Виола фон Крамон: Узајамно признање Србије и тзв. Косова предуслов за придруживање ЕУ

Људи на Косову ме импресионирају својом жељом да буду део ЕУ. У ствари, ниједна земља у региону не показује јачи став о ЕУ ​​од Косова, тврди известилац за тзв. Косово у Европском парламенту 

Виола фон Крамон (Фото: Газета експрес)

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон рекла је да би Савет Европске уније требало да што пре либерализује визе за Косово, преноси Газета експрес.

У расправи о извештају о напретка Косова, Албаније, Србије и Северне Македоније, Крамонова је рекла да упркос чињеници да грађани Косова изузетно фаворизују ЕУ, то не  би требало узимати здраво за готово ако Европска унија не испуњава обавезе.

“Људи на Косову ме импресионирају својом жељом да буду део ЕУ. У ствари, ниједна земља у региону не показује јачи став о ЕУ ​​од Косова, али ова чињеница се не може узети здраво за готово ако не испунимо своје губимо кредибилитет. Ово је последњи пут да је Савет ЕУ дао обећање о либерализацији визног режима за Косово. Делим фрустрацију грађана Косова, волела бих да Европски парламент може одлучите о овом питању “, рекла је Крамон.

Виола фон Крамон (Фото: Газета експрес)

Члан европског парламента из Зелених Немачке изразила је забринутост због тога што Косово није снабдевено вакцинама.

“Друго питање је то што Косово није снабдевено вакцинама против ковида-19. Производни капацитет у ЕУ се повећава и то би требало искористити за снабдевање Косова што је пре могуће. ЕУ би требало да подржи брзу вакцинацију медицинског особља и осетљивих група “, рекла је она.

Између осталог је напоменула и потребу за избором новог председника Косова, а указала  је и на потребу наставка дијалога са Србијом.

„Нова скупштина мора наћи заједнички језик и изабрати новог председника. Што се тиче дијалога  Србија-Косово, нова влада би требало да настави дијалог, упркос потешкоћама. Косово треба да ради са ЕУ на дијалогу и да га не напушта. Узајамно признавање Србије и Косова предуслов је за придруживање две земље Европској унији”, рекла је Фон Крамон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 25. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Dobro su je izljobirali na Kosovu, iako je Viola, uštimali je kao violinu…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading