Александар Лазић: Одговор Клетовом адвокату

Поводом „захтева за објављивање одговора на информацију“ Ортачког адвокатског друштва „Стојковић“, заступника Издавачке куће „Klett“, који је потписао адвокат Душан Стојковић

Александар Лазић (Фото: Соња Ракочевић)

Пажњи: адв. Душану Стојковићу, Ортачко адвокатско друштво Стојковић

Поштовани г. Стојковићу,

У допису за који не могу да кажем да га краси немачка педантност неко из Ваше канцеларије (не желим да поверујем да сте то били лично Ви, партнер угледног ортачког адвокатског друштва) позвао се на Закон о јавном информисању и медијима, не проверивши да ли се на „Стање ствари“ уопште односе чланови поменутог закона. На пример, други став члана 30. Закона о јавном информисању и медијима јасно каже:

Медији, у смислу овог закона нису: платформе, попут интернет форума, друштвених мрежа и других платформи које омогућавају слободну размену информација, идеја и мишљења њених чланова, нити било која друга самостална електронска публикација, попут блогова, веб-презентација и сличних електронских презентација, осим ако нису регистроване у Регистру медија, у складу са овим законом.

Погађате да одговор на питање да ли је тај Неко из Ваше канцеларије проверио да ли је „Стање ствари“ уопште у Регистру медија гласи – није! У том смислу, и позивање на поменути Закон, као и претња тужбом промашили су циљ, али јесу погодили све остало (о томе у наставку).

А чак и да се можете позвати на Закон о јавном информисању и медијима, нигде не можете видети да сам ја одговорни уредник, те сте то не само аљкаво него – да искористим Ваш израз – и злонамерно дописали. Кад смо код злонамерности, не знам како нисте нотирали да ми нисмо извор спорног текста, већ смо само пренели туђ прилог (као и „пола српског Интернета“) и то на крају јасно назначили?

(Члан 98. поменутог Закона, nota bene, у ставу 13. наводи да један од разлога за необјављивање захтева за исправку може бити ако је одговор „нечитљив, неразумљив или бесмислен…“ – да ли се у то може сврстати и правничка аљкавост/неуредност?)

Click to access Zahtev-za-objavljivanje-odgovora-na-informaciju-STANJE-STVARI.pdf

И сад долазимо до суштине: зашто сам, кад је стање ствари као горе описано, уопште објавио Ваш одговор?

Прво, у духу нашег позивања на разномислије објавио бих Ваш (или тог Неког из Ваше канцеларије) одговор и да се нисте позивали на Закон (који, рекох, ионако није применљив на „Стање ствари“): било је потребно да само уобичајено пошаљете деманти и он би био објављен, и то без ове или било какве реакције!
Друго, Ваш (или тог Неког…) одговор – по мом скромном мишљењу – више потврђује и продубљује него што демантује информацију!

И немојте мислити, молим Вас, да сам у овоме уживао; макар ви, адвокати, најбоље знате (да не кажем да и живите) девизу Билија Питона: „Пос’о је такав, ни ја га не волим!“

Александар Лазић, дипл. математичар,
главни уредник „Стања ствари“

P. S. Пренесите Вашим богатим, уљудним и моћним даваоцима пуномоћја моју захвалност што тако приљежно прате „Стање ствари“.

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , ,

9 replies

  1. Голчина Александре!!

    57
  2. Комитет за ПС донео је одлуку да се овим путем придружи одговору главног (и “неодговорног”) уредника Стања ствари, нарочито у пределу PS-а тј. захвалности властодавцу на приљежном праћењу. Одлука је донета једногласно, без употребе леттви и клеттви.

    41
  3. Господин Адвокат је заборавио или није чуо за г. Перу Петровића који је први Доктор у Срба који је докторирао на Сорбони на теми: ПУБЕРТЕТ ЖУТИХ МРАВА И ЊИХОВ КАСНИЈИ СЕКСУАЛНИ ЖИВОТ.
    Пошто ову тему нису ставили у своје књиге учинили су велику срамоту себи а српску децу су уназадили научно и сексуално.
    Да ли су свесни колико би пара зарадили да су објавили и овај наслов.

    30
  4. Тако то изгледа кад се Кригер наљути, а Мишић пожури да хапси, не очекујући Прлета! Није ми симпатична та комунистичка пропаганда, али то ми је била прва асоцијација.

    27
  5. Уреднику СтСт.

    Молим Вас објавите ранг сајта зе неких десетак или петнаестак дана.

    За очекивати је скок СтСт на ранг листи :))

    Клеттовцима хвала на “таласању”, а Вама честитке на одговору.

    35
  6. У време мојег одрастања постојала је васпитна чврга тзв. МАЦОЛА, кад ти је ударе, одма’ добијеш равне табане… Благодарност часноме господину Лазићу на овој словесној МАЦОЛИ, уз равне табане испадоше и оба „Л“, к’о горњи кечеви…

    29
  7. Odgovor proKletom advokatu :))))

    20
  8. Strengthening the beauty

    Strengthening the beauty
    Of the soul,
    I know, it’s my duty
    All in all.

    Loosening my muscles
    And, I must say,
    Loosening my temper,
    Is the true way.

    For aiming a target,
    On a misty hill,
    Sharp sight’s required,
    As sharpening the will.

    Don’t draw sketches,
    Just go
    To win matches
    Down the flow.

    Momcilo

    10
  9. Трун свјетлости*

    Трун свјетлости
    Искра у тами
    Пупољак вјечности
    Мир у галами

    Момчило

    *сајт ѕtanjestvari.com

    17

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading