Нова С: „Радни логор“ кинеске фирме Линглонг у Зрењанину

На основу документације која је јавно објављена, потпуно јасно да ће ту бити нехумани услови за живот, наводи Душан Кокот из „Грађанског преокрета“

Фото: Нова С

Након снимка нехуманих услова у којима живе радници из Кине у руднику „Чукару Пеки“ у Бору, у јавност су процуреле и фотографије смештаја кинеских радника ангажованих на изградњи фабрике гума „Линглонг“ у Зрењанину. Услови у којима радници бораве и спавају подсећају на радни логор у ком десетак људи борави „нагурано“ у једну просторију, без икаквих хигијенских услова.

На фотографијама, чији је аутор затражио да буде анониман, види се десетак металних кревета на спрат у голој, бетонској просторији.

Као импровизоване „преграде“ између кревета, које обезбеђују минимум интимности, причвршћени су комади зеленог најлона или поједини комади гардеробе.

Изузев једног стола и понеке распарене столице, у соби у којој радници проводе већи део слободног времена нема више ниједног комада намештаја.

Гардероба им је покачена на кревете око којих се могу видети бројни лавори и пластичне канте. Такође, већина соба нема санитарни чвор, нити купатило.

Душан Кокот из „Грађанског преокрета“ каже да у Зрењанину ниче „својеврсни радни логор”.

„На основу документације која је јавно објављена, потпуно је јасно да ће ту бити нехумани услови за живот. Можемо потпуно јасно да кажемо да ће ту да никну својеврсни радни логори за људе који ће да раде на пројекту Линглонга“, изјавио је Кокот за Радио Слободна Европа, напомињући да ни локална, ни републичка власт није реаговала на њихове апеле да се испитају услови под каквим условима радници бораве у Зрењанину. За сада није познато колико радника борави у кругу фабрике коју зидају у Зрењанину.

Фото: Нова С

Према пројекту, поред спаваоница које су у пројекту наведене као „привремени боравишни камп“, Линглонг је у склопу фабрике изградио и кантину за раднике, тако да је потреба да излазе из фабричког круга сведена на минимум.

Становници Зрењанина кажу да их веома ретко виђају мимо Индустријске зоне у којој раде и бораве.

„Наводно је око 300 радника из Кине у Зрењанину, али нико то тачно не зна. Углавном их виђамо у групама, када дођу у набавку у неки од супермаркета, али најчешће само кроз ограду фабрике“, кажу мештани.

Због нехуманих услова боравка кинеских радника у Србији половином јануара избио је и протест радника у руднику „Чукару Пеки“ компаније Зиђин у Бору. Према снимцима који су тада, такође анонимно, достављени Радију Слободна Европа, радници су тражили побољшање услова живота. Радници су тврдили да живе као затвореници и да им није дозвољено да излазе из радног кампа и да им није дозвољен контакт са становништвом.

Имају на располагању по један јавни тоалет на 80 људи, редак приступ топлој води, а више од педесет радника има на располагању свега четири туш кабине.

Фото: Нова С

Зиђин је одбио да одговори на питања РСЕ о условима боравка њихових радника у Бору, а у накнадном саопштењу су их оптужили да говоре неистину и да су протестовали „јер су хтели да добију вакцину како би отпутовали у Кину да прославе кинеску Нову годину у фебруару“.

Нова.рс је такође упутила питања компанији Линглонг о условима боравка и смештаја њихових радника у Зрењанину, али нам до момента објаве овог текста нико није одговорио.

Ана Лалић

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 30. 3. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading