Нови Сад: Немачка компанија Континентал добила 56.000 евра по радном месту

На име субвенција за запошљавање из буџета Србије овој компанији ће бити исплаћено 28 милиона евра

Фото: Нова С

Немачка компанија Континенал аутомотив Сербиа, добила је скоро 28 милиона евра државне помоћи као подстицај за запошљавање 500 радника у фабрици за производњу аутомобилске електронике у Новом Саду. То значи да држава по радном месту плаћа 56.000 евра, што је једна од највећих субвенција које је Србија дала по раднику.

Континенал аутомотив Сербиа по други пут добија субвенције државе. Први пут је та помоћ износила око 9,5 милиона евра за Центар за истраживање, а сада је три пута већа.

Наиме, како се наводи у решењу Комисије за доделу државне помоћи, у фабрици у Каћу код Новог Сада према инвестиционом плану биће запослено најмање 500 радника. На име субвенција за запошљавање из буџета Србије овој компанији ће бити исплаћено 28 милиона евра, односно чак 56.000 евра по запосленом. Тај износ се добије када се укупна средства помоћи поделе са бројем запослених.

Фото: Нова С

Отварању ове фабрике, почетком марта присуствовао је и сам председник Србије Александар Вучић.

Обавеза запошљавања 500 радника до 2023.

Средства ће, како је наведено у решењу, бити исплаћивана у траншама закључно са 2023. годином, до када Континенал има обавезу да запосли најмање 500 радника на неодређено време.

Вредност целог инвестиционог пројекта је око 140 милиона евра, што значи да држава са субвенцијом покрива око 250одсто тих трошкова.

Континенал аутомотив Сербиа је дошла у жижу јавности први пут 2018. године када су се због најављених субвенција овој компанији побунили запослени у ИТ сектору за који Влада Србије није планирала субвенције.

Са 56.000 евра субвенције по запосленом, немачка компаније се сврстала у топ пет компаније по висини средстава које су добиле на име подстицаја запошљавања уз државне субвенције. Испред су само Фијат, Раух и Тигар.

Србија по раднику плаћала и 150.000 евра

Како је раније писао лист Данас, Фијат је када се саберу све субвенције добио до 2020. око 500 милиона евра. Како су израчунали, Фијат је добио по запосленом чак 150.000 евра.

На другом месту је Раух који је добио помоћ од 2,2 милиона евра за проширење капацитета фабрике уз обавезу да запосли 30 људи. Тако испада да је ова компанија добила по раднику чак 78.000 евра.

Тигар Тајерс је добио државну помоћ од 30 милиона евра за подстицај запошљавања 500 радника. Тако испада да је та фирма по запосленом добила 60.000 евра субвенција. Одмах иза је немачки Континенал аутомотив Сербиа.

Оправданост субвенција дискутабилна

Колико су оправдане ове субвенције анализирао је својевремено и Фискални савет. Њихов закључак је био да су ефекти субвенционисаних инвестиција занемарљиви.

Њихова оцена је да се тиме домаће фирме које већ раде доводе у крајње неповољни положај према инвеститору који добија од државе преференцијалне услове, и то не само кроз новчани подстицај, већ и кроз изградњу производних капацитета, уз издавање у закуп по привилегованим ценама.

За њих је посебно било проблематично то што су највећим делом у питању улагања која ни на који начин не представљају озбиљно подизање домаће индустрије.

Бојана Анђелић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова С, 1. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Инвестиција а држава се задужује ??? Е моја Србијо под пицоустом владавином нестајеш .

  17
  1
 2. Оправданост субвенција дискутабилна
  ++++
  Поштована Бојана,
  Не верујем, да би се са Вашом тврдњом сложио онај познат по надимку „ А колики је мој део ? “

  13

Оставите коментар