„Кавчићеви уџбеници” могу да се купе и у комплету

Засад је могуће наручити књиге за први, други и трећи разред издавача „Нова школа” као и књиге за Технику и технологију од петог до осмог разреда издавача „Инфотехника”

Александар Кавчић (Фото: Лична архива)

У фондацији истичу да је засад могуће наручити књиге за први, други и трећи разред издавача „Нова школа” као и школске књиге за Технику и технологију од петог до осмог разреда издавача „Инфотехника”. Потпун комплет уџбеника издавача „Нова школа” за први разред осмолетке, који у ПДФ формату ђацима у Србији бесплатно нуди Фондација „Алек Кавчић”, од пре два дана је могуће код њих наручити и у штампаном издању у боји за око 1.200 динара. Увидом у цене првачких комплета које ученици користе у текућој школској години лако се изводи рачуница да су ђачке књиге набављене на овај начин код поменутог издавача, чија је права откупила фондација, пет пута јефтиније, или бесплатне ако се не штампају. Према сведочењу „Политикиних” саговорника, родитеља чији првак иде у београдску школу која се 1. септембра 2020. определила за књиге издавача „Клет” и „Логос”, који су део исте групације, они су комплет ових најзаступљенијих издавачких кућа у Србији платили око 6.100 динара.

Поменути „Кавчићеви уџбеници” сада се могу добити „на руке”, у форми као било који други који се продају у књижарама, али по цени за свега два динара по страници. У фондацији истичу да је засад могуће наручити штампане комплете уџбеника за први, други и трећи разред издавача „Нова школа” као и школске књиге за Технику и технологију од петог до осмог разреда издавача „Инфотехника”. Најскупља књига за прваке је радна свеска из Математике и одштампана стаје 240 динара, док је најјефтинија радна свеска из Света око нас и кошта 82 динара. За трећи разред, на пример, најскупља је читанка од 280 динара, а најјефтинији радни лист из Природе и друштва који стаје 112 динара.

Понуда бесплатних онлајн уџбеника наљутила издаваче

– Уџбеници који су постављени на сајт „besplatnabiblioteka.com” ту ће и остати. Aпелујемо на родитеље да нема потребе да журе с куповином уџбеника за наредну школску годину. Сматрамо да би било добро да се укине вишегодишња пракса „кредитирања” издавача по којој родитељи уџбенике почну да плаћају већ сада, а добијају тек у септембру – истакао је јуче проф. др Александар Кавчић, српски научник из Америке и оснивач Фондације „Алек Кавчић”.

Сви уџбеници који се налазе на сајту „besplatnabiblioteka.com” одобрени су од стране Министарства просвете и уврштени су у Каталог уџбеника који се званично користе у Србији. У фондацији апелују на родитеље да штеде папир и штампају, или наручују штампана издања само оних уџбеника и радних свезака који се покажу да су заиста потребни у настави, а остало бесплатно преузму са сајта и користе на компјутеру. Достава једног пакета уџбеника кошта 216 динара, за поруџбине чија је вредност мања од 2.000 динара, а бесплатна је за пакете веће вредности.

Фондација Алек Кавчић: Одговори на најчешћа питања о бесплатној библиотеци

– Ако има потребе за наручивањем штампаних издања за једно одељење, најбоље је да се родитељи удруже и заједнички наруче већи број штампаних комплета и тако обезбеде бесплатну доставу. Уколико било ко сматра да може да обезбеди штампу по још нижој цени од два динара по страници, фондација се томе не противи, и сви су слободни да „скидају” уџбенике издавача „Нова школа” и „Инфотехника” са сајта „besplatnabiblioteka.com” и да их штампају, умножавају и дистрибуирају према својој вољи – наглашавају представници Фондације „Алек Кавчић”.

Због тужбе – без Математике за седми

Подсетимо, проф. др Милољуб Албијанић, коаутор Математике за седми разред коју је издао Завод за уџбенике, од кога је Кавчић, како тврди, откупио права да њихове књиге постави на сајт за бесплатно коришћење, недавно се побунио јер га нико није питао за дозволу да се то чини и сматра да су му повређена ауторска права. Поменута Математика је одмах повучена са сајта фондације, а Албијанић је тужио проф. Кавчића.

Аутори уџбеника најављују тужбу, Кавчић повлачи математику са „Бесплатне библиотеке“

Стигла је, како сведочи Албијанић за „Политику”, и прва пресуда. У документу који је доставио нашој редакцији стоји да је судија Бојана Чогурић прекјуче донела привремену меру да Фондација „Алек Кавчић” повуче Математику са збирком задатака за седми разред са свог веб-сајта. Мера остаје на снази до правоснажног окончања парнице, коју ће у року од 30 дана од пријема решења покренути Милољуб Албијанић, стоји у решењу Вишег суда у Београду.

– Уџбеници које Кавчић нуди за први, други и трећи разред од Издавачке куће „Нова школа” не користи у настави ниједна осмолетка у Србији. Њихове уџбенике нико не користи ни у вишим разредима основне школе. Што се тиче Издавачке куће „Инфотехника”, нису ништа успели на тржишту уџбеника. Њихов уџбеник за седми разред од око 1.100 основних школа у Србији користи само једна школа у Јагодини – истиче за наш лист Албијанић.

Драгана Јокић Стаменковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар