Ентони Блинкен: Северни ток 2 противан интересима Европске уније

Пројекат гасовода је контрадикторан циљу енергетске безбедности Европе, може да ослаби Украјину и иде супротно интересима Пољске и других савезница, објаснио амерички државни секретар

Ентони Блинкен (Фото: EPA-EFE/Virginia Mayo / POOL)

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је гасовод Северни ток 2, који је у изградњи за испоруке гаса од Русије до Немачке, у супротности са сопственим интересима Европске уније и да штети Украјини.

Додао је и да ће састати са немачким колегом како би разговарао о том питању, преноси агенција Ројтерс.

Блинкен је рекао да је „нестрпљив да види немачког колегу”.

„Видећемо се лицем у лице, тачније маском у маску, и имаћу прилику да му ово поновим”, додао је амерички званичник.

„Пројекат гасовода је контрадикторан циљу енергетске безбедности Европе, може да ослаби Украјину и иде супротно интересима Пољске и других савезница”, објаснио је Блинкен, наводи Бета.

Он је подсетио да САД по закону морају да санкционишу фирме које учествују у изградњи гасовода.

Франс прес наводи да су америчке санкције блокирале завршетак тог гасовода од 1.200 километара.

Немачка, која ће имати највећу корист од пројекта, у руском гасоводу види стабилан извор енергије. Међутим, САД и неке европске земље попут Украјине, Пољске и балтичких земаља прибојавају се да ће тиме бити заобиђена Украјина, транзитна земља за део гаса којим се снабдева Европа.

Током своје прве посете НАТО-у, Блинкен се обавезао да ће „обновити и ревитализовати” тај војни савез и да подржава америчке планове о могућем повлачењу из Авганистана.

Блинкен је рекао да је ово „кључни тренутак” за Алијансу у суочавању са претњама широм света, као и са питањем климатских промена, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар