије санкционише ширење дезинформација. Према члану 343, казном од три месеца до три године затвора казниће се особа која “изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења”.

За оне који исто кривично дело учине посредством медија „или сличних средстава или на јавном скупу“, казна је оштрија – од шест месеци до пет година затвора.

Иако број антиваксера у Србији и свету није занемарљив, последњих месеци су се издвојила поједина имена којима се чак давао и медијски простор, а који су такође користили своје приватне профиле на друштвеним мрежама како би организовали одређене врсте протеста или ширили опасне теорије завере, не размишљајући притом да својим деловањем озбиљно угрожавају животе свих нас.

Јована Стојковић

Најпознатије лице антивакцинашког покрета у Србији већ годинама је Јована Стојковић, психијатар на Клиници за неуропсихијатрију Клиничког центра Србије.

И пре избијања пандемије, Стојковић се залагала за укидање обавезног вакцинисања деце у Србији ММР вакцином (која штити од малих богиња, рубеоле и заушака), због чега се против ње води поступак пред Судом части Лекарске коморе Србије.

Друштвено је ангажована од 2015. године. После Слађане Велков која је дуго важила за синоним за антивакцинални покрет у Србији, тек је Јована Стојковић успела да се наметне као организатор уличних и других врста протеста и трибина против обавезне вакцинације.

Такве ставове наставила је да брани и у периоду пандемије. Стојковић је 19. марта на Твитеру, на којем има више од 3.000 пратилаца, написала:

„Сведоци смо да нам се велики број људи разбољева и завршава на респиратору после вакцинације, као и да се о томе ћути. Сведоци смо да је вакцина Астра Зенека забрањена у многим државама, док је у Србији и даље ’безбедна’.“

Јована Стојковић је у фебруару на свом Твитер налогу објавила своју фотографију са заштитном маском и визиром у једној од КОВИД-болница, уз коментар: “Не знам шта би ми другови грађани саветовали, да ли да лечим ове што долазе с упалом плућа након вакцинације или да пустим да их вакцина заштити?”

Ова објава изазвала је бурне реакције у делу јавности. Она је недавно и приведена, након што је полиција упала у њен стан. Сумњичи се за изазивање панике и нереда што се карактерише као кривично дело.

Слађана Велков

Једна од најконтроверзнијих личности у Србији је и Слађана Велков, која за себе наводи да је доктор, и која је на Фејсбуку направила својеврсни покрет против вакцинације деце у Србији. њеном утицају на интернету довољно говори податак да једна њена Фејсбук група има више од 38.000 чланова, а друга 25.000.

Она се поред тога што заговара укидање обавезне вакцинације, пропагира и безгрешно зачеће помоћу сирове хране, гледања у сунце и ходања без чарапа, тврди да женама месечни циклус није потребан, а за лечење деце од аутизма препоручује испијање хемикалије ММС, која је по саставу слична обичном избељивачу.

Јелица Дабовић

Јелица Дабовић нашла се јуче међу особама које су због ширења непроверене и научно неутемељене пропаганде против вакцинисања, приведене у СБПОК. У питању је најстарија сестра некадашњих успешних кошаркашица Ане и Милице Дабовић, позната јавности по својим контроверзним наступима, јавном сведочењу о злостављању које је трпела од оца, партнерке и колега, а сада и по ширењу антиваксерских ставова.

Новица Ћеранић

„Ово је програм депопулације планете Земље.“ Тим речима се др Новица Ћеранић, обратио окупљеним грађанима 20. марта у центру Београда, на протесту за укидање епидемиолошких мера који је одржан под слоганом „Против глобализма и коронадиктатуре“.

Ћеранић, лекар специјалиста радиологије запослен на Институту за онкологију у радиологију Србије у Београду, углавном гостује на интернет телевизијама, износећи тезе да корона вирус не постоји, да су противепидемијске мере начин поробљавања становништва, као и да се вакцинама против Ковид-19 трују људи зарад профита неких интересних група.

Говорећи 20. марта пред пар хиљада окупљених људи, Ћеранић је за „план депопулације планете“ оптужио „светске моћнике“ из међународних институција:

„Тај план иде од Уједињених нација, Светске здравствене организације и свих мајмуна у нашим кризним штабовима и Министарству здравља“, рекао је Ћеранић на скупу, на којем су се, осим антиздравствених парола, могла чути и скандирања против миграната и увреде на рачун медија и ЛГБТ+ популације.

Своје ставове о пандемији корона вируса, Ћеранић редовно објављује и на свом Фејсбук профилу.

„Вирус не постоји. Вакцина је злочин према човечанству. У питању је одузимање слобода и контрола људи“, написао је 22. марта. Та објава је подељена близу 50 пута.

Истог дана написао је да је „вакцина једнако смрт“.

Бранимир Несторовић

Противници вакцинације и здравствених мера у Србији не добијају простор само на друштвеним мрежама, већ и на телевизијама са националном фреквенцијом.

Таква је приватна телевизија Хепи, чији је чест гост Бранимир Несторовић, дечји пулмолог у пензији и бивши члан Кризног штаба Владе Србије за сузбијање заразне болести Ковид-19.

Несторовић је у јавности познат и као представник дела медицинске струке који јавно доводи у питање чињенице у вези са пандемијом корона вируса. О његовој популарности сведочи група на друштвеној мрежи Фејсбук “Др Несторовић – народни лекар“ која има 98.000 чланова и окупља, како се наводи у опису, “поштоваоце др Несторовића“. У групи се углавном објављују рецепти за народне лекове и антимедицински коментари.

Од оваквих коментара у јавности не зазире ни сâм др Несторовић. Гостујући 31. јануара на ТВ “Хепи“, Несторовић је, између осталог, рекао да је Светска здравствена организација (СЗО) неоправдано прогласила пандемију корона вируса како би се срушио бивши амерички председник Доналд Трамп, а изразио је скепсу и према вакцинацији.

„Ми не знамо да ли је вакцина опаснија од вируса. Стварно не знамо, зато што је у Америци први и једини извештај о нежељеним дејствима Фајзерове вакцине објављен 14. децембра прошле године. Било је вакцинисано 124.000 људи, 3.000 се није појавило на послу после неколико дана“, рекао је Несторовић, гостујући у емисији Теорија завере на ТВ Хепи.

Алек Рачић

Алек Рачић, специјалиста максилофацијалне хирургије у Клиничком центру Србије (КЦС), још један је од теоретичара завере. Рачић је иначе чест гост и на телевизијама које немају националну покривеност, а учествовао је и на антиздравственом скупу 21. марта у Београду.

У интервјуу за Јутјуб канал „Славија Инфо“, објављеном у октобру 2020, између осталог, је изјавио да је немогуће направити вакцину против Ковид-19, због великог броја мутација, а онда је у истом разговору негирао и постојање тог вируса:

„Кроз неке специфичне биохемијске процесе није ни доказано постојање Ковид-19 као неког изолованог вируса. Значи, ти аутоматски немаш прецизно изолованог изазивача, а камоли да правиш вакцину за њега“, рекао је Рачић.

У истом интервјуу Алек Рачић је изразио и сумњу према вакцини против Ковид-19, и тврди да је руски председник Владимир Путин одлучио да направи своју вакцину, како би заштитио „популацију која њему верује“ од “штетне вакцине коју жели да наметне Светска здравствена организација“.

Мила Алечковић Батај

Алечковић Батај тврди да су ПЦР тестови „потпуни промашај, а резултат који даје су потпуни фалсификат“.

У јавности износи тврдње да се пандемија болести Ковид-19 користи како би се увеле „експерименталне мере“, које имају за циљ „поробљавање људи“ да би се мали број „глобалиста“ обогатио.

У изјави за РСЕ, др Алечковић Батај каже да је она француски кадар, јер се у тој земљи школовала и специјализовала, а о критикама критичара вакцинације сматра да показују „заосталост у односу на истраживања у свету“.

Перо Јововић

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 2. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , ,

6 replies

 1. Дивни људи и добри стручњаци.Треба им дати више простора у медијима, како би нам дали што више правих информација

  47
 2. Да ли је ово списак за одстрел и отворени позив на линч ? Да ли ће се наредних дана нешто десити овим људима и да ли онда Нова С може одговарати за позив на насиље ? Да ли и Тужилаштво које не реагује може бити одговорно ?
  Сигурно сви знате одговоре на ова питања.

  32
 3. Мучан утисак оставља ова симфонија (терцирање) провладиних-опозиционих и владиних-проопозицоних хушкача. Слично је било и током летошњих догађаја пред и око Вашингтонског споразума за које им је ипак било потребно мало више времена за минирање. Сад ето нађоше још грђи повод и манир да свеобухватно и обавезујуће демаскирају своје јединство и докажу ефикасност.
  Још један доказ колико маске не убијају, зар не?.

  Наредило изгледа да се буде већи римокатолик од папе па не пушта. Да се онда ни ја не упуштам у поређење љубавног односа ни спрам низа других тема, како истополних тако и у вези других идентитетских обољења, но да парафразирам колегиницу Клеопатру: Сретните се са другом Србијом. Кад она критикује критичаре онда Управи остаје све мање простора да се докаже.

  12
 4. Медији којима су пуна уста флоскуле о говору мржње, износе „аргументе“ за елиминацију оних који мисле. Ту су удробили и Вучићевог отпадника Несторовића, да би добили на аутентичности. N1 и Nova S су окупационе телевизије у истој мери као РТС или Пинк. Нико од ових људи није против вакцине као тековине савремене медицине. Они разоткривају не смо превару са продајом вакцина и осталих медицинских средстава наводно неопходних у борби за вирусом, него опасну и злу намеру експериментисања и теовања људи средствима лажно названих вакцинама. За десетак година ће се видети да ли су говорили истину. Али јасно је и сад, ако промотери вакцина лажу, онда ови људи говоре истину. А лаж смрди на даљину колико је има.

  17
 5. Паника у проваксерским редовима и редовима сарадника међународне фармакомафије је корисна ствар ако се тиме лечи стварна паника коју су они сами изазвали у нормалној популацији следећим изјавама : да ће нам гробља бити тесна, да ћемо ако се не вакцинишемо сви помрети, да онај ко се не вакцинише треба да обезбеди гробно место, да невакцинисани не треба да се лече… а ономад 2009 један из КШ рече да ће од свињског грипа помрети милиони…Такође у чланку овде стоји и дезинформација аутора да се против др. Јоване води поступак пред ЛК. Поступак је завршен у њену корист. Зашто тужилаштво ћути? Ако ништа друго др. Јована ће их тужити. Подршка свим храбрим и поштеним лекарима у борби против диктатуре глобалистичког ковид пројекта.

  15
 6. Svaka čast na ovom tekstu. Ljudi su prestali da veruju u nauku, to je jako opasno za budućnost jedne nacije.

  1
  1

Оставите коментар