Спутњик: Бондстил добија своју копију надомак севера Косова

Врх брда Црнуша у Јужној Митровици изабран је због чињенице да одатле може да се контролише цело Косово, посебно северни део

Америчка база Бондстил (Извор: Спутњик/Photo / Visar Kryeziu)

Војна База Косовских безбедносних снага која се гради на брду Црнуш у Јужној Митровици биће по својој структури копија америчке базе „Бондстил“. Циљ и улога изградње базе је двострук – евентуална брза реакција на северу Косова као и НАТО позиционирање близу административног прелаза са Србијом, закључак је саговорника Спутњика.

Одлука о бази за обуку КБС-а донета је још прошле године пишу косовски медији позивајући се на поуздане изворе, а врх брда Црнуша у Јужној Митровици изабран је због чињенице да одатле може да се контролише цело Косово, посебно северни део, језеро Газиводе и остали стратешки објекти од виталног значаја за Приштину који су под контролом Срба.

База по угледу на Бондстил

Сама база ће се простирати на површини од 191 хектар, а биће по угледу на Бондстил – град у граду.

Према изворима Спутњика са Косова који су упућени у план изглед и намену ове базе, осим хелиодрома, база ће имати и савремену станицу за извиђање као и полигоне за симулацију у борби са оклопним возилима. Примарно ће бити намењена за вежбе јединице за брза дејства. База ће бити опремљена монтажним објектима за потребе, а с обзиром на положај и висину од 1.010 метара на којој се гради, као на длану могу се видети градови Вучитрн, Северна Митровица, Звечан и део Зубиног Потока, као и десетине села. Већ ових дана у базу би могао да стигне и батаљон КБС из Гњилана како пишу косовски медији.

НАТО база гледа на Север КиМ

Војни коментатор професор др Митар Ковач не сумња да је база за КБС изговор за нову базу НАТО.

„НАТО је ту да би опстао и остао и ако анализирамо било који конкретан потез или одлуку алијансе или приштинских власти, све можемо да подведемо под одредницу да НАТО жели да на Косову и Метохији остане дуже време. Постепено је успевао да кроз разне споразуме ствара повољне услове за безбедносну доминацију, па чак и над српским просторима“ каже Ковач.

НАТО са КБС има стратешку сарадњу, додаје он, која је сада већ постала природан процес.

„Они на препоруке НАТО успостављају безбедносну инфраструктуру према северу Косова како би били у непосредној близини српских крајева  и да би тренутно могли да интервенишу у било ком делу Севера Косова и Метохије,“ сматра Ковач.

И то је једини разлог и потреба, како каже, Приштине и НАТО-а за изградњом базе на северу Косова.

„Алијанса ову базу у јужној Митровици не жели да промовише као НАТО базу иако ће у суштини она бити заједничка база Кфора и такозване војске Косова. Логично је, пошто НАТО нескривено обучава КБС, да ће се у бази наћи и оружја која КФОР има у поседу, истиче он.

Ковач каже да је проблем јер се КФОР не понаша у мандату који има од УН и Србије и велике силе би требало да поставе питање начина на који ове мисија обавља свој задатак на Косову и Метохији.

Јасна војна претња уз кршење Резолуције 12 44

Пензионисани генерал-пуковник Војске Југославије Владимир Лазаревић и бивши командант Приштинског корпуса ВЈ сагласан је да ова база и место избора јасно говоре да је у питању контрола севера Косова.

„То јесте дуготрајно опасна провокација и сигурно је да Приштина не би сама кренула у све то да нема подршку НАТО снага и Америке. Тиме шаљу поруку која је против Срба и Србије. Они практично шаљу поруку Србима да се покоре свим њиховим унутрашњим правилима и законима,“ објашњава генерал Лазаревић.

Изговор је, сматра Лазаревић, да је база потребна како би КБС вежбао јер се наводно буне из међународне заједнице што користе базе Кфора у ту сврху.

„Да је тако, та база је могла бити направљена на било ком месту на простору Косова и Метохије, рецимо на простору ка Албанији,“ додаје он.

Иначе, база ће највероватније носити име по Иси Бољетинију, првом вођи албанског устанка из 1910. у борби за ослобођење од Османског царства и Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе. Срби га памте по бројним злочинима и протеривању српског живља из Ибарског Колашина након 1901, који је укључивао убиства, силовања, пљачке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Сад се види колико је добро што Србија није окупирана, ни територијално ни политички, и што су српски званичници жустро, као лАВови, реаговали и зарикали већи на саму помисао о изградњи овог наменског објекта без војно неутралне грађевинске дозволе.

  Укротитељи су ипак поносни на свој учинак јер се, поведен лАВовима, и приличан број говеда (који је још у телећем узрасту савладао мукање), и сам прикључио рикању које такође нема алтернативу.

  Један мањи али добро утовљен и медијски добро поткован (тзв. маснокопитарски) део стада још увек грокће али у плану је се да се и њима исправе репови, натакаре рогови и крзно те скину брњице. Тако ће и они моћи да узму више учешћа у промени свести остатка остатака основног стада тј. оних који и даље мекећу и блеје, са посебним освртом на преостале неинокулиране пастире и оне који уз њихове скуте још увек реже. За њих је предвиђена и додатна инокулација, у виду екуменизације и додатних часова из протестантке етике, али у још увек неодређеном броју доза. Можда их буде чак и више од две, о чему коначну реч тек треба да да Саветник из стрUKовне Uдруге.

  За узраст који још увек пијуче, кевће и/или весело скакуће за учитељима и родитељима (како парним тако и онима који се не паре) надлежни су припремили уџбенике и друге сродне дигиталне и прекогнитивне алате, укључујући (but not limited to) и инокулацију нанотехнологијом уз могућношћу избора произвођача, односно изолацију, зависно од килаже и потрошње концентрата.

  Очекивани резултат је да се, најкасније до коначног и свеобухватног отварања војне базе, спроведе потпуна дресура и омогући да се, спрам потребе, само једном наредбом лАВа може постићи добровољно рикање, колективно мукање, односно громогласна тишина, у Теорији стада позната и као једногласни мук. Укротитељи са лАВом раде и на дикцији па се тако увежбава да се ова наредба просто изриче (стандардно издавање), да се изда уз нарикивање (тугаљиво издавање), односно да се изда шапатом (мучки).

  12

Оставите коментар