Жене у црном у 2020. потрошиле 66,5 хиљаде евра

Спроведене су 23 уличне акције, комеморације, односно обележавање важних датума злочина почињених у наше име, стоји у саопштењу Жена у црном

Скуп Жена у црном у знак подршке протестима у САД (Фото: Глас Америке)

Активности су реализоване уз финансијску подршку: Global Fund for Women (21.000 евра), Kvinna till Kvinna (20.466 евра), Реконструкција Женски Фонд (17.541 евра), ISCOS EMILIA ROMAGNA ONLUS (4.726 евра) и Medica Mondiale (1.420 евра).

Ове податке представила је Сташа Зајовић из ЖУЦ на састанку Мреже Жена у црном, током викенда у Радмиловцу, код Београда. Како је наведено у извештају ЖУЦ, у прошлој години смањен је обим активности због пандемије вируса ковид 19, пре свега, током ванредног стања. Одмах након укидања ванредног стања (6. мај 2020), међутим, како се додаје, настављене су активности ’уживо’.

„Спроведене су 23 уличне акције, комеморације, односно обележавање важних датума злочина почињених у наше име, као и других злочина над цивилним становништвом, током и након ратова деведесетих. Такође, у прошлој години одржано је 14 феминистичких, антифашистичких, антиратних, антирасистичких, антимилитаристичких акција. У овим акцијама учествовало је око 450 особа. Посетили смо места злочина почињених у наше име, као и других злочина против цивилног становништва почињених током и након рата на простору бивше Југославије: 12 посета (Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија). У оквиру праћење суђења пред Специјалним судом за ратне злочине у Београду, пратиле смо четири предмета, односно укупно двадесет рочишта за злочине почињене на територији БиХ (Кравица/Сребреница, Калиновик и Брчко; Штрпци, Србија)“, наводи се у саопштењу ЖУЦ.

Додаје се да је у наведеном периоду настављена пракса заједничког рада уметничких колектива, професионалних позоришта, уметница и уметника ангажованих на уметничком обликовању отпора рату, ратним злочина, репресији, кршењу људских права, у овиру чега су реализоване изложбе у Музеју Југославије у Београду, избегличким камповима (у Србији током 90-их), галеријом Иницијативе младих за људска права, у организацији фондације ЗДФ (Београд и Сарајево), као и осмишљавање уличних акција – радни састанци са уметничким колективима Шкарт, Дах театар из Београда, Арт клиника из Новог Сада…

„Група за видео активизам ЖУЦ реализовала је у овом периоду осам документарних филмова. Током 2020. одиграле су се активности у оквиру пројекта Женски суд, односно јавне презентације ЖС у Љубљани, 25. фебруар, на Факултету друштвених наука Универзитета у Љубљани, у присуству 200 студенткиња и студената. Такође, у Риму, одржан је, 15. фебруара, Међународни сусрет, под називом Истина жена – искуства и праксе феминистичког приступа правди, где је учествовало око 70 жена, активисткиња Мреже Жена у црном из Италије, Шпаније, Србије, као и друге феминистичке активисткиње, научнице из целе Италије“, наводи се, између осталог, у извештају ЖУЦ.

Током протекле године, организовано је три састанка Мреже ЖУЦ на којима је учествовало укупно 120 активисткиња и активиста.

„Када је реч о образовно истраживачком програму, ЖУЦ је објавио Истраживање о репродуктивним и радним правима жена у Србији: о утицају растућих тенденција клерикализације на ставове жена о репродуктивним правима и о повезаности радног законодавства (радних права) и репродуктивних права“, још једна је, између осталих, активности Жена у црном, о којој се може опсежније прочитати у овом извештају.

N1: У Београду скуп подршке протестима у САД, Вучић стао на страну Трампа

У Котору, 25. октобар – у организацији Анима, Жена у црном, Београд и Академске иницијативе 10, Нови Пазар, организована је дебата под називом:, „Шта да се ради? Црна Гора на раскршћу“, на којој је било речи о актуелној ситуацији након избора 30. августа прошле године.

Дискусиони кружоци, предавања, дебате у просторијама Жена у црном – “Среде у ЖУЦ-у”, настављени су и током протекле године, на којима се говорило о важним друштвеним и политичким питањима у земљи и свету, одржавале су се промоције књига, пројекције филмова… У протеклој години, одржано је 30 догађаја у којима је учествовало 410 особа. Жене у црном су у оквиру солидарне помоћи избеглицама посетиле места у Београду у којима они бораве. Активисткиње ЖУЦ су у протеклој години два пута у Пљевљима, пружајући хуманитарну помоћ и солидарну подршку Бона Фиде у раду са избеглицама. Активиста Мреже ЖУЦ из Тузле, у име ЖУЦ, организовао 10 акција хуманитарне помоћи и солидарности са избеглицама у том граду.

„ЖУЦ је пратио свих осам рочишта у процесу сексуалног насиља над Маријом Лукић у Брусу, упркос чињеници да је велики број рочишта био одложен. Током 2020. присуствовале смо на шест рочишта, као и 10. јула кад је оптуженом Мирославу Јеличићу Јутки изречена пресуда. Такође, ЖУЦ је током прошле године изражавао солидарност са породицом Миливојевић из Лучана, пратећи суђења у Ивањици, кривични поступак против генералног директора и још двојице руководилаца фабрике наоружања Милан Благојевић-Наменска, који су оптужени да су ‘извршили тешко кривично дело против опште сигурности’ јер су 14. јула 2017. године, након експлозије барута погинули радници Миломир Милојевић и Милојко Игњатовић. Суђење пратимо од почетка, а током 2020. присуствовале смо на пет рочишта. Суђења су праћена сталним опструкцијама, а због пандемије су често одлагана“, наводи се у извештају ЖУЦ.

Ова организација пратила је и два суђења како би изразила солидарност са новинарима: Суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића – новинару (портал Жиг инфо), као и суђење за убиство новинара Славка Ћурувије.

„Од почетка пандемије ковид-19 успоставиле смо разне видове узајамне подршке и солидарности у оквиру Мреже ЖУЦ-а, у оквиру чега смо посетиле 14 градова, поделивши хуманитарну помоћ социјално најугроженијим активисткињама. Током 2020. објавиле смо пет  публикација: Истраживање о репродуктивним и радним правима жена у Србији, Атена Атанасију, Борбена жалост: политичко дисидентство и Жене у црном,  Видеотека/Жуцотека: група за видеоактивизам Жена у црном, Женска мировна агенда 2021, као и календар 2021. – фотографије са уличних акција Жена у црном током 2020. године урадио Срђан Вељовић“, закључује се у извештају ове невладине организације.

Повеља Пријатељ Босне

Жене у црном су у јулу 2020. добиле признање: Повеља Пријатељ Босне за 2020. годину. “У знак захвалности за пријатељство и изузетан допринос очувању и афирмацији мултикултуралне, демократске, суверене Босне и Херцеговине” доделило је Повељу Женама у црном, Београд”, наведено је у образложењу удружења ‘Босфор’ из Сарајева.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 21. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Ух, проради ми ЖУЧ од ЖУЦ…

  2. Не у моје име.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading