Јован Пјешчић: Зашто не треба користити израз „антиваксер“

Ово пишем као неко чији је део ближњих примио вакцину и вероватно ћу је и сам у блиској будућности примити (и то руску), опет дубоко свестан да је избор појединца у начелу неприкосновен

У претходним деценијама, сведочили смо да злу званом рат претходи рат речима. Значења неких речи се искривљују, обликују, усмеравају (о томе је скоро писала Духовна хајдучија) тако да оправдавају зло које се планира.[1] Пристајањем на насиље над речима, људи донекле отварају простор злу које треба да уследи.

Једна од прилично токсичних речи, присутна нешто пре пандемије, јесте термин „антиваксер“. Реч је о искључивом појму који одмах завршава сваку расправу (Немци користе израз Verklemmungswort – реч која зачепљава дискусију). Kao и изрази расиста, антисемита, десничар, циљ је да коришћењем ове речи делегитимишете некога кога доживљавате као противника у дискусији.[2] О томе су писали многи (Андреј Рубљев, Чедомир Антић, Слободан Антонић и др.) и иако је то много присутније на Западу него у Србији, Републици Српској и Црној Гори – не значи да га нема. И није увек на нивоу речи, већ може бити на нивоу догме о некој „истини“, те је тако пре неколико дан у парламенту Црне Горе, опозиција упитала министра правде Владимира Лепосавића: Да ли признаје „геноцид“ у Сребрници? На образложен одговор министра, кренула је хајка НВО вампира и њима блиских компрадора, јер било какав одговор који није унапред научен и дат како западна дубока држава тражи – знак је да сезона лова/пљувања по Вама може да почне. Ал’ то је негде цена живљења са интегритетом у данашње време савременог лова на вештице[3], а као православни хришћани знамо – или у најмању руку слутимо – коме се на крају полажу рачуни.

Реч „антиваксер“, такође увезена са Запада, посебно је опасна јер онемогућава дискусију о врло важном питању људског здравља и физичког и психичког интегритета. Не мислим да ико разуман на свету верује на лепе очи крупној фармацеутској индустрији, као што сам убеђен да просечан Србин не верује епидемиологу Предрагу Кону ни да овај каже да је напољу сунчан дан. Интегритет се тешко стиче а лако се губи, док је разумна мера сумње саставни део критичког и слободног ума – па чак и сумња у постојање Бога која би требало да је развојна фаза верујућег. Реч антиваксер сврстава једну групу људи у „лоше момке“, што је потпуно дебилан концепт преузет из холивудских филмова где је све црно и бело. Наивније посматрано, као у дечијим лексиконима од пре пар деценија када би било написано питање „Шта мислите о том и том другу/другарици?“ где доминирају два одговора „Све нај нај“ и (ретко) нека ружна реч. Овде би та ружна реч за квалификацију особе била реч „антиваксер“.

Ово пишем као неко чији је део ближњих примио вакцину и вероватно ћу је и сам у блиској будућности примити (и то руску), опет дубоко свестан да је избор појединца у начелу неприкосновен (што обухвата избор и да се не прими и да се прими), те чак и када постоје изузетни случајеви када то није  – нпр. када припадник Јеховиних сведока не дозволи трансфузију крви свом детету и тиме угрожава живот детета – расправа о свему мора бити дозвољена.[4] У мери којој та расправа није кривично дело изазивања нереда и панике, које се дело опет мора врло рестриктивно тумачити и примењивати[5], тако да тужилаштво не нарушава уставом гарантовану слободу говора и слободног мишљења.

Стога, свако ко користи реч „антиваксер“ представља у најмању руку корисног идиота, који ће сутра бити научен да и другим терминима за погрдно обележавање људи супротног става. Изостајаће дискусија, мудри људи који би имали и требали шта кажу ће се повлачити у себе, а све то са циљем западне дубоке државе и њеног шефа да се дође до оног једноумља оличеног у „генијалној идеји и реализацији“ једног од највећих крвника српског народа Ј. Б. Тита, чија је суштина била – „ajде да срушимо мост на Неретви, да заварамо немачке официре“.

Не бих улазио у расправу о вакцинама, нисам стручан, али свакако препоручујем да одгледате јапански анимирани филм Vexille из 2007. године.

Аутор је правник


[1] Илустративан пример је током Заливског рата/агресије на Ирак, Стејт департмент позвао америчке новинаре, да их упути у то да америчка војска нема снајпере (sniper), већ прецизне стрелце (sharpshooter), те би новинске чланке требало пoдобити тој терминологији.

[2] На Западу је одавно у питању масовна појава на нивоу патологије. Као и у СФРЈ када је за спортске репрезентације и бројне друге организације важио републички кључ (што је донекле имало своје оправдање), на западу је та токсична појава „политичке коректности“ амплификована до у бескрај. Од тога колико људи ове или оне коже треба да седи у управним одборима привредних друштава, па до дефинисања заступљености ове или оне патолошке сексуалне оријентације/девијације на нивоу функционерских места у држави… Ако летимице погледате коментаре на најновији филм из франшизе Рамбо, можете констатовали одушевљење обичних коментатора/људи овим филмом прилично бесмисленог насиља, проузрокованог тиме што у филму нема главних хероја од којих је бар једна истовремено жена, црне пути, лезбејка, дислексичар итсл.

[3] Иначе, као историјска појава лов на вештице није стран западним тзв.  „демократским“ друштвима, штавише, према неким истраживањима, највише је жена убијено и најдуже је „лов на вештице“ управо и трајао у швајцарским градовима-државама.

[4] Сматрам дегутантним намере београдских власти да организују концерте ,,само за вакцинисане“  или њима дају друге повластице, а скоро да изостаје сумња у противзаконитост оваквих мера за подстицање вакцинације.

[5] Током борбе режима безумног Ђукановића са православним народом ради опстанка светиња, СПЦ и верног народа у Црној Гори, Ђукановићеви послушници у полицији и делом тужилаштву су често кривично (про)гонили људе за ово кривично дело, између осталог и уредника ИН4С господина Гојка Раичевића и уредника портала Борба господина Дражена Живковића.



Categories: Разномислије

Tags: , ,

2 replies

  1. Александар Сирковић
    https://vidovdan.org/info/jedan-tipican-razgovor-sa-vakserom/

    Један типичан разговор између мене и просечног ваксера:
    Ја: Ја заговарам слободу избора. 🤗
    Ретарди: Ти си антиваксер! 😠
    Ја: Не, нисам против вакцине, само сматрам да свако треба да одлучи шта је најбоље за њега и поступи у складу са тим. ☺️
    Ретарди: То је само изговор, кријеш се иза слободе избора, а у ствари си антиваксер! 😡
    Ја: Значи хоћеш да кажеш да сам ја против вакцина? 🤨
    Ретарди: Да! 😤
    Ја: Прошле године сам у сред “пандемије” примио антитетанус вакцину. 😎
    Ретарди: 🤔 (мала пауза) То није исто! 😡
    Ја: Тако је, антитетанус вакцина је испитивана 10 година, прошла је сва клиничка испитивања, 3 фазе, и тек је онда одобрена. 😋
    Ретарди: Сад није било времена да се чека толико, али то не значи да је вакцина непоуздана и лоша! 😤
    Ја: Значи ти би пустио да те оперише хирург који је пре годину дана започео студије, иако је потребно 15 и више година изучавања медицине да би се стекли потребни услови за бављење хирургијом? 🤔
    Ретарди: То није исто, то је само бирократија, у суштини је вакцина одмах поуздана. 😡
    Ја: Добро, ја не верујем баш да је тако, имали смо и пре 10 година избијање свињског грипа, па се нисмо вакцинисали и опет смо сви живи. 😌
    Ретарди: То није исто, ово је много опаснији вирус! 🤬
    Ја: Како је толико опасан ако многи људи и не знају да га имају? 🤔
    Ретарди: То што не знају да га имају не значи да не могу да га пренесу некоме ко ће имати тешке симптоме! 😠
    Ја: Па ако се ти вакцинишу, онда ће бити заштићени. 🤗
    Ретарди: Неће бити заштићени јер морају сви да се вакцинишу да би вакцинација имала смисла! 🙄
    Ја: Али не може се никако цео народ вакцинисати, осим на силу. 😳
    Ретарди: Па и на силу ако треба! 😤
    Ја: Али ја сам мислио да ви либерали мрзите ауторитарност?! 😲
    Ретарди: Одакле ти идеја да сам либерал? 😡
    Ја: Па сви ставови које заступаш су либерални; ЛГБТ, феминизам, животиње, животна средина, марихуана, абортус… 🤔
    Ретарди: Феминизам и ЛГБТ нису ствар идеологије већ људских права! 😡
    Ја: Али и слобода избора по питању вакцинације је ствар људских права, штавише, Устав Србије и Међународне конвенције о људским правима гарантују неповредивост физичког интегритета особе и забрањено је вршити било какве медицинске захвате на њој без њене дозволе. 🤗
    Ретарди: То није важно, важније је здравље друштва од здравља појединца. Сви треба да се вакцинишу, макар силом! 😤
    Ја: Али никада се неће сви вакцинисати. Ако си ти вакцинисан, ваљда немаш шта да бринеш. 🙄
    Ретарди: Имам да бринем све док такви као што си ти неће да се вакцинишу јер онда вакцинација нема смисла! 😡
    Ја: Па што се онда џабе вакцинишу кад се зна да се 80% народа неће вакцинисати? 🤔
    Ретарди: Зато што су одговорни, нису себични и мисле на друге! 🤬
    Ја: Чекај, зар ти ниси беше качила на сторију слике и снимке како плачеш уз песме са помена Балашевићу у Новом Саду, оно кад вас је било 20.000?
    Ретарди: То је друго, он је био легенда и уз његове песме смо одрастали! А и углавном су се поштовале мере!
    Ја: Па шта, то сад значи да због њега треба и да умрете? Али ајде, нема везе. Него ако су ти који се вакцинишу одговорни и мисле на друге, зашто их је онда на хиљаде испред Сајма у сваком тренутку на једном месту и дишу једни другима за врат, а већина и не носи маске? 🤔
    Ретарди: Зато што је држава неспособна да организује вакцинацију уз поштовање свих мера! 😠
    Ја: Па то значи да онда држава не мисли на здравље и добробит својих грађана и зашто бих је онда слушао и вакцинисао се?
    Ретарди: Да би заштитио друге! 😡
    Ја: Значи ја треба да стојим у реду сатима испред Сајма са још 2.000 људи и да се заразим и можда умрем, јер је вирус много опасан, да бих заштитио друге? 😶
    Ретарди: Па ако се вакцинишеш нећеш умрети! 🙄
    Ја: Али многи људи су умрли и након примања вакцине?! 🤨
    Ретарди: То је зато што нису примили ревакцину и вакцина није имала ефекта! 😠
    Ја: Али неки су умрли и након ревакцине! 🤔
    Ретарди: Да, али то је зато што није прошло одређено време након ревакцине да развију имунитет. 😡
    Ја: Значи ја треба да одем на Сајам, тамо се заразим и надам се да у наредне 3 недеље нећу умрети, па да дођем онда и опет чекам тамо међу хиљаду људи да бих примио ревакцину и поново ризикујем заразу, и надам се да поново у наредних неколико недеља нећу умрети док ревакцина не почне да делује? 😲
    Ретарди: Нико не каже да ћеш се заразити, а и не мораш на Сајму да примиш вакцину.
    Ја: Али у Дому здравља нема она вакцина коју бих хтео ако бих се вакцинисао. 🤷🏻
    Ретарди: Није битно која је вакцина, све су безбедне. 😤
    Ја: Ако су све безбедне, што онда са руском нећу моћи да путујем у ЕУ? 🤔
    Ретарди: Зато што је то политика у питању. 😠
    Ја: Значи, хоћеш да кажеш да су вирус и вакцине ствар политике и игре моћника? 🤨
    Ретарди: Паа… Тако је то са свим стварима, али не значи да вакцина није безбедна. 😤
    Ја: Али ако је политика умешана, то значи да су разне интересне групе у игри, а чим постоје интересне групе, ради се о профиту. Зар вакцинисање становништа није у њиховом интересу како би највише зарадили? 🤔
    Ретарди: Да, али то не значи да не треба да се вакцинишеш само зато што ће неко да заради од тога. Тако свет функционише, то је капитализам. 🙄
    Ја: Али ја сам мислио да си ти либерал и социјалиста, како сада подржаваш ове капиталистичке идеје? 😳
    Ретарди: Зато што је ово за наше добро! Није битно ко нешто каже, већ шта каже! 😠
    Ја: Па добро, Несторовић је рекао да не треба да се вакцинишу они што су прележали вирус и да је то апсурдно и контрапродуктивно. 🤷🏻
    Ретарди: Слушаш јебеног Несторовића… 🤬
    Ја: Али сад си рекао да није битно ко нешто каже, већ шт…😒
    Ретарди: Ма најбоље Мирољуба да слушамо! 🤬
    Ја: Али ко је споменуо Мирољ… 😳
    Ретарди: Је*ени теоретичари завере и равноземљаши! 🤬
    Ја: Али ја нисам равноз… 😐
    Ретарди: Јебао вас Вучић! 🤬
    Ја: Али ја нис… 😑
    Ретарди: У Сребреници је почињен геноцид! 😤
    Ја: Добро, мислим да смо мало скрен… 😲
    Ретарди: Мариника херој! 😤
    Ја: Какве сад Мариника има вез… 😶
    Ретарди: Косово је одувек било албанско! 🇦🇱
    Ја: 🤯🤯🤯

    23
    2
  2. Тачно да тачније није могло да буде,сви али сви до једног имају исти наратив Сребреница,геноцид,лгбт,Вучић,Маринка,само још фали Анти фа и блм и идиоти су комплетни.

    9
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading