КонтраГардијан: Пандемија се сузбија најразорнијом јавном политиком века

Сва патња изазвана закључавањима била је у потпуности предвидљива и намерно наметнута

Прозор за посете у старачком дому у Ветербију, Западни Јоркшир (Фото: Викимедија)

Дођосмо, ево, и до 23. марта и првог рођендана „закључавања“. Или, како га овде зовемо – најдуже две недеље у историји.

Једна година. Дванаест календарских месеци и 365 све исцрпљујућих дана.

Прошло је много времена откако је објављено да нам треба „2 недеље да изравнамо криву“, што је постало очигледна лаж. Негде у јулу, то се претворило у болесну шалу. Крива је била изравнана, а национални здравствени систем (NHS) заштићен.

Аплаузи су били од срца и смислени.

То није била жртва за „веће добро“. Није била тешка одлука са аргументима обе стране. То није био сценарио ризика и користи.

„Ризици“ су у ствари били извесност, а „користи“ потпуно измишљене.

Јер, закључавање не функционише. Заиста је важно да се ово запамти.

Чак и ако се претплатите на уверење да је „Sars-Cov-2“ нешто јединствено (што је далеко од доказа) или да је невероватно опасан (што је очигледно нетачно), закључавање ни у ком случају није успешан начин, ограничите ту претпостављену претњу.

Локдауни. Немој. Посао.

Локдауни не праве никакву разлику, епидемиолошке криве се њима не изравнавају,  број инфицираних не пада и животи се не спасавају (управо супротно, као што смо сви већ видели).

Погледајте графиконе.

Овај први упоређује „смртне случајеве од ковид-19“ у Великој Британији (закључавање) и Шведској (без закључавања):

На овом испод су упоређене Калифорнија (има закључавање) и Флорида (нема)

Докази су јасни, од Белорусије до Шведске, Флориде, Никарагве и Танзаније.

На ковид-19, шта год то реално значило, закључавање не утиче.

Стављање целокупног становништва у кућни притвор не доноси корист јавном здрављу. У ствари, то је (прилично предвидљиво) – невероватно контрапродуктивно.

О штети која је нанета шалтерима, односно – ограничавањем приступа здравственој заштити, одлагањем лечења и дијагноза, одложеним операцијама, све већој депресији, великој незапослености и масовном сиромаштву – разговарало се под претњом смрћу. Размере утицаја не могу се преценити.

Др Дејвид Набаро, специјални изасланик Светске здравствене организације за ковид-19, рекао је о закључавању још у октобру:

„Ми у Свјетској здравственој организацији не заговарамо закључавање као примарно средство за контролу вируса […] Само погледајте шта се догодило са туристичком индустријом… Погледајте шта се догађа с малим пољопривредницима […] Чини се да до следеће године можемо имати удвостручавање светског сиромаштва. Могли бисмо имати  и више него дуплирање дечје неухрањености […] Ово је ужасна, застрашујућа глобална катастрофа“.

Страшна, глобална катастрофа.

Удвостручавање неухрањености деце.

„Пандемија“ то није учинила.

Закључавање је то учинило.

Никада нису намеравали да постигну декларисане циљеве. Штавише, никада није било ни предвиђено да постигну те циљеве.

Швајцарска током закључавања (Фото: Фабриће Кофрини/АФП)

Пречесто се у медијима меким језиком говори о „погрешним проценама“ или „грешкама“ или „неспособности“. Претпоставља се да критичари тврде да је влада „успаничено“ или „претерано реаговала“.

То су глупости. То су најлакши изговори који су икада постојали. „Упс“, кажу, са наглашеним слегањем раменима и усраним осмехом „Претпостављам да смо забрљали!“.

Није за похвалу, али је боље од истине.

Јер, истина је да влада није у заблуди, ни уплашена ни глупа… Они су зли. И непоштени. И сурови.

Сва патња изазвана закључавањима била је у потпуности предвидљива и намерно наметнута. Из разлога који немају никакве везе са помагањем људима и надзором над њима.

Током протекле педесет и две недеље било је више него очигледно да сврха закључавања није јавно здравље, већ постављање темеља за „нову нормалу“ и „велико ресетовање“.

То је низ програма дизајнираних да потпуно поткопају грађанске слободе широм света, преокрећући деценије (ако не и векове) друштвеног напретка.

Париска улица током првог закључавања, 18. 4. 2020. (Фото: Франсоа Жуло/АФП)

Добили смо и рефеудализацију 99 одсто друштва у име заштите рањивих, док се правила на елиту не односе.

Свима су уништили животе, изгубили смо  годину драгоценог времена. Низашта. Затворени сте две недеље које су трајале 365 дана. Низашта. … или тачније, за све.

Јер то је оно што они покушавају да нам одузму. Све. А једини начин да их зауставите је да им не допустите. Да се једноставно не сагласите.

Не дозволимо да закључавање доживи други рођендан!

Изворник: Off Guardian, 23. 3. 2021.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 27. 3. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар