Патријарх Порфирије: Наше жртве невине зато што се наш народ бранио од агресије

Поглавар СПЦ подсетио на див-јунаке, војнике и полицајце, хероје са Кошара и небеске витезове, који су дали животе на бранику отаџбине

Патријарх Порфирије (Фото: РТС)

Патријарх српски господин Порфирије говорио је вечерас на свечаности обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији која се одржава у Београду.

– Не судите, да вам се не суди. И ја сам дошао овде са осећањем да смо се сакупили не да судимо, али да се сетимо и да можемо да кажемо шта је истина. Скупили смо се да бисмо се заједно, саборно, сетили несрећних дана пре 22 године. Пре свих да се сетимо и да се сећамо невиних жртава. А наше жртве су невине зато што се наш народ бранио од агресије – рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је подсетио на див-јунаке, војнике и полицајце, хероје са Кошара и небеске витезове, који су дали животе на бранику отаџбине.

– И ми морамо да се молимо њима, зато што их је Бог уписао у књигу вечности. Вечерас желим да истакнем да се у тих 78 дана код нашег народа, не само код оних који су бранили мостове, него и код других који су се склањали од бомби, тада пројавила једна суштинска особина нашег етоса, драгоцени део нашег идентитета, а то је међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње – истакао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да се та солидарност показала и сада током епидемије, где су наши витезови постали лекари и медицинске сестре, раднице у продавницама и многи други.

– Шта нас је одржало тада, и шта нас одржава данас? Одржао нас је хришћански начин живота, којем нас је научио Свети Сава – рекао је поглавар СПЦ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новости/Искра, 24. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading