Вук Јеремић: Оцена о геноциду у Сребреници контроверзна

Јеремић истакао да су се „многима смучиле“ лекције које се понављају да све што је Хашки трибунал учинио или рекао мора да се сматра готово светим и не сме бити подложно никаквој критици

Вук Јеремић (Фото: Бета/Милош Мишков)

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да је одлука којом је Међународни суд правде одредио масакр у Сребреници као геноцид „једна од најконтроверзнијих“ и да у Србији о тој теми траје жестока дебата и то са веома добрим разлогом.

„Срби су у Другом светском рату били жртве бруталног геноцида који је спроводила марионетска нацистичка Независна Држава Хрватска. Ми смо зато веома осетљиви када неко помене геноцид“, рекао је Јеремић у онлајн дискусији „У име правде“, коју је организовао Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Нишу.

Јеремић је, као је пренео ЦИРСД, навео да је као председник Генералне скупштине УН 2012. године у том телу покренуо дебату о улози међународног кривичног права у помирењу народа и да је тај потез тада сматран веома контроверзним.

Како је навео, трпео је јаке притиске, нарочито од Америке, која је тражила да откаже дискусију, али се није повукао.

Према његовим речима, међународно кривично право се „у многим државама, као и у УН, доживљава као света крава која не сме бити критикована“.

Он је истакао да су се „многима смучиле“ лекције које се понављају да све што је Хашки трибунал учинио или рекао мора да се сматра готово светим и не сме бити подложно никаквој критици.

Чувени харвардски професор права и познати амерички адвокат Алан Дершовиц изјавио је да Међународни суд правде „нема никакву посебну надлежност да на обавезујући начин прогласи да ли су ужасни догађаји у Сребреници били геноцид или не“, саопштио је ЦИРСД.

Вук Јеремић и Алан Дершовиц (Извор: ЦИРСД)

„Међународни суд правде не заслужује да уопште буде назван судом, јер је то заправо скуп дипломата у судским одорама које их штите од уобичајених критика којима су изложене дипломате“, рекао је Дершовиц.

Дершовиц је подсетио да је у Хашком трибуналу заступао бившег председника Скупштине Републике Српске Момчила Крајишника као и да је, како је навео, мало недостајало да заступа и бившег председника Републике Српске Радована Караџића.

„Суђења су зависила од судија, јер су тамо на судијским позицијама били и људи који заправо нису били судије, него су извршавали наређења држава из којих долазе. Било је и независних судија од интегритета који су били веома добри“, додао је Дершовиц.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 29. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading