Чедомир Јовановић: Шредер рекао Ђинђићу да Србија никад неће ући у ЕУ (2021)

Србија никад неће бити део Европске уније. Границе ЕУ су границе Аустроугарске монархије, плус фронт ка Русији, сведочи лидер ЛДП-а о разговору Зорана Ђинђића и немачког канцелара Герхарда Шредера

Герхард Шредер (Фото: ЕРА-ЕФЕ/Роналд Витек)

Први пут објављено 2. 4. 2021.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио у емисији РТС да је Шредер рекао Ђинђићу да Србија никада неће ући у ЕУ.

Говорећи о питању Косова и Метохије и посети убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића Немачкој тим поводом, Јовановић је рекао да је Ђинђић у Немачку отишао одмах након покушаја његовог убиства код хале Лимес.

“Зоран Ђинђић се видео и са Герхардом Шредером. Шредер је био бесан због тога што ми инсистирамо на Косову, јер Ирак је тада био тема. Зоран му је рекао тада: ‘Оно што је вама Ирак, то је мени Косово. Хоћу да знак које су границе моје земље’. Шредер га је питао зашто је то уопште важно, а Ђинђић је рекао да је то зато што желе Србију у Европи. На то му је Шредер рекао: ‘Па ви сте већа Европа од мене, погледајте како изгледате, како говорите. Али, Србија никад неће бити део Европске уније. Границе ЕУ су границе Аустроугарске монархије, плус фронт ка Русији’. И тако су се растали”, рекао је лидер ЛДП-а, који је тада био део владе Зорана Ђинђића.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 2. 4. 2021)

Прочитајте још

Писмо Вилија Вимера канцелару Шредеру (2000. године)

Веома цењени господине канцелару,

Крајем протекле недеље био сам у прилици да у словачком главном граду Братислави присуствујем Конференцији коју су заједнички организовали Министарство иностраних дела и САД и „American Enterprise Institut“ (спољнополитички институт Републиканске странке). Главне теме скупа биле су Балкан и проширење НАТО-а.

Вили Вимер (Фото: Sputnik/Михаил Воскресенски)

Конференцији су присуствовали високи политички представници, на шта указује присуство великог броја председника влада, као и министара иностраних послова и министара одбране из тог региона. Међу бројним важним тачкама, о којима се расправљало, неке од тема заслужују да се нарочито истакну:

1. Организатори Конференције су захтевали да се у кругу савезничких држава што је могуће брже изврши међународно признање независне државе Косово.

2. Организатори су изјавили да се СР Југославија налази изван сваког правног поретка, а пре свега изван Завршног документа из Хелсинкија.

3. Европски правни поредак представља сметњу за спровођење планова НАТО-а. У том смислу, за примену и у Европи знатно је погоднији амерички правни поредак.

4. Рат против СР Југославије вођен је да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата. Због тога се из стратешких разлога тамо морају стационирати амерички војници, те да се тако надокнади оно што је пропуштено 1945.

5. Европски савезници су учествовали у рату против Југославије, да би дефакто превазишли препреку и дилему, насталу после усвајања „Концепта нове стратегије“ Алијансе, у априлу 1999. године, односно настојањем Европљана да се претходно добије мандат УН или ОЕБС-а.

6. Не умањујући важност накнадне легалистичке интерпретације Европљана, да је, наиме, код ширења задатака НАТО-а преко граница законски договореног подручја у рату против Југославије била реч само о изузетку, ипак је јасно да је у питању преседан, на који се у свако доба свако може позвати, и тако ће многи убудуће и да поступају.

7. Ваљало би да се приликом садашњег ширења НАТО-а поново успостави територијална ситуација од Балтичког мора до Анадолије, каква је постојала у време Римског царства, кад је оно било на врхунцу моћи и заузимало највеће територијално пространство.

8. Због тога Пољска мора да буде окружена са севера и са југа демократским државама као суседима, а Румунија и Бугарска да обезбеде копнену везу са Турском. Србија (вероватно због обезбеђивања несметаног војног присуства САД) трајно мора да буде искључена из европског развоја.

9. Северно од Пољске треба да се оствари потпуна контрола над прилазима Санкт Петербурга Балтичком мору.

10. У сваком процесу, праву народа на самоопредељење треба дати предност над свим другим одредбама или правилима међународног права.

11. Тврдња да је НАТО приликом напада на СР Југославију прекршио сва међународна правила, а нарочито све одговарајуће одредбе међународног права ‒ није оспоравана.

После ове конференције, на којој се расправљало веома слободно и отворено, не може да се избегне важност и далекосежност њених оцена, нарочито када се има на уму висок и компетентан састав учесника и организатора.

Америчка страна, изгледа, свесна је и спремна да у глобалном оквиру, због остваривања својих циљева, поткопа и укине међународни правни поредак, који је настао као резултат Другог светског рата у прошлом веку. Сила има да стоји изнад права.Тамо где међународно право стоји на путу, треба га уклонити.

Када је сличну судбину доживело „Друштво народа“, Други светски рат није више био далеко. Начин размишљања, који води рачуна само о сопственим интересима, може да се назове само тоталитарним.

Вили Вимер



Categories: Гостинска соба

Tags: , , ,

4 replies

  1. Znaci, znao je svo vreme, ono sto je znao svako ko je hteo da misli.
    Da Srbija nikada nece uci u EU.
    A opet je duvao u tu tikvu, sve ove godine.

    Sad, kad je njegova (unapred na propast osudjena) politika konacno na vlasti vec 9 godina (a on je ne sprovodi), nije jasno sta zeli da postigne ovom naknadnom iskrenoscu. Uglavnom, sigurno nista dobro i korisno za nas.

    44
  2. Није логично нити разложно цитирати ***** ***** ****** Чеду Шилера по било којем питању. Да ли ћемо доживјети да се расвијетли његова и Бебина улога у убиству Зорана Ђинђића? Да ли то и која моћна сила спречава?!

    41
  3. “Оно што је вама Ирак, мени је Косово,…”, гомила глупости. Какво недолично поређење и срећа да Чеда и не увиђа сав идиотлук тих наводних Ђинђићевих речи па их овако лежерно износи.

    29
  4. ”Чедомир Јовановић: Шредер рекао Ђинђићу да Србија никад
    неће ући у ЕУ (2021)”
    Он и даље подржава Вучића у флоскули – ”ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!”,
    а наврзао се на др Несторовића као МУВА на своју ”ПОСЛАЛСТИЦУ”
    који се јавно изјашњава против тога?!
    Брана Црнчевић:
    ”До јуче сам био Циганин, а данас сам Ром, ох, каква промена у
    животу мом!”
    Ипак, Чеда је био и остао МУВА која јуриша на своју ”ПОСЛАСТИЦУ”!

    22
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading