Преминуо глумац Власта Велисављевић (1926-2021)

Власта Велисављевић (1926-2021) остварио је чак 350 улога у позоришту, филму и телевизији

Извор: НСПМ

Легендарни глумац Властимир Велисављевић преминуо је у 95. години од последица корона вируса, након што је примљен у болницу 18. марта. Био је најстарији активни глумац у Србији, а остаће упамћен по вишедеценијској каријери и неким од најупечатљивијих позоришних, филмских и телевизијских улога.

Власта Велисављевић је у болницу примљен 18. марта у лошем здравственом стању. Сутрадан је пребачен у КБЦ „Драгиша Мишовић“ након што му се стање додатно погоршало.

Глумац Власта Велисављевић позитиван на корона вирус после обе дозе вакцине

Властимир Велисављевић је рођен 28. јула 1926. у Београду. Глумом је почео да се бави 1938. у позоришту „Рода“, које је водила Нушићева ћерка Гита Предић.

Власта је 1943. био ухапшен и одведен је у нацистички логор Дортмунд Херде, из којег је успео да побегне уз помоћ једног мајстора у фабрици који му је дао немачку пропусницу, захваљујући којој је успео да стигне назад у Београд.

После рата, са неколико другова покушао да побегне у Америку, али је био ухваћен и одведен у затвор на Ади Циганлији. Необично, јер обожава Русију и руску културу.

Провео је и три године у затвору на Голом отоку, на који је одведен 1950. године пошто, како сам каже, није желео да изда кума, пуковника у ЈНА, којег су оптуживали да је стаљиниста.

Када је донет закон о рехабилитацији, поднео је захтев и рехабилитован је као заточеник Голог отока.

Приликом хапшења био је студент треће године Позоришне академије у Београду, на којој је касније и дипломирао, у класи Мате Милошевића у којој су били и Оливера Марковић, Ђуза Стојиљковић, Пепи Лаковић, Михаило Викторовић.

У каснијој глумачкој каријери остварио је чак 350 улога у позоришту, филму и телевизији. Свакако најпознатија позоришна улога је она из представе Буба у уху, коју је више од 1.600 пута играо на сцени ЈДП-а.

Од телевизијских улога, многи ће издвојити улогу магистра Ђорђевића у Бољем животу, а млађа публика га се сећа по улози баба Нате у филму Мала ноћна музика.

Био је доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта у Београду.

Има ћерку Дубравку из првог брака.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Бог му да дуг живот, а он се вакцинисао/ ревакцинисао и пре времна – оде!
    Вечан му спомен!

    12

Оставите коментар