У Србију стигле вакцине из програма Ковакс, 57.000 доза Астра Зенеке

Србија прати истраживања свих произвођача вакцина у вези са евентуалном применом треће дозе против вируса корона и тек након тога донеће одлуку, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек

Астра Зенека (Фото: Ројтерс/Дадо Рувић)

Први контингент вакцина из Ковакс механизма стигао је данас око 19 часова на београдски аеродром „Никола Тесла”.

У Србију је на овај начин допремљено 57.000 доза вакцина Астра Зенеке.

Вакцине из ЕУ дочекали су на аеродрому министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, заменик директора Светске здравствене организације др Менгисту Абебауеху Асефа, директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова и шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Србији Дирк Лоренц, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 4. 2021)

Мирсад Ђерлек: Још испитујемо да ли ћемо давати трећу дозу вакцине

Србија прати истраживања свих произвођача вакцина у вези са евентуалном применом треће дозе против вируса корона и тек након тога донеће одлуку за своју земљу, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је то рекао за Радио слободна Европа, на питање да ли ће Србија, попут Уједињених Арапских Емирата, препоручити неким грађанима да приме и такозвани други „буст”, односно трећу дозу кинеске вакцине „Синофарм” ради јачег имуног одговора.

Мирсад Ђерлек (Фото Танјуг/Сава Радовановић)

Ђерлек каже да, поред истраживања које раде саме фармацеутске куће, Србија истовремено ради своју анализу ефикасности вакцина у државном Институту за примену нуклеарне енергије, и то у посебним старосним категоријама.

„Посебно обраћамо пажњу код пацијената 70 (година) плус и то мушког пола тако да ћемо коначну одлуку донети после опсежног истраживања – да ли ће то бити трећа доза, да ли ће уопште имати потребе за трећом дозом или ће то бити нека друга вакцина код особа које нису показале завидан ниво антитела”, рекао је секретар, преноси Танјуг.

Он је навео да се чека одлука струке која ће на крају изаћи са својим мишљењем шта радити, не само за „Синофарм”.

„У овом тренутку могу са сигурношћу да кажем, од 1.412.000 људи који су примили прву дозу и милион ревакцинисаних, да је огроман број одлично реаговао и да има људи које смо ми испитивали са задовољавајућим бројем антитела”, навео је Ђерлек.

Кинеска компанија „Синофарм” најавила је 28. марта да ће испитати резултате треће фазе клиничког испитивања у иностранству како би одлучила да ли њихова вакцина треба да има трећу дозу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар